Смолян

За града

Оферти

Статии

Смолян / Smolian

Смолян (Smolyan)се намира в Южна България, разположен е в Родопите. Името на града идва от славянското племе смоляни, които живеели по тези места през VII век. Днешния Смолян е създаден през 1960 г., след обединяването на трите села: Смолян, Райково и Устово. В града може да се насладите на прекрасната гледка от родопски къщи във възрожденски стил, сред които са Пангаловата къща, Хаджиивановата къща. Други забележителности са Сводестият мост (Бейската кюприя), над река Черна от XVIII век, природният парк „Чинарът”, Исторически музей, Мазолевата чешма, църквата Св. "Неделя", Църкви "Свети Георги", "Света Богородица", "Свети Теодор Стратилат", "Свети Висарион Смоленски", най-големият планетариум в България. В близост до града се намират Смолянските езера, ски-курортите Пампорово и Чепеларе, манастирът „Св. Атанас”, Бачковският манастир, Чудните мостове, Триград. София - Смолян - 237 км. Пловдив - Смолян - 89 км. Варна - Смолян - 445 км.

Транспорт

В град Смолян автобусните линии са основният трнаспорт
- София-Смолян (166.606 км)
- Пловдив-Смолян (63.006 км)
- Кърджали-Смолян (56.573 км)
- Девин-Смолян
- Асеновград-Смолян (50.176 км )
- Чепеларе-Смолян
- Пампорово-Смолян
Съществуват и автобусни линии с още градове и с други по-малки селища в района.

Автогара Смолян. Намира се в квартал Смолян, в западния край на булевард "България"; телефон за връзка: 0301 6 31 04.
Автогара “Изток”. Намира се в квартал Устово, телефон за връзка: 0301 45161
Автогара “Юг” – телефон за връзка: 0301 35059
Повечето автобуси са на разстояние час, час и половина.
Има и частни междуградски автобусни линии, които тръгват от паркинга срещу Планетариума.

Такси
- Радиотакси (телефон: 0301 35059)
- Узунов-Трансгруп ЕООД (адрес: Смолян, ул. Незабравка 16; телефон: 0301 82647)
- Драма Бус ЕООД (адрес: Смолян, кв. Райково, ул. Кирил и Методий 27, ет. 2; телефон: 088 6387762)
- Експрес Такси (адрес: Смолян, ул. Миньорска 32;телефон: 0301 6147)
- Хит Такси (телефон: 089 900423) и др.

Градски трнаспорт
В града има 6 градски автобусни линии.
 

Забележителности

Възрожденски къщи
- Мерамовата къща
- Сариевата къща
- Присадовата къща
Намират се в квартал Смолян

Регионалният исторически музей
Той е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта на България по номер 83. Музеят се намира в квартал Смолян. Той е най-старият и най-големият в Средните Родопи и носи името на Стою Шишков. В него се намират множество артефакти,находки, документи,архиви и др. Историческият музей е основан през 1935г. за издирване, изучаване, съхранение и популяризиране на  наследството на местното население. Изграден е специално и от сградата има прекрасна гледка към града и родопските върхове Перелик, Соколица и Карлък. Музеят работи в полза на обществото – за  неговото духовно обогатяване и вдъхновение чрез завръщане към корените и опознаване на различни култури.
Адрес: гр.Смолян 4700, ул. "Дичо Петров" №5
Информация на тел: 0301/6 27 27
Роботно време: понеделник - неделя 9.00 - 12.00 часа - 13.00 - 17.00 часа
e-mail: museumsmolyan@museumsmolyan.eu; museum-sm@mail.bg
Website: http://www.museumsmolyan.eu/index.html

Художествената галерия - Смолян
Създадена е през 1964г. През 1983г. се премества в нова сграда, която е направена специално за галерията. Разполага с 1000 квадратни метра експозиционна площ, както и фондохранилища, работни помещения, ателие и др.
В Художествената галерия се сухраняват 2000 призведения на изкуството, както от български, така и от чужди езици автори. Забелязва се, че по-голямата част от произведенията на творците са вдъхновени от прекрасната природа, традициите,обичаите и бита в тази местност. В сградата може да се видят призведения на Владимир Димитров-Майстора, Александър Мутафов, Стоян Венев, Илия Бешков, Маргарита Пуева, Димитър Рашков, Петър Чуклев, Здравко Захариев и много други.
Адрес: ул . Дичо Петров 7
Телефон за връзка: 0301/6 23 28
e-mail: artgallery_smolyan@abv.bg
Работно време:  9.00  - 17.00 часа

Планетариумът
Той е най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Открит е през 1975г.  В звездната зала на Планетариума се показват  повече от 50 програми като: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория. И чужденците не са пренебрегнати. И за тях има програми на различни езици. В сградата се извършват  образователна, популяризаторска и изследователска дейности с ученици, студенти и учители. За учениците са разработени много учебни програми, свързани с изучавания в училище материал по астрономия, физика и география. За студентите са разработени много методични материали и се организират практически семинари. В Планетариума е събран значителен брой архивни материали. Специалистите изучават астрономическите представи на възрастното население от Родопския регион.
Адрес: бул. България 20; П.К 132; 4700 Смолян
Телефон за връзка: 0301/8 30 74
e-mail: planet_sm@abv.bg
Website: http://planetarium-sm.org/BG/home.html

Църкви
- "Св. Висарион Смоленски" от 2006г. (квартал Смолян)
- "Св. Георги" от 1858г. (квартал Смолян)
- "Св. Неделя" от 1836г. (квартал Райково)
- "Св. Тодор" (квартал Райково)
- "Св. Богородица" (квартал Устово)
- "Св. Никола" (квартал Устово)

Сводестият мост (Бейската Кюприя)
Намира се над Черна река, която извира от връх Голям Перелик (2191 м). Мостът е от XVIII век.

"Чинарът"
Впечатляващо близо 290 - годишно дърво. То е обявено за защитена природна забележителност със Заповед № 508/28.03.1968 год. на Министерството на горите и горската промишленост.  През 1720 година е донесено от Гърция и е засадено в Смолян. Високо е 25 метра и има обиколка на дънера около 7 метра.

Пангалова къща
Намира се в квартал Райково. Къщата е архитектурен и художествен паметник с национално значение. Изградена е в преиода 1856-1860г. от Уста Харит Кисьов за Вълчо Пангалов.

Алибеевият конак
Намира се в квартал Райково.  Алибеевият конак е старинен жилищен и стопански комплекс. Той е архитектурен паметник с местно значение. Започнат е да се строи през 1780г. и е завършен окончателно през 1885г.

Чешитевата къща
Намира се в Чешитската махала.

Мазолската чешма
Построена е през 1572г. На нея е направено първото писмено съобщение за Смолян върху камък. Намира се в квартал Райково.

Паметникът костница
Изграден е в памет на загиналите българи от Райково за Освобождението. Намира се в квартал Райково.

Известни къщи
- Шереметевата къща
- Таковата къща
- Хаджичоновата къща
- Келявската къща
- Хаджиивановата къща.
Всички се намират в квартал Устово. В Хаджиивановата къща е бил настанен щабът на руските войски през Освободителната война (1877-1878г.).

Нов модерен център
Завършен е през 1983г. Архитектурата му е много интересна. Тя е съобразена с местните строителни традиции и се вписва в околната среда прекрасно. Намира се в квартал Устово.

Родопският драматичен театър
Този театър е един отпрестижните български центрове за театрално изкуство. Намира се в квартал Устово.

Пампорово
Пампорово (Pamporovo) е планински курорт в България. Разположен е в Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Курортът разполага с добре поддържани ски-съоръжения и ски-писти, туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. През лятото Пампорово е привлекателно място за отдих и почивка, предлага различни възможности за спортуване - стрелба с лък, високопланинско колоездене.


Родопите
Родопите се намира в Южна България, част от Рило-Родопския масив. Името на планината е с тракийски произход. До нас е достигнал мит за възникването на Родопите чрез текстовете на Овидий и Псевдо-Плутарх. Общата площ на Родопите е 18 000 кв. км. В Западните Родопи преобладава планински климат. Средната годишна температура на Източните Родопи е 12-13°С. Най-високият връх на Родопите е връх Голям Перелик - 2191 м. От планината извират реките Арда, Въча, Чепинска, Стара река, Върбица.Чудните мостове - едно от най-красивите природни творения в България

По източния склон на мощния родопски рид Чернатица се намира едно от най-красивите природни творения в България - Чудните мостове, наречени така съвсем заслужено заради чудната си красота...

Забележителности около Смолян

Избрани оферти