Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Венеция
Венеция / Veneciq

Венеция (Venice – англ. и Venezia – итал.) е град в Северна Италия и столица на автономния регион Венето. Градът се простира на площ от 412 кв. км. Самият град включва 118 малки острова, които образуват Венецианската лагуна в Адриатическо море. Соленоводната лагуна се простира между устията на реките По и Пиаве. Градът е разделен на по-малки части, наречени сестиери: имената им са Канареджо (Cannaregio), Дорсодуро (Dorsoduro), Сан Поло (San Polo), Санта Кроче (Santa Croce), Сан Марко (San Marko) и Кастело (Castello).

Венеция е известен още като „Кралицата на Адриатика“, „Град на водата“, „Град на мостовете“ и „Град на светлината“. Няма друг град като Венеция - има 180 канала, 450 моста и великолепни дворци. Около най-големия от всички - Канале Гранде, са разположение като украшение над 170 красиви сгради, на възраст между 300 и 500 години.

Венеция е открита от бежанци. Когато германските племена нахлули в Северна Италия през V в., много хора избягали в тази труднодостъпна област в Адриатическо море. През вековете обществото на бежанците се превърнало в най-силното търговско пристанище в Средиземно море. По време на разцвета си Венеция има 3000 търговски кораба и 300 други плавателни съда. След падането на Наполеон, Венеция е управлявана от австрийците. През 1866 г. става част от Италия. През 1932 г. е открит автомобилен и жп мост между града и континенталната суша. Това поставя началото на ускореното развитие на Венеция като туристическа дестинация. Трудно е да се ориентирате из улиците на този невероятен град, но това не трябва да ви спира. Ще се ориентиране по-лесно, ако следите насочващите надписи на сградите, такива има и по посока на площад Сан Марко, към Централната гара и други популярни места в града. Оставете другите туристи на площада Сан Марко и моста Риалто и разгледайте лабиринта от малки квартали. Подходящо място за отсядане в близост до Венеция е Лидо ди Йезоло. От България можете да резервирате почивка и в Римининай-големият морски курорт в Италия.

Важна информация:

Население: 270 000 жители

Валута: Евро

Работно време: Магазините във Венеция обикновено са отворени от 9:00 до 13:00 и от 15:00 – 20:00 часа с малки изменения в зависимост от сезона. През зимата обикновено магазините са затворени в понеделник сутрин, докато през лятото това е така събота следобед. Повечето бакалии са затворени в сряда следобед целогодишно. Във Венеция почти всичко е затворено в неделя, въпреки че на магазините по туристическите места като Сан Марко е позволено да са отворени по време на активния летен сезон. Ресторантите трябва да затварят поне в един ден от седмицата, но конкретният ден зависи от всяко заведение. Много са отворени в неделя по обяд, но затварят за вечерта. Ресторантите, които са специализирани в морска храна, затварят в понеделник, не работи и рибният пазар. Ресторантите затварят и в почивните дни, понякога през юли и август и най-вече по Коледа.

Интернет страници за Венецияwww.venezia.net, ww.comune.venezia.it

Спешен телефон:

Полиция: 112

Пожарна: 115

Бърза помощ: 118

Аптеки

Работното време на аптеките през уикендите и през нощта е различно. Адреси на работещите през нощта са изложени на всяка аптека.

Телефонни кодове

Код на страната: +39

Код на областта: 041

Електричество

240 V, 50 Hz

Престъпления

Бъдете внимателни и се пазате от джебчии по оживените туристически маршрути, където хората гледат повече забележителностите, отколкото собствената си чанта.

Забележителности около Венеция
Свързани Пътеписи за Венеция
КОЛЕДА - ВИЕНА - ВЕНЕЦИЯ
от 525 лв.
КОЛЕДА - ВИЕНА - ВЕНЕЦИЯ
3 нощувки
Автобус
КОЛЕДА - ВИЕНА - ВЕНЕЦИЯ
от 525 лв.
КОЛЕДА - ВИЕНА - ВЕНЕЦИЯ
3 нощувки
Автобус