Батак

За града

Оферти

Статии

Батак / Batak

Град Батак (Batak) се намира Южна България, Пазарджишка област. Разположен е в долината по двата бряга на Стара река. Името на Батак се свързва с героичното Априлско въстание и с жестокото Баташко клане, когато османските войници проявяват нечувано варварство и жестокост към българите. Историята на Батак е запазена в Историческия музей, църква-костница Св.Неделя. Други интересни забележителности са: най-старото праисторическо находище Кременете, крепост Каменишкото кале, Тошбоазкото кале, Кемеров мост.

Транспорт

Автогара Батак
От автогара Батак има автобуси за следните дестинации: Батак - Пещера, Батак - Пазарджик, Батак - Пловдив, Батак - София, Батак - Велинград, Батак - курорт язовир Батак. Градът е свързан чрез автобусен превоз и с други селища в района: Фотиново, Н. махала и други.
Адрес: Ул. Братя Иванчеви № 2
Работно време:  от 6:00ч. до 17:00ч.
Телефон за връзка: +359 3553/ 2328

С кола
Град Батак се намира на около 110 километра от София, на 280 километра от Бургас, на 255 километра от Русе, на около 50 километра от Пловдив и на около 130 километра от Стара Загора. Разстоянието от Пещера до града е 15 километра по асфалтиран път, 35 километра - Пазарджик, 15 километра от град Ракитово и 27 километра от град Велинград. 

Забележителности

Историческата църква-костница "Св. Неделя"
Изградена е през 1813 година. Представлява масивна сграда от камък с много здрави врати. По това време християнското население в Османската империя нямало позволението да изгражда нови храмове, но според легендата, граждани на Батак успели да получат позволение за изграждане на малка църква от пловдивски паша. Трябвало обаче тя да бъде издигната за 3 месеца. Гражданите не само, че успели да построят храма в този срок, а и го направили само за 75 дни.  По време на Априлското въстание в града се случват трагични събития. Част от населението бива обсадено в църквата в продължение на 3 дни. В нея, за да се спасят от нападателите, 2 хиляди души, от които предимно жени и деца, се скриват, надявайки се, че никой няма да посегне на храма. За съжаление всичките хора са убити след превземането на църквата. Сградата е останала непокътната  до ден днешен и е превърната в музей. И днес дръвникът, костите на героите, следите от ятаганите и куршумите напомнят за онези страшни и величави дни.
Адрес: в центъра на град Батак

Историческият музей - Батак
Включен е в СПисъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 38-мо място. В него се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Музеят е създаден през 1956 година. Днес представлява културно- просветен център, отразяващ динамичните процеси и популяризиращ културно-историческото наследство на Община Батак като своеобразен, специфичен за общината интелектуален потенциал. Музеят има 5 отдела:
- Археология
- Българските земи ХV-ХIХ век
- Етнография
- Нова и най-нова история
- Връзки с обществеността
Адрес: пл. "Освобождение" № 3
Телефон за връзка: 03553/ 2026; 03553/ 2339; 03553/ 23-39
E-mail: museum_batak@abv.bg
Website:  http://museumbatak.com/
Работно време:  всеки ден от 08:30  часа до 17:30 часа;

Балиновата къща
Балиновата къща в Батак е архитектурен и исторически паметник на културата. В нея е представена етнографска  експозиция, която е посветена на традиционната народна култура в града от края на деветнадесети век до 40-те години на двайсти век.
Адрес: намира се много близо до църквата "Св. неделя" в центъра на града
Работно време: сряда до неделя:от  09.00ч. до 12.00ч. и от 14.30ч. до 17.15ч.; понеделник и вторник са почивни дни

Язовир Батак
Намира се на около 3 километра от град Батак. Язовирът е много приятно място за почивка, туризъм и риболов. Гледките от всички страни са невероятни. Той е третият по големина в България. Приток е река Мътница. Площта на язовир Батак е 22 080 декара.

Родопите
Родопите се намира в Южна България, част от Рило-Родопския масив. Името на планината е с тракийски произход. До нас е достигнал мит за възникването на Родопите чрез текстовете на Овидий и Псевдо-Плутарх. Общата площ на Родопите е 18 000 кв. км. В Западните Родопи преобладава планински климат. Средната годишна температура на Източните Родопи е 12-13°С. Най-високият връх на Родопите е връх Голям Перелик - 2191 м. От планината извират реките Арда, Въча, Чепинска, Стара река, Върбица.
 

Забележителности около Батак

Избрани оферти