Начало / Екскурзии / Екскурзии - Ягодина

Магията на Орфеевото цвете - еднодневна екскурзия с автобус

Номер на оферта

/

194955

Дати & цени

Цената включва

- транспортно обслужване

- екскурзоводно обслужване

- беседа на местен екскурзовод в двете пещери

- ДДС

Цената не включва

- разходи за обяд

- такси за двете пещери/по 5 лева за Ягодинската и 4 лева за Дяволското гърло/

- доплащане за микробуси за преминаване на ждрелата

Програма на пътуването

Магията на Орфеевото цвете

Маршрут: София-Ягодинска пещера-Дяволското гърло

ДАТА: 27.05.2018 г.

ЦЕНА на човек: 39 лв.

---------------------------------------------------------------


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=================================================================

С тази екскурзия за един ден ще видите 8 язовира, 4 ждрела и 2 пещери. По това време на годината и Буйновското и Триградското ждрело , през които преминаваме са обсипани с Орфеевото цвете.

Името „Орфеево цвете” или „цветето на Орфей” е заслужило, за което се разказва в една легенда, че там където са паднали капки кръв при разкъсване тялото на Орфей, е поникнало малко синьо-виолетово цвете. А друга легенда казва, че по местата на които са капали сълзите на Орфей, плачейки за своята Евредика, е поникнало синьо-бяло цвете. Цветето е открито най-напред в Родопите през 1834 г., а става достояние на науката като нов род през 1835 г. благодарение на изследователя на Балканите, унгарецът Имре Фривалдски. Той му дава името на своя учител - унгарският ботаник Haberle. Цветето е известно със способността си да изпада в състояние на анабиоза, като след навлажняване да се възстановява (продължава развитието си). Учени са установили, че продължителността на безжизненото му състояние може да бъде от порядъка на 31 месеца. В този аспект, когато чуждестранни ботаници са поискали семена от него, българските им колеги са им изпратили хербаризирани растения. След поливане за определен период от време, те преминават в жизнеспособна форма. Заради това свое свойство, родопският силивряк е наричан още „ възкръсващо растение”. Има данни, че родопската хаберлея може да се съхрани и за период от 3 до 11 години. В научни изследвания е установено, че биохимичните реакции в растението са на ниско енергийно ниво. Така растение изсушено до 98%, може да запази жизнеспособността си благодарение на оставащите несухи 2% от него.

Когато попадне при ниски температури, то замръзва без да изсъхва. Поставено при положителни температурни условия, то се възстановява за около 1 час. Цветето е и свръхчувствително. При затъмнение на слънцето от облак, то свива цветната си чашка, а огрято на ново се разтваря.

Установено е, че орфеевото цвете е предледников реликт, като съществуването му датира от преди около 2 милиона години. Растението е балкански ендемит и защитен вид на територията на страната ни.

Преди около 10 години са започнали изследвания на качествата на растението от НАСА и руски секретни лаборатории.

---------------------------------------------------------------

ПРОГРАМА:

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски- посока Батак. Почивка на Цигов чарк. Минаваме през изключително живописни места покрай язовирите Голям Беклик и Доспат, спиране за снимки. Преминавне през най-красивото ждрело-Буйновското и посещение на най-дългата родопска пещера – Ягодинската. По желание посещение на музея “Неолитно жилище”, почивка за обяд. Потегляме към най-величественото ждрело в България-Триградското и посещаваме пещерата “Дяволското гърло. На връщане минаваме през долината на р.Въча, спираме за снимки на едноименния язовир. Връщане в София към 21 часа.

================================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 3 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Туроператорът не носи отговорност при промяна на публикуваните цени на входните такси на туристическите обекти.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка, свличания, наводнения и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората.

================================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


================================================================

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Ягодина |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Ягодина |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Ягодина

Избрани оферти