Прага

Януари        

На 19 януари 1969 г. 21-годишният студент по философия се самозапалва на Вацлавския площад като протест срещу инвазията на Съветския съюз в тогавашна Чехословакия. Няколко дни по-късно умира и става символ за непокорството на чешкия народ. Неговата смърт се отбелязва всяка година на Мемориала за жертвите на комунизма на Вацславския площад и на гробището Олсани, където е погребан. 19 януари.       

Филмовият фестивал                             

Уебсайт: www.febiofest.cz                                                        

На този фестивал се състоят концерти на съвременна и класическа музика. През целият месец март.                     

Нощта на вещиците               

Май                       

Сезонът в един от най-старите спа центрове в Европа започва с благославяне на дванадесетте горещи извора, придружено с отбелязване на основаването на града от Чарлз IV. Спа зоната е пълна със средновековни гледки и звуци. Първият уикенд през май.

Международен маратон в Прага

Уебсайт: www.pim.cz        

Световноизвестните триседмични серии от класическа музика и танцови изпълнения започват на годишнината от смъртта на Бедржих Сметана, 12 май. Традицията за вечерта на откриването включва изпълнение на симфоничната поема на Сметана – „Моята страна”, на което присъства самият президент. По време на фестивала едни от най-добрите таланти на Земята идват в Прага, за да покажат уменията си в операта, симфониите и камерната музика. Билети започват да се продават от януари. Провежда се от средата на май до началото на юни.

Юни                  

Това е международен фестивал, по време на който може да се насладите на различни артистични танцови изпълнения в театрите в града. През целият месец юни.

Фестивал на Петолистната роза (Slavnost Petilisté Ruze)                 

Уебсайт: www.ckrumlov.cz                                   

Международен филмов фестивал в Карлови Вари                     

Уебсайт: www.iffkv.cz                                                                    

Фестивал Шопен                      

Септември                  

Фестивалът включва местни и чужди оркестри. Повечето концерти са в Рудолфинум. Към края на септември.

Октомври                     

Този над 30-годишен празник на джаз музиката се състои на няколко места в града. Билети за събитието осигурява компанията Ticketpro - www.ticketpro.cz.                 

Сред студените ветрове и падащите листа в долината Берунка този готически монумент на чешката слава бива преобразен със всичките украси от XIV и XV век. С търговците, комедиантите и шутовете, които изпълват крепостта, това събитие може да бъде много забавно. Последният уикенд на октомври. 

Ноември

Сблъсъкът между студенти и полицаи на улица Народна на 17 ноември, 1989 г. слага началото на серия от събития, с които в крайна сметка се сваля комунистическото правителство. Много студенти са ранени, но никой не умира. Президентът обикновено поднася венец пред бронзовия паметник на ул. Народна №20. 17 ноември.                

Коледа в Прага                    

Нова Година                            

 

<p style="\&quot;text-align:" left;\"=""> Освен ако не си търсите белята или не обичате да бягате от ракети, в новогодишната вечер трябва да стоите далеч от центъра на Прага. В навечерието на празника площада в Стария град и Карловият мост се превръщат в нещо като бойно поле с безразборно горящи ракети и други фойерверки, които често предизвикват и сериозни наранявания. При това всяка година става по-зле. Препоръчваме ви да се присъедините към някой купон или гала вечеря на друго място из града и да не се разхождате много по улиците. 31 декември.                              
 

Забележителности около Прага
Златна Прага
от 389 лв.
Златна Прага
3 нощувки
Автобус
Предколедна Прага
от 395 лв.
Предколедна Прага
3 нощувки
Автобус