Пампорово

За града

Оферти

Статии

Пампорово / Pamporovo

Пампорово (Pamporovo) е планински курорт в България. Разположен е в Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Курортът разполага с добре поддържани ски-съоръжения и ски-писти, туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. През лятото Пампорово е привлекателно място за отдих и почивка, предлага различни възможности за спортуване - стрелба с лък, високопланинско колоездене. В близост до Пампорово се намират курортните селища Чепеларе, Момчиловци, етнографския комплекс Широка лъка. София - Пампорово - 222 км. Пловдив - Пампорово - 74 км. Варна - Пампорово - 430 км.

Транспорт

Междуградски трнаспорт
Редовни автобусни линии се движат от Централна Автогара- София за Автогара Пампорово, както и обратно. Също така може да се стигне до ски-курорта с автобуси от Пловдив (Автогара "Родопи"), от гр.Чепеларе и гр.Девин. Всички автобуси се движат по точно разписание.

Пловдив- Автогара "Родо
пи": 032 / 657 828
Централна Автогара- София: Бул. “Кн. Мария Луиза” №100;  Национален телефон: 0900 21000
Автогара Девин: 03041-2077
Автогара Пампорово: 03021/ 82-44

Забележителности

Връх Снежанка
Планинският курорт Пампорово е разположен в подножието на връх Снежанка, във вътрешността на Родопите. Връх Снежанка е висок 1926м. и е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. На него е направена тлеелвизонна кула, в която има кафе-панорама, намираща се на 2019м надморска височина.

Село Стойките
Село Стойките (Stoykite) се намира в община Смолян, Област Смолян, разположено е на 7 км. от Пампорово и на 15 км. от Смолян. Средната надморска височина е 1400 метра. Селото е споменато за първи път в писмен документ през 1706 година от французина Пол Лукас.


Село Широка Лъка (Shiroka Laka)
Село Широка Лъка (Shiroka Laka) се намира ма 24 км. от Смолян, 22 км. от Девин и 11 км. от Пампорово. Разположеное на двата бряга на река Широколъшка в подножието на североизточните склонове на Западните Родопи и югозападните склонове на Чернатица на 1060 м надморска височина.


Село Гела
Село Гела (Gela) се намира в Южна България, община Смолян. Разположено е в сърцето на Родопите, само на 6 км. от Широка Лъка. Легенда разказва, че това е родното място на Орфей, счита се, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволско гърло. Всяко лято в село Гела се провежда Националното надсвирване с гайди.

Забележителности около Пампорово

Избрани оферти