Начало / Статии / Статии - Тунис

На остров в Тунис: арабско гостоприемство и райски плаж на Джерба

Автор

/

Повечето почитатели на Тунис познават средиземноморското крайбрежие на страната и много от курортите й, без да подозират, че арабската държава има и много острови, където животът тече лежерно, а срещата с автентичен Тунис е по-близка и възможна.

Макар всъщност да е малък, Джерба е най-големият остров в Тунис и по северното крайбрежие на Африка. Площта му е малко над 500 кв. км, което е приблизително колкото площта на град Чикаго. Намира се само на 5 км от бреговете на Тунис и събира в себе си всичко хубаво, което свързваме с живота на остров - красиви плажове, хотели и традиционни къщи, пазари и старинни улички, из които с удоволствие да се изгубите. 

Ето какво да видите и направите, докато сте на остров Джерба:

Главният град Хумт Сук

Снимка: iStock by Getty Images

Главният град на остров Джерба е Хумт Сук. Тук можете да разгледате останките от крепостта Борж ел Кебир или да се разходите из старата част на града. Виещите се улички, белосаните къщи със сини капаци на прозорците и цветните сувенири, които ви карат да лъкатушите от едно магазинче на друго, са идеални за разходка сутрин. А когато слънцето напече, седнете в някоя чайна и просто оставете времето да тече. По пазарите на Хумт Сук ще намерите качествен местен текстил в ярки цветове, изделия от кожа, керамика и плетени кошници и други изделия от палмови листа. 

Мидун - на плаж на остров Джерба

Снимка: iStock by Getty Images

Мидун е градът, в който са съсредоточени повечето хотели и хубавите плажове на острова. Пясъкът е бял и фин, морето е топло и тюркоазено и въпреки че това е най-популярната плажна дестинация на Джерба, успява някак да запази усещането за средиземноморско спокойствие. 

Достъпът до плажа е свободен и на повечето места можете да наемете чадъри и шезлонги (а ако сте отседнали в някой от крайбрежните хотели, ползването на плажни съоръжения най-вероятно ще е включено в цената). 

На брега можете да се качите на камила или на породист арабски кон. Ще откриете и много заведения, в които сервират местна и международна кухня, но най-вече прясна риба и морски специалитети.

Аджим и “Междузвездни войни”

Снимка: iStock by Getty Images

В Тунис има няколко снимачни площадки на филмите от поредицата “Междузвездни войни” и една от тях се намира на остров Джерба. Пейзажите край градчето Аджим участват във филма, а туристите могат да посетят и оригинален декор от филма като например къщата на Оби-Уан Кеноби.

Синагогата Ел Гриба

Снимка: iStock by Getty Images

Джерба е известен с мултикултурното си население, което от векове съжителства заедно в мир. На острова се намира най-старата синагога в цяла Африка - Ел Гриба, а еврейското население пази историята на идването си на Джерба до 6-и век преди Христа. Всяка пролет стотици евреи от Франция и Израел идват на поклонение в синагогата.

Традиционни къщи и островно гостоприемство

Джерба не е остров само за плажни почивки. Тук можете да отседнете и в селски къщи, в традиционни провинциални имения (известни в Тунис като “мензел”) и дори във “фондук” - странноприемници, в които някога пътуващите търговци са нощували по пътя си, а днес са превърнати в места за настаняване с прохладни дворове, украсени в арабски и бохемски стил.

Вижте оферти за почивка в Тунис!

>
20 март 2023 г.

Тагове

екзотика

забележителности

архитектура

културен туризъм

културни центрове

Забележителности наоколо

Избрани оферти