Староместският площад - сърцето и душата на Прага

Вижте галерия
1 от 8

 

Великолепната архитектурна смесица на най-старата част на град Прага е разположена върху източния бряг на лъкатушещата река Вълтава, току до Карловия мост.

Първите градски поселения се появяват тук през Х в., когато един шумен пазар се разраства поради своето стратегическо местоположение край река до търговски кръстопът на Централна Европа.

Хиляда години по-късно Староместският площад (Staromestske namesti) е все още самото сърце на Прага. Тук е живял Франц Кафка, но не очаквайте атмосфера на меланхолия и параноя.

Днес площадът е същинска сцена с ярки кафенета на открито под чадъри; витрини на магазини, които са хвалебствен химн на kapitalismus; млади хора с делови вид, залепени за своите мобифони; музиканти, мимове и гледачи на таро; и една въртяща се в кръг тълпа от туристи, които идват да гледат ежечасната процесия на апостолите и алегоричните фигури на прочутия 600-годишен астрономически часовник (Staromestska radnice).

Ако изкачите върха на 60-метровата кула на бившето Кметство, пред вас ще се разкрие смайващата панорама на този „Град на стоте кули“ – сигурно броят на шпиловете и куличките е двойно по-голям.

Като много други столични архитектурни бисери, църквата от ХІV в. „Св. Богородица пред Тин(Tynsky chram) е блеснал  след скорошно почистване, нейната величествена готическа фасада с елегантни две кули я превръща в един от най-разпознаваемите силуети на града.

Къде: Прага, Чехия.
Най-добро време: ежегодният Коледен панаир в началото на декември-началото на януари; празненства и музикални изпълнения на открито се провеждат под гигантска Коледна елха. Има също и Великденски пазар.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Прага!

Дата: 20 ноември 2014 г.
4.5/5, 24811 гласа
Забележителности около Прага