Начало / Екскурзии / Екскурзии - Ивайловград

Очарованието на Ивайловградските погранични села - 2 дни

Номер на оферта

/

197129

Дати & цени

Цената включва

Лицензиран транспорт с микробус по маршрут 1ви ден Мандрица – Белополяне - Белополяне – Мандрица

2-ри ден Мандрица – Сив кладенец - Сив кладенец – Долно, Горно Луково -Долно, Горно Луково – Меден бук- Мандрица

1 нощувка със закуска в еко комплекс Букор Щепи

Лицензиран планински водач

Ексурзоводско обслужване

Разглеждане на село Мандрица, село Белополяне, изоставената погранична застава, селата Сив кладенец, Долно и Горно Луково и църквата „Св.св. Константин и Елена“

Цената не включва

Транспорт до/от Мандрица

Разходи от личен характер

Туристическа застраховка и застраховка спасителни разноски в България на стойност 10 000 лева всяка – заплаща се задължително от всеки турист и е 25 лева на човек за целият период. За тези от туристите, които имат сключена такава застраховка, плащане не се изисква, след представяне на полицата.

Програма на пътуването

ДАТИ:
01-02.06.2017 г.
06-07.07.2017 г.
03-04.08.2017 г.
31.08-01.09.2017 г.

2 дни / 1 нощувка

ЦЕНА: 128 лв.

------------------------------------------------------------------

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

===================================================================

ПРОГРАМА

ДЕН 1: Мандрица, Белополяне иизоставената погранична застава

Отпътуваме за Източните Родопи в чиято атмосфера ще се потопим напълно през следващите два дни. Пристигаме в село Мандрица, което е основано през далечната 1636г. от албанци християни и сенастаняваме се в местния еко комплекс. След кратка почивка си правим разходка из селото. Тук определено има какво да се види. Любуваме се на старите големи кирпичени и тухлени къщи в български възрожденски стил, както и на къщата на Атанас Пейкидис, която е обявена за паметник на културата. Интересното е, че на първия и етаж е имало гинекологична клиника.

Следващата ни цел е село Белополяне, което се намира в близост до българо-гръцката граница. Можем да поговорим с местното население, да поснимаме и да се потопим в атмосферата на това местенце. След кратка почивка тръгваме не северозапад към изоставената погранична застава, която ще ви очарова с мистиката си. Сградата е изоставена, ала в нея все още могат да се видят изоставени книжа, посуди и шкафове, които някога са принадлежали на граничарите. Тук трябва да се внимава защото таванът е нестабилен и някои помещения могат да рухнат, така че е желателно да се направи лична преценка на риска и заставата да се посещава в присъствието на водач.

Привечер се завръщаме обратно в Мандрица, обсъждаме изминатия ден, споделямевпечатленията си, разказваме си истории и се наслаждаваме на вечерта.


ДЕН 2: Бубарските къщи в Сив кладенец и брождения из Горно и Долно Луково

Закусваме и продължаваме към следващите интересни местенца в тази част на България – следват селата Сив кладенец, Долно и Горно Луково.

В село Сив кладенец времето сякаш е спряло. Голяма част от кирпичените къщи са рухнали под тежките удари на времето, а малцината останали полуздрави са на път да пропаднат. В миналото основен поминък на жителите му са били бубарството и тютюнопроизводството, ала в днешно време селото е почти обезлюдено поради липсата на препитание и това, че е откъснато от големите градове. Последните му живи жители все още пазят спомените си за дни на селски веселби и сватби, за благодат и хорска глъч, която е изпълвала мегдана и селските къщи. Именно те са и последните пазители на история за Сив кладенец, която се е предавала от уста на уста на потомците. Разхождаме се, снимаме, вдишваме дълбоко от чистия въздух и се чувстваме по-свободни от всякога. Имаме чувството, че сме последните оцелели на земята, бродим навсякъде и дори можем с любопитство да надникнем в някоя от старите бубарски къщи. Не пропускаме да посетим и рухналата църква на селото, която е в окаяно състояние.

Едва когато се почувстваме готови да напуснем това страхотно място се отправяме към селата Долно и Горно Луково, които саразположени едва на няколко километра едно от друго и пазят една доста богата история. Привлечени сме от църквата „Св.св. Константин и Елена“, която е построена през далечната 1806г. в рамките само на 7 дни. Историята и е много интересна и ще ви бъде разказана от местен жител, който ще ви накара да прекрачите прага и по многоспецифичен начин.Разхождаме се и снимаме на воля. Изкачваме се до старите гробища на Горно Луково откъдето се открива страхотна гледка към пограничната Луда река. По желание на групата и при наличието на достатъчно време бихме могли да отскочим и до село Меден бук, където да се разхладим в меандрите на Бяла река.

Разходката ни из това удивително място приключва и въпреки, че за някои времето прекарано тук ще им се стори прекалено кратко, все пак ще останат доволни от преживяваното и дори ще поискат да се завърнат някой ден.

=================================================================

Начин на плащане и записване:

Заявка за участие и резервация – до 14 дни преди датата на отпътуване. За месеците юли и август - 3 седмици преди датата на пътуване.

При резервация се заплаща 50% депозит.

Забележка:

Записване по програмата – 14 дни преди датата на отпътуване. За месеците юли и август - 3 седмици преди датата на пътуване.

Цената е валидна при група от 10 човека. При по-малък брой записани туристи, цената подлежи на препотвърждение.

Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси в туристическите обекти.

Задължително условие към туристите е да бъдат с удобни, затворени обувки, предназначени за планината.

Вечери могат да бъдат заявявани и заплащани на място във всички обекти за настаняване по програмата (в повечето от тях избора на вечеря е по меню)

Важно за всички туристи е носенето на суха храна за преходите и обядите, както и на вода.

Застраховат се само лица на възраст от 16 години до 69 години.

При лоши и непредвидени метеорологични условия (наводнения, свлачища и стръмни, хлъзгави терени , блокиране на участъци по маршрута, проливни дъждове и др.), водачът на групата си запазва правото да промени програмата и/или маршрута.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Ивайловград |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Ивайловград |  Алтернативен туризъм - България |  Алтернативен туризъм - Ивайловград

Избрани оферти