Страсбург

Катедралата Нотрдам (Cathédrale Notre Dame)

Сградата е облицована отвън и отвътре с розов мрамор. Тук може да видите стария астрономически часовник, както и да се насладите на гледката към града от най-горния етаж.

В 12:00 часа всеки ден (без неделя и празници) се прожектира филм за астрономическия часовник (вход: 2 евро). Веднага след службата в 11:00 часа можете да посетите часовника безплатно.

За да се качите на площадката на катедралата, входът е 5 евро (безплатен е всяка първа неделя на месеца). Работното време на наблюдателната площадка е 9:00 - 19:15 (април-септември) или 10:00 - 17:15 часа (октомври-март).

Адрес: Place de la cathédrale

Работно време: Всеки ден от 7:00 до 19:00 часа (почивка от 11:20 до 12:35 часа)

Кварталът Пети Франс (La Petite France)

Пети Франс или Малката Франция се нарича районът между реките, южно от Гран Ил. Това е най живописният квартал в Страсбург. Улиците предлагат поредица от полудървени къщички, а благодарение на каналите реката Ил ви дава чувството, че сте във Венеция. Може да се включите в тур из района, който трае час и 10 минути и е придружен с обяснения на няколко езика.

Европейските институции

Градът е един от главните политически центрове на Европейския съюз, като близо до Рейн се намират Съветът на Европа, Палатата на човешките права и една от сградите, в която заседава Европейският парламент. Визитите са само с предварителна резервация, но и само да се разходите около тези огромни сгради си заслужава. 

Уебсайт: www.coe.int (Съветът на Европа)

www.europarl.europa.eu/visiting/bg (Европейски парламент)

www.echr.coe.int/echr (Сградата на Европейския съд по правата на човека)

Къщата Камерцел (Kammerzell)

Днес превърната в ресторант, тази къща определено е най-красивата в цял Страсбург. Величествено оформената дървена рамка на горните етажи е създадена през 1589 г. В миналото първият й етаж е служел за място за търговия. Намира се на Place de la Cathédrale.

Тур с аудиогид

Най-добрият начин да разгледате града със свое собствено темпо. Обясненията са около час и половина и  се предлагат на 5 езика.

Можете да ги вземете от туристическия офис на Рlace de la Cathédrale 17а, цената е 1 евро за всеки.

Елзаският музей (Le musée Alsacien)

Задължително е да посетите този музей, поместен в бивши частни домове, за да откриете елзаските традиции. Вход: 4 евро.

Адрес: 23-25 quai Saint Nicolas

Уебсайт: www.musees-strasbourg.org

Мемориал на Елзас и Мозел (Mémorial de l’Alsace Moselle)

Този мемориал показва различни етапи от кървавата история на елзасците и мозелийците, които между 1870 и 1945 година четири пъти сменят националността си. На разположение е аудиогид.

Уебсайт: www.memorial-alsace-moselle.com

Пивоварна Хайнекен

Интересно пътуване до бирения свят в тази все още действаща фабрика. На края на посещението си ще може да пробвате бира от фабриката. На разположение са турове на френски, немски и английски.

Уебсайт: www.brasseriesheineken.fr

Музей на шоколада (Le musée du chocolat)

800 m² изцяло отдадени на шоколада. На края на тура на всеки посетител получава 100 грама шоколад. Вход: 8 евро за възрастни, 6 евро за деца от 5 до 15 години.

Адрес: Parc de la Porte Sud, rue du Pont du Péage, Geispolsheim

Уебсайт: www.musee-du-chocolat.com

Забележителности около Страсбург
ПАРИЖ - СТРАСБУРГ - ВИЕНА
от 801 лв.
ПАРИЖ - СТРАСБУРГ - ВИЕНА
6 нощувки
Автобус
ФРАНЦИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ
от 1037 лв.
ФРАНЦИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ
8 нощувки
Автобус
ПАРИЖ - СТРАСБУРГ - ВИЕНА
от 801 лв.
ПАРИЖ - СТРАСБУРГ - ВИЕНА
6 нощувки
Автобус
ФРАНЦИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ
от 1037 лв.
ФРАНЦИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ
8 нощувки
Автобус