Начало / Екскурзии / Екскурзии - Момчиловци

Тодоровден в Момчиловци и Песпонеделник в Широка Лъка - 2 дни - автобус!

Номер на оферта

/

189637

Дати & цени

Цената включва

транспорт по маршрута
1 нощувка със закуска в семеен хотел в Пампорово, Смолян или района
посещение на празника Тодоровден в Момчиловци
туристическа програма в Широка Лъка и участие в Кукерския празник
екскурзоводско обслужване

Цената не включва

входни такси за обекти: Етнографски музей - Широка Лъка: 2 лв. (възрастни); 1 лв. (учащи и пенсионери)

доплащане за единична стая

вечеря

Програма на пътуването

ТОДОРОВДЕН В МОМЧИЛОВЦИ и ПЕСПОНЕДЕЛНИК В ШИРОКА ЛЪКА - два празника в една екскурзия!

Автобусна екскурзия: 2 дни/1 нощувка

ДАТА: 04.03.-05.03.2017 г.

ЦЕНИ:
Възрастен в двойна/тройна стая: 93 лв.
Единична стая: 108 лв.

====================================================


КАКВО ВИ ОЧАКВА ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕТО?

Програмата, която ви предлагаме е специално насочена към хората, които почитат християнските празници и традиции! Към тези, които поддържат духовността, която е основата, за да бъде здраво тялото и душата ни!


4 март: Първия ден - Момчиловци...

Заповядайте да празнувате с нас Конския Великден в Момчиловци!
Тук, където традицията, българщината и духа на хората са живи!

Защо там ли?
Защото там е толкова красиво, че искаш да попиеш всичко до най-малката подробност, за да го отнесеш със себе си навсякъде! Багри, песни, ромон на планински ручеи, звън на сребърни чанове, кристално чиста планинска вода и искрящо слънце, а хората-усмихнати и с широко родопско сърце, опитайте, може да ви хареса...А на Тодорвден празнува цялата планина, родопски гайди и песни огласят Родопа планина и така там хората посрещат Светия празник, а във всеки от 25-те параклиси, накацали като бели птици над селото има запалена свещица, за да бдят светците над това чудно място.

Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон, който се явил на патриарх Евдоксий и му разкрил замисъла на Юлиан Отстъпник…
Празникът се отбелязва с тържествено почитане на коня, традиционни български кушии и богата фолклорна програма…
 

5 март: На другия ден - Широка лъка...

На този ден мъжете се преобличат като чудовища – кукери, въоръжени с дървени саби, боядисани в червено. Те танцуват из селото, за да гонят злото от къщите и душите на хората. Кукерите са накичени с чесън, боб, чушки. На кръста им е завързан колан, на който са закачени различни по големина родопски чанове и с техния звън и с дървените си саби те гонят злото.

В неделният ден се събират кукерски състави от цялата страна, като кулминацията на празника са широколъшките “песяци”. В този ден се пеят много родопски песни, на площада се вият хора, всички празнуват. На фона на къщите със запазена родопска архитектура тази гледка е наелектризираща и вълнуваща.


========================================================

ПРОГРАМА:

Първи ден /04.03.2017 г./

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски посока село Момчиловци. Участие в организирания общоселски празник с много музика, танци и изненади, състезания с коне и каруци и др.
Отпътуване за района на Смолян/Пампорово. Нощувка в семеен хотел.


Втори ден /05.03.2017 г./

Закуска. Отпътуване за Широка лъка и участие в кукерския фестивал. Селцето е известно с автентичните къщи, амфитеатрално „накацали“ на двата бряга на Широколъшка река, „гърбавите мостчета“ и ниския плътен глас на каба-гайдата.

Посещение на църквата „Св.Богородица“ с уникален иконостас, за който се предполага,
че е изрисуван от ученици на Захари и Димитър Зограф от Самоков.

По желание посещение на Етнографския музей на Широка Лъка. Пешеходна разходка в селото - музикалното училище, възпитало и обучило най-добрите родопски музиканти на България, къщата на Екзарх Стефан, роден в Широка лъка. Следобяд отпътуване за София.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Момчиловци |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Момчиловци |  Уикенд почивка - България |  Уикенд почивка - Момчиловци

Избрани оферти