Акрополът - най-значимият античен монумент в западния свят

Вижте галерия
1 от 6Коронно постижение от златната епоха на гръцката цивилизация, удивително изтънченият дорийски храм, известен като Партенонът, е най-голямото подобно здание, построено в Гърция, и увенчава най- високата точка на градския хоризонт (акрополис означава „горен град“) от V в. пр.н.е.

Посветен на богинята покровителка на града, Атина Партенос (Девицата Атина), той първоначално е бил толкова ярко боядисан (като всички други сгради върху Акропола), че един разтревожен Плутарх се оплаква: „Ние сме позлатили и разкрасили нашия град като развратница“.

Днес той блещука златисто бял на слънчева светлина, доказателство за последващите му прераждания като византийска църква, франкска катедрала и отоманска джамия, изгубени в историята. Да оставим музея за накрая и да видим, сред другите превъзходни статуи, четири от оригиналните Кариатиди, или девици, преди служещи за колони, и мраморните фризове, които лорд Елгин не успял да отнесе в Англия.

Главното артистично събитие на Гърция, летният Атински фестивал, представя антични драми, опери, музика и балет, изпълнявани от местни и международно признати артисти. Театърът от ІІ в. „Херод Атикус“ на южния склон на Акропола има легендарна акустика.

Къде: Атина, Гърция  
Най-добро време: веднъж месечно, на пълнолуние, Акрополът е отворен нощем.

Вижте най-добрата оферта за пътуване до Атина!

Дата: 27 октомври 2016 г.
4.5/5, 21302 гласа
Забележителности около Атина