Начало / Статии / Статии - Чехия

Бирарии в Прага, които непременно да посетите

Автор

/

Ако търсите автентично бирено приключение, в Прага сте попаднали на точното място. Според различни проучвания чехите са на челни места в света по консумацията на бира – следователно знаят как да я правят по най-добрия начин.

Кварталът Жижков

Това е мястото в Прага с най-висока концентрация на бирарии и приятни кръчми. Изобилието и изборът са огромни. Тук можете да отпиете от леденостудено пилзенско пиво или да опитате жива бира на местни микропивоварни. В някои заведения ще можете сами да налеете пивото си. В тази част на града бирата върви с мезе от местни истории и месни специалитети.

Пилзенското пиво

Четири години преди да се „роди“ пилзенското пиво, 36 бурета с развалена бира били демонстративно излети пред кметството на град Пилзен, Бохемия. Така за главен пивовар бил нает баварецът Йозеф Грол, който и произвежда първото пиво Pilsner Urquell на 5 октомври 1842 г. Негова е заслугата за увеличаване на срока на годност на бирата, както и до голяма степен за вкусовите качества на чешкото светло пиво днес. В наши дни 70% от всички бири са от топа на пилзенската.

Микропивоварна „У Медвидку“

Най-ранните данни за прочутата пражка пивоварна „У Медвидку“ са от 15-и век, а името й идва от фамилията на един от собствениците й – Ян Медвидек. През 50-те години на миналия век е национализирана, а след '89-а година премминава в частни ръце, което е най-доброто, което може да се случи на по онова време разпадащата се сграда. Местата са малко, но си заслужава да резервирате маса, защото ще опитате произведена на място бира с 6,1% алкохол, полутъмна с 13%, както и вероятно най-силното светло пиво в света (12,6%), което се прави веднъж месечно. Към ресторанта с пивоварната има и хотелска част.

Кръчма „У Пинкасу“

Тази емблематична кръчма сервира пилзенско пиво от 1843 г. - или една година след като стартира производството му. Лично собственикът на „У Пинкасу“ Якуб Пинкас се влюбва във вкуса на пивото и го избира за заведението си.

Кръчма „У Златехо тигра“

„У Златехо тигра“ - не е известно тук да е пребивавал друг златен тигър освен този на плочката над входа на сградата. За сметка на това през 1994 г. наздравици на масите му са вдигали чешкия президент Вацлав Хавел, американския му колега Бил Клинтън и посланика в ООН Мадлин Олбрайт. 90% от посетителите тук са редовни клиенти, а мястото е запазило историческата си атмосфера.

 ВИЖТЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ В ПРАГА!

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Прага!

>
28 август 2020 г.

Тагове

бира

идеи за уикенд

кулинарен туризъм

културен туризъм

ресторанти

Забележителности наоколо

Избрани оферти