Триград
Триград / Trigrad

Село Триград се намира в Западните Родопи на 27 км от град Девин. Скалистите брегове на фантастичното Триградско ждрело, през което преминава пътят към селото, се издигат като отвесни стени.

В Триград са открити много археологически находки, пещерни жилища и некрополи, които говорят за наличието на човешка дейност в региона от древни времена. Днешните къщи са накацали по скалистите възвишения, заобиколени от огромни скални масиви.

Край Tриград се намират три от Стоте национални туристически обекта - Триградското ждрело, пещерата Дяволското гърло и Ягодинската пещера. Тук има 150 пещери, като седем от тях са били обитавани от праисторически хора.

Легендата разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал и птиците спирали във въздуха. Празникът Орфически мистерии събират тук много гости от страната и чужбина. Те се откриват през юли със старинния обичай напяване на китки, а кукери обикалят селото и гонят с хлопатарите си злите сили.

В местността може да попаднете на редки растителни видове. Тук гнездят и много редки птици като скалната зидарка, различни хищни птици и кълвачи и др. 

Най-близки градове: Девин, Доспат, Смолян, Пампорово, Чепеларе

Забележителности около Триград
Свързани Пътеписи за Триград
Топ цена в Синеморец - хотел Даяна бийч 3*
от 35 лв.
Топ цена в Синеморец - хотел Даяна бийч 3*
2 нощувки
Собствен превоз
Наем на вила в комплекс Вемара клуб, гр. Бяла
от 23 лв.
Наем на вила в комплекс Вемара клуб, гр. Бяла
1 нощувки
Собствен превоз