Елена

За града

Оферти

Статии

Елена / Elena
Община Елена (Elena) е с територия 671,39 квадратни километра. Надморската височина варира от 100 до 1500 метра. Най – високият връх на Елено – Твърдишката планина е връх Чумерна (1536 метра). 147 сгради са регистрирани и обявени като паметници на културата, от които 7 са с национално значение,останалите са с местно. Това са Часовниковата кула, църквата „Успение Богородично”, църквата „Свети Никола” (със стенописите), къщата-музей „Иларион Макариополски”, първото класно училище „Даскалоливницата”, Поп Николовата къща и Петте Разсуканови къщи. Пет от тях: Часовниковата кула, “Даскалоливницата”, църквата”Свети Никола”, църквата „Успение Богородично” и Поп Николовата къща са част от Архитектурно-исторически комплекс “Даскалоливница".

Транспорт

Автобусен транспорт
Град елена е свързан с по-големите градове в страната и околните селища чрез автобусен транспорт. Има редовни автобуси от/до Велико Търново, Сливен, Котел, Стара Загора, Горна Оряховица, Лясковец, Твърдица, Златарица и др.
Телефон за връзка автогара - Елена: 06151/ 23 52
Website на град Елена: http://www.elena.bg/
Адрес автогара Горна Оряховица: ул. Янко Боянов 10
Телефон за връзка с автогара Горна Оряховица:  0618 60697
Централна автогара София - Website: http://www.centralnaavtogara.bg/

Железопътен транспорт
Град Елена не разполага до момента с пътническа железопътна мрежа. Може да се стигне до Горна Оряховица с влак от всички краища на страната, тъй като Горна Оряховица е един от най-големите железопътни канали в страната. От там има редовни автобусни линии до град Елена.
Адрес жп гара Горна Оряховица: ул. “Цар Освободител” № 106
Телефон за връзка жп гара Горна Оряховица: 0618 633 33; 0618 261 18
Website БДЖ: bdz.bg

С кола
Стигането до град Елена с кола е много лесно от всички части на страната. ДО него се стига от магистралата София-Варна, по пътя през Дебелец и Плаково, прохода Твърдица-Елена или по пътя Сливен-Стара Загора-Елена. Град Елена е разположен на 40 километра от Велико Търново в посока Югоизток, на 36 километра от Горна Оряховица, на 28 километра от Калифарево в посока Югоизток, на 40 километра от Твърдица в посока Север и на 80 километра от СЛивен в посока Северозапад.

   
 

Заведения

Механа Национал
Адрес: ул. Иларион Макариополски 32
Телефон за връзка: 06151 60 45; 0886 228 662
Website: www.perun-elena.bg/natsional.html

Механа „Кюшето”
Адрес: ул. Йеромонах Йосиф Брадати 11

Механа „Рай”
Адрес: ул. д-р Христо Момчилов 2

Механа „Трухчев”
Адрес: ул. Иван Кирилов 4

Механа „Усоето”
Адрес: ул. Шейтани 13

Забележителности

Даскаловницата
Така се нарича Еленското класно училище за подготовка на учители. Създадено е през 1843 година. Даскаловницата е първото българско педагогическо училище. То е дело на Иван Момчилов.
Адрес: ул."Кършовска"8

Църквата "Успение Богородично"

Изградена е през 1837 година на мястото на стар параклис. В двора се намира  и друга църква "Св. Никола", която е най-старата в град Елена. През далечната 1800 година е нападната и опожарена от кърджалии. Обновена е 4 години по-късно.  Окончателно е завършена през 1986 година след реставрация на красивите стенописи, дело на зографите Давид  и Яков, както и Йоан Попович и Йордан Кметски.  

Камбуровият хан
Камбуровият хан е от XIX век. Той е пренесен след демонтиране от близкото село Йовковци. В него посетителите могат да видят етнографска експозиция.
 
Попниколовата къща
Попниколовата къща е построена през XIX век. Тя е една от най-красивите и характерни къщи в град Елена. Софийският Университет "Климент Охридски" я използва като научна и учебна база.

Часовниковата кула
Часовниковата кула, намираща се в град Елена, е изградена през 1812 година като е излята в град Габрово. Реставрирана е през 1987 година. Тя е паметник на културата.

Къщата музей "Иларион Макариополски"
Построена е в периода 1710-1715 година. Къщата музей "Иларион Макариополски" е с висока архитектурна атойност. Тя е направена от камък и дърво. В двора на къщата се намира паметник на Иларион Макариопски, който е бил равностен деец и водач на църковно-националната борба на българите.  

Петте Разсуканови (Хаджидимитрови) къщи
Построени за през XVIII-XIX век от хаджи Димитър Разсуканов специално за неговите синове.
Адрес: "Сава Катрафилов"

Други забелецителности в град Елена и околностите:
- Родната къща на писателя Петко Ю. Тодоров с художествена галерия, в която посетителите могат да видят красиви икони и съвременни творби
- Музей на Възраждането и националноосвободителните борби
- Църквата "Рождество Богородично"
- Капиновският манастир "Св. Никола"
- Язовирът "Йовковци"
- Плаковският манастир "Св. Илия"

 

Събития

- 1 май - възстановеният традиционен събор на Неювската поляна с богата концертна програма и веселие.
- 21 май - празник на града "Свети равноапостоли Константин и Елена".
- Конкурс за красота "Царица Елена"- преди празника на град Елена
- Общински събор на народните читалища - всяка година около 24 май на сцена на читалище от общината.
- Празник на Еленския балкан - два дни през месец юли.
- 5 декември - всяка година населението се покланя пред подвига на загиналите при село Марян в западния край на града. Поклонението пред паметника на загиналите в западния край на града се нарича "Бягането" и се свързва с бягството на еленчани при нападението на града.
- Първият празник Балканът пее и разказва се организира в Елена на Неювската поляна на 20 и 21 юни 1974 година. От тогава на ротационен принцип се провежда в балканските градове Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково.
 

Забележителности около Елена

Избрани оферти