Дупница

За града

Оферти

Статии

Дупница / Dupnica

Град Дупница се намира в Западна България в Рила планина. Той е административен център на Община Дупница. Част е от Област Кюстендил. Градът е с население от близо 40 000 души. Разположен е край реката Джерман. Издигнат е на около 535 метра надморска височина. Климатът на територията на Дупница е умерено - континентален със средиземноморски влияния. Зимният сезон е сравнително студен, а летният топъл, рядко горещ. Забележителности в града и околностите са: В джамия от 16 век се помещава "Дом на изкуствата" или "Галерията" с изложба "Джамията", общинският исторически музей, тютюневите складове, паметникът-костница на участниците в Междусъюзническата, Балканската и Първата световна война от Седма Дивизия, паметникът на загиналите воини през Балканската и Първата световна война,къщата-музей на Станке Димитров,часовниковата кула, православни храмове и много други. Град Дупница се намира на около 50 километра от София, на 30 километра от Благоевград, на 160 километра от Пловдив, на около 60 километра от границата с Македония и на 50 километра от градиницата ни със Сърбия.

Транспорт

Автогара Дупница
От автогара Дупница има редовни автобусни линии за столицата. Освен тях градът е свръзан чрез автобуси със Сапарева Баня, Перник, Банско, Благоевград, Сандански, Добринище, Бобошево и други.
Адрес: намира се в западната част на град Дупница
Телефон за връзка: 0701/ 40 854

ЖП гара Дупница

Град Дупница е спирка на жп линията София-Кулата-Атина.
Адрес: на няколко минути от автогарата
Телефон за връзка: 0884 405 623

С кола
Покрай град Дупница минава Европейският път E79. Границите на България, както с Македония, така и със Сърбия се намират на около 60 километра,а тази с Гърция- на около 110 километра разстояние с кола. От Дупница до София разстоянието е около 50 километра, а от Пловдив е около 160.

Градски транспорт
В града функционира локален градски автобусен транспорт.

Таксиметрови услуги

- Сити - Такси ООД - адрес: ул. Цар Освободител 27 Бл.3 Вх.Б; телефон за връзка: 0701/ 22004
- Хит Такси - адрес: жк. Бистрица, бл. 81; телефон за връзка: 0701/ 52181
- Елит Такси - адрес: ул. Велико търново 41; телефон за връзка: 089 9551111

Забележителности

Историческият музей Дупница
Създаден е през 1992 година. Още от 1911 година е започнало музейното дело в град Дупница. Било е направено Археологическо дружество. През 1954 година е открита къщата-музй "Станке Димитров". В нея се съхраняват голяма част от експонатите на музея.  Архивите на историческия музей са повече от седем хиляди. Те включват както движими паметници, така и музейни експонати.
Адрес: ул. Средец 3
Телефон за връзка: 055/512 160

Художествената галерия
Помещава се в джамия от 16 век, която е била изградена върху останките на православна църква. Освен галерията, в сградата се помещава и Домът на изкуствата. Общинската художествена галерия е наричана още околийската къща. Тя е обявена за архитектурен паметник на културата през 1972 година. В нея се излагат най-различни произведения на изкуството на видни творци от областта и цяла България. Освен това се осъществяват много изложби, поетични вечери, представяния и  други.

Часовниковата кула
Часовниковата кула в град Дупница е построена през 1782 година. По това време целта й е била да обслужва пътници, както и товарни кервани. Тя е един от символите на Дупница.
Адрес: в центъра на града

Църкви:
- Църквата "Св. св. Константин и Елена". Тя е възстановена през 1902 година.
- Църквата "Света Богородица". Изградена е през 1789 година.
- Църквата "Свети Никола". Посторена е през 1884 година.
- Късносредновековната църква "Свети Спас". Намира се в село Червен брег, близо до град Дупница. Изградена е в периода XVI-XVII век. Обявена е за паметник на културата.Представлява еднокорабна и едноапсидна триконхална църква. Тя е вкопана в земята. Сводът й е изцяло от камък.

Парк "Рила"

Парк "Рила" е най-новият парк в страната. Той отвори врати тази година (2010). Намира се много близо до центъра на град Дупница. Паркът е дълъг около 2 километра. Има 8 километра алеи. Направен е благодарение на финансиране от програма ФАР и партньорство със сръбската Община Враня. Паркът е много модерен, има езеро, игрища за различни спортове, детски кът, театрални сцени и т. н.

Паметници:
- Паметникът - костница на участниците в Междусъюзническата, Балканската и Първата световна война от Седма Рилска Дивизия. Открит и обновен е през 2001 година от тогавашния президент Петър Стоянов.
- Паметник на загиналите воини през Балканската и Първата световна война
- Възпоменателни плочи 

Забележителности около Дупница

Избрани оферти