Венеция

За града

Оферти

Статии

Венеция / Veneciq

Венеция (Venice – англ. и Venezia – итал.) е град в Северна Италия и столица на автономния регион Венето. Градът се простира на площ от 412 кв. км. Самият град включва 118 малки острова, които образуват Венецианската лагуна в Адриатическо море. Соленоводната лагуна се простира между устията на реките По и Пиаве. Градът е разделен на по-малки части, наречени сестиери: имената им са Канареджо (Cannaregio), Дорсодуро (Dorsoduro), Сан Поло (San Polo), Санта Кроче (Santa Croce), Сан Марко (San Marko) и Кастело (Castello).

Венеция е известен още като „Кралицата на Адриатика“, „Град на водата“, „Град на мостовете“ и „Град на светлината“. Няма друг град като Венеция - има 180 канала, 450 моста и великолепни дворци. Около най-големия от всички - Канале Гранде, са разположение като украшение над 170 красиви сгради, на възраст между 300 и 500 години.

Венеция е открита от бежанци. Когато германските племена нахлули в Северна Италия през V в., много хора избягали в тази труднодостъпна област в Адриатическо море. През вековете обществото на бежанците се превърнало в най-силното търговско пристанище в Средиземно море. По време на разцвета си Венеция има 3000 търговски кораба и 300 други плавателни съда. След падането на Наполеон, Венеция е управлявана от австрийците. През 1866 г. става част от Италия. През 1932 г. е открит автомобилен и жп мост между града и континенталната суша. Това поставя началото на ускореното развитие на Венеция като туристическа дестинация. Трудно е да се ориентирате из улиците на този невероятен град, но това не трябва да ви спира. Ще се ориентиране по-лесно, ако следите насочващите надписи на сградите, такива има и по посока на площад Сан Марко, към Централната гара и други популярни места в града. Оставете другите туристи на площада Сан Марко и моста Риалто и разгледайте лабиринта от малки квартали. Подходящо място за отсядане в близост до Венеция е Лидо ди Йезоло. От България можете да резервирате почивка и в Римининай-големият морски курорт в Италия.

Важна информация:

Население: 270 000 жители

Валута: Евро

Работно време: Магазините във Венеция обикновено са отворени от 9:00 до 13:00 и от 15:00 – 20:00 часа с малки изменения в зависимост от сезона. През зимата обикновено магазините са затворени в понеделник сутрин, докато през лятото това е така събота следобед. Повечето бакалии са затворени в сряда следобед целогодишно. Във Венеция почти всичко е затворено в неделя, въпреки че на магазините по туристическите места като Сан Марко е позволено да са отворени по време на активния летен сезон. Ресторантите трябва да затварят поне в един ден от седмицата, но конкретният ден зависи от всяко заведение. Много са отворени в неделя по обяд, но затварят за вечерта. Ресторантите, които са специализирани в морска храна, затварят в понеделник, не работи и рибният пазар. Ресторантите затварят и в почивните дни, понякога през юли и август и най-вече по Коледа.

Интернет страници за Венецияwww.venezia.net, ww.comune.venezia.it

Спешен телефон:

Полиция: 112

Пожарна: 115

Бърза помощ: 118

Аптеки

Работното време на аптеките през уикендите и през нощта е различно. Адреси на работещите през нощта са изложени на всяка аптека.

Телефонни кодове

Код на страната: +39

Код на областта: 041

Електричество

240 V, 50 Hz

Престъпления

Бъдете внимателни и се пазате от джебчии по оживените туристически маршрути, където хората гледат повече забележителностите, отколкото собствената си чанта.

Транспорт

Летища

Летище Марко Поло е разположено на 6 км северно от Венеция. За да достигнете до града, може да ползвате автобуси, таксита и лодки. Автобусите са на двете компании ATVO и ACTV, като стигат за около 25 минути до града. Билет можете да си купите от гишетата, обозначени с ATVO. От летището хванете автобус номер 5. Крайната спирка във Венеция е Пиацале Рома (площад Рим). 

Ако искате да стигнете до града с лодка, ще трябва да походите малко най-напред. Водният автобус (вапорето) е на компания Alilaguna и стига за около час и 20 минути. Такси до Венеция ще ви вземе около 40 евро.

Уебсайт: www.veniceairport.com

Другото летище в близост до Венеция, на 29 км, е летище Тревизо. От летището хващате автобус, чиято последна спирка е гара Местре във Венеция. Оттам трябва да се прехвърлите на местния градски транспорт от лодки, наричани вапорето, за да стигнете до крайната си точка. Автобусите стигат за около 40 минути до Венеция. 

Уебсайт: www.trevisoairport.it

Обществен транспорт

Компанията „ACTV” е операторът за автобусите и автобусните корабчета – вапорето. Билети може да се купят от спирките и информационните пунктове, както и на борда. Цената на един билет за един час с градския транспорт (вапорето) е около 7 евро. Бъдете внимателни, когато използвате вапорето, проверете в коя посока искате да се движите, за да не се окаже, че сте сбъркали. На всяка спирка има табела с ясно обозначение за мястото, на което се намирате и маршрута на вапоретото. Ако искате да прекосите Канале Гранде, качете се на трагето (traghetto) - голяма гондола, която свързва двата бряга.

Уебсайт: www.actv.it и www.atvo.it

Таксита

Пътуването с гондола е доста скъпо - запазете го за специални случаи. Цените започват от 80 евро за 40 минути, като гондолата побира максимум шестима души. Водните таксита са малко по-евтини и по-подходящи, ако просто искате да стигнете от точка А до точка Б.

 

Заведения

Хранене

Венеция ще ви предложи голямо разнообразие от специалитети. Както в повечето италиански градове, най-хубавата вечеря ще открието в обикновената тратория (семеен ресторант) встрани от туристическите зони. Градът има множество кулинарни специалитети, като аншоа с гъбен сос, артишок с настърган пармезан и зехтин. Винаги гледайте в долната част на менюто, дали обслужването се прибавя към сметката. „Обслужването е включено” или „12% добавка/такса” означава, че още 12% от общата ви сметка ще бъдат добавени към сумата за плащане. „Не е покрито”/”Non cover” означава, че не се включва обслужване и не се добавят такси.

Кафенета

Когато става въпрос за кафенета, във Венеция е същото както с ресторантите – най-качествените и приятни места са на пресечка-две от туристическите маршрути. Разходете се и изберете кафенето, което ви допада най-много. Цените в заведенията на площад Сан Марко са доста високи.

Барове и нощен живот

Венеция има много добри барове, които са най-вече в квартала Дорсодуро. Но тук не е място за големи купони. Младите от града пътуват до по-младата сестра на Венеция – на континента – Местре. През лятото те ходят до крайбрежното градче Лидо ди Йезоло, където могат да се попекат на слънце и да поплуват.
 

Шопинг

Ако си падате по скъпи модни магазини, те са разположени на улица „Via XXII Marzo” и уличките около площад Сан Марко. Можете да намерите марки като Прада, Валентино, Шанел и Гучи. Също така в този район има и няколко банки и обменни бюра. Разгледайте бутиците на Венеция и усетете атмосферата на града.

Докато се разхождате из тесните улички на Венеция, ще видите стотици магазинчета за сувенири, не пропускайте да влезете в някои от тях - те също са част от неповторимия чар на Венеция. Ще останете приятно изненадани и от малките книжарници, на които ще се натъкнете, докато обикаляте.

Цветното муранско стъкло е един от най-добрите сувенири, които можете да си донесете от Венеция - има го във формата на бижута, украшения, сувенири и съдове. Ако цената е прекалено ниска, вероятно не купувате истинско муранско стъкло, а евтини китайски дубликати.

Забележителности

Целият град е една уникална забележителност сам по себе си. Не забравяйте, най-добрият начин да усетите духа на Венеция и да я разгледате е да повървите пеша..

Площад Сан Марко

Ако наистина искате да разберете могъществото на бившата Венецианска република – това е мястото, което трябва да посетите. На площада ще намерите базиликата Сан Марко. Дворецът на дожите с неговите грандиозни зали и часовникова кула; камбанарията, откъдето се разкрива величествената гледка на целия град. Тук са направен всички онези снимки на туристи, покрити с гълъби. Научете и защо венецианците не минават между колоните на площад Сан Марко.

Музей Пезаро (Ca' Pesaro)

Това е градският музей за модерно изкуство, поместен в стария дворец Пезаро. Най-вълнуващите произведения може да се видят в частта за Ориенталско изкуство.

Рибният пазар Риалто

Посетете го през седмицата. Рибарите, оживената обстановка, старите фасади и каналът ще събудят всички ваши сетива. Най-добрите месарски магазини също са наблизо.

Адрес: Campo della Pescaria Rialto

Големият канал / Канале Гранде (Canale Grande)

Канале Гранде е най-големият канал във Венеция, Италия. Той е един от основните трафик коридори в града. Общественият транспорт по него се осъществява с водни автобуси, частни таксита или гондоли.

Мостът Риалто

Мостът Риалто е едно от емблематичните за Венеция места. Сегашната му структура е построена за три години в периода 1588-1591 г.  Мостът Риалто е бил единствения начин да прекосите Канале Гранде пеша, преди да се построи мостът Академия през 1854 г. Прочетете повече за моста Риалто.

Мостът на въздишките

Мостът на въздишките е закрит мост направен от бял варовик. Има малки прозорчета с каменни решетки. Свързва старите затвори със стаите за разпити в Двореца на дожите и макар да звучи като романтична локация, всъшност носи името си от въздишките на осъдените на смърт, които са минавали по него. Мостът е проектиран от Антони Контино (племенник на архитекта, построил моста Риалто). Построен е през 1602 г. Прочетете повече за Моста на въздишките.

Базилика Санта Мария дела Салуте

Базиликата Санта Мария дела Салуте (Santa Maria della Salute) е римокатолическа църква и малка базилика, разположени в областта Дорсодуро.

Дворецът на дожите

Дворецът на дожите е готическо здание, дворец, който в миналото е бил резиденция на дожите. Две от фасадите му гледат към Венецианската лагуна и площада Сан Марко. Не пропускайте да го посетите. Прочетете повече за Двореца на дожитеИнформация за билети и работно време на Двореца на дожите вижте на сайта му.

Уебсайт на всички музеи във Венеция (включително и Часовниковата кула): www.museiciviciveneziani.it

Музей на стъклото

Музеят на стъклото е разположен на остров Мурано. Построен е през 1861 г. и разказва историята на стъклото, древните техники за обработването му. Тук ще намерите и популярното венецианско стъкло мурано. За да стигнете до музея, хванете вапорето номер 41 или 42, вашата спирка е Музей Мурано

Колекцията на Пеги Гугенхайм

Колекцията на Пеги Гугенхайм представлява малък музей с предмети на изкуството от последните сто години, разположен на Канале Гранде. Колекцията е принадлежала на Пеги Гугенхайм, съпруга на художника Макс Ернст. Прочетете повече за Колекцията на Пеги Гугенхайм.

Музей Корер

Музеят Корер е огромен музей, който пази историята на Венеция от XIII до XVI век, със своята колекция от картини, графики, монети, оръжия. Тук ще намерите предмети от Средновековието и Ренесанса. Прочетете повече за музей Корер.

Театърът Феникс (Teatro La Fenice)

В театър Феникс (или Фениче на италиански) се помещава операта на Венеция. Той е един от най-известните театри в Европа.

Еврейското гето във Венеция

Еврейското гето във Венеция или Венецианското гето е област, където евреите били прокудени да живеят по време на Венецианската Република.

Венецианско стъкло от Мурано

Венеция е известна със своето венецианско стъкло. То се слави в целия свят като цветно, сложно и майсторски изработено. Много от орнаментите на изделията от венецианско стъкло са били развити и измислени през XIII век.

Музей на Казанова

Открит през 2018 г., този музей представя историята на вечния прелъстител. Прочетете повече за музея на Казанова.

Адрес: Palazzo Pesaro Papafava

Събития

Най-специалното събитие е Карнавалът във Венеция. Мероприятия, свързани с карнавала, както и маските и костюмите, пресъздават атмосферата във Венеция през ХVІІІ век. По това време много от концертите из града са безплатни, като може да чуете всичко – от класическа музика до самба и джаз. Площадите и уличките са пълни с хора, за които забавлението не спира.

Баловете с маски обикновено са частни забавления, на които не се допуска всеки. За някои се предлагат билети, които обаче не са никак евтини. Те са в разкошни зали, които предразполагат към необикновени костюми, които може да наемете от специални ателиета. Ако не може да си намерите билети, отделете по 300 – 400 eвро на човек, а може и повече, и отидете на Бала на Дожа (Ballo del Doge). Това е събитие, достъпно за всички, в двореца Писани-Морета. Сградата е пищно украсена с аксесоари, типични за венецианския стил от ХVІІІ век.

Карнавалът продължава десет дни, преди да дойде развръзката – вторникът след Сирни заговезни (последният ден преди Великите пости), когато фойерверки осветяват Големия канал, а площад Сан Марко се превръща в огромна бална зала под открито небе. Трябва да потърсите хотел с месеци предварително, особено за двата уикенда преди Сирни заговезни. 

Април
Празникът на Сан Марко 
На 25 април е празникът на така обичания патрон на Венеция и на древната република. В базилика Сан Марко има специална служба, а венецианците си разменят рози с тези, които обичат.                       

Май
Дългото Гребане/ Voga Longa
Това е 30-километрово състезание по гребане от Сан Марко до остров Бурано и обратно. Още от създаването си през 1975 г. това събитие е широко подкрепяно от всички. С него се възражда вековната традиция на регатата. От друга страна, почти всеки във Венеция има роднина или съсед, който участва, плюс това надпреварата е и добър повод всички да се позабавляват. Провежда се в неделя в средата на май.

Феста дела Сенса (Festa della Sensa) 
В неделята след Възнесение Господне (обикновено през май), се прави възстановка на древната церемония, в която дожът отдава Венеция на морето.

Художествена изложба Биенале
По време на този престижен форум Венеция приема най-новото от съвременното изкуство. Това е едно от топ събитията в света за модерно изкуство. Във всяка нечетна година от края на май до октомври изложбените зали в парковете в източния край на Кастело и в Ареснале се изпълват с прекрасни творби. Билети може а се резервирате и в интернет на www.labiennale.org.

Юли
Празникът на Изкупителя (Festa del Redentore)  
Заслужава си да видите изумителните фойерверки в третата събота и неделя на юли. Тези празненства отбелязват спасяването от чумата през 1576 г. и са концентрирани около Църквата на Изкупителя на остров Джудека (Giudecca). Това е един голям празник, на който всички се забавляват, докато се спусне нощта и фойерверките изпълнят небето.            

Август
Международен филмов фестивал във Венеция
След Кан, това е най-престижното филмово събитие в Европа. В Двореца на киното на остров Лидо се прожектират продукции от цял свят. Цените на билетите варират, но не е изключено да си намерите и добри предложения.                         

Септември
Историческата Регата (Regata Storica)
Историческата регата се провежда по Канале Гранде в първата неделя на септември. Представлява уникален парад по море в исторически костюми, но в същото време има и истинска регата. Почти всяка гондола, която може да плава по море, взема участие в откриващото шествие. Разбира се богато украсена и гордо водена от гондолиер в атрактивен костюм. Водният парад е последван от три регати по Канале Гранде. Изграждат се дори трибуни, за които може да си вземете билети, или просто трябва да отидете по-рано и да се опитате да се настаните на някоя от крайбрежните улици до моста Риалто. Прочетете повече за Регата Сторика във Венеция.

Октомври
Октомврийски Маратон (October Maratona)
Започва от Вила Пизани и завършва пред базилика Санта Мария дела Салуте на края на Дорсодуро. Обикновено се провежда последната неделя на октомври.          

Ноември
Празникът на здравето (Festa della Salute) 
Друго забележително събитие е Празникът на здравето. На 21 ноември се издига понтонен мост през Канале Гранде, който свързва църквите Ла Салуте Санта Мария дел Джилио, с което се отбелязва края на друга чума от 1630 г.

Забележителности около Венеция

Избрани оферти