Черепишки манастир "Успение Богородично"

Вижте галерия
1 от 5

 

Първите писмени сведения за манастира са от църковен устав (типик) от 1396г., в който пише, че обителта била възстановена след нашествие на турците.

Съдбата на манастира през следващите два века не е ясна. В края на 16в. известният живописец и книжовник Пимен Зографски обновил манастира и останал в него до смъртта си през 1610г., както пише в житието му и в "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Св.Пимен устроил манастира по образец на манастира "Зограф" в Атон и организирал скрипторий, където работели преписвачи и художници.

Векове наред тук се преписвали богослужебни книги и били създадени някои от най-ценните български средновековни литературни творби - Черепишкото евангелие, Данаиловото евангелие, Апостол на книжовника Яков, сборника с поучения на поп Тодор - "Маргарит". През 1797-1798г. в манастира се приютил прогоненият от Враца Софроний Врачански, а през 19в. тук работил книжовника Дамаскин Хилендарец.

В началото на 19в. манастирът бил обновен, а дворът разделен на две части. Във външната има няколко прекрасни възрожденски сгради. В една от тях било килийното училище, което съществувало още от 17в. Килийни училища имало и в многото метоси на манастира. За пръв път у нас даскал Йото от Тетевенския метох използвал чинове.

Любопитно: Св.Пимен Зографски (ок.1540-1620г.) е роден в София. Построил и обновил 300 църкви и 15 манастира, които сам изографисал, както пише в житието му. Завършил живота и в Череппишкия манастир. За него Паисий Хилендарски пише: "Свети Пимен преподобни приел в Изограф (Зограф) монашество...Бил иконописец, водел свет живот...После напуснал Света гора и дошъл в Софийска епархия. През тия години турският цар дал свобода на хритияните да правят черкви. Тоя свети Пимен се грижел, трудел се и направил много черкви и обновил манастирите."


Къде: с.Черепиш, 29км от гр.Враца

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

Дата: 05 юни 2012 г.
4.5/5, 12795 гласа
Забележителности около Враца