Начало / Статии / Статии - България

Средновековната крепост при село Мезек

Автор

/

Средновековната крепост Неутзикон или както е по-известна крепостта Мезек се намира на възвишение западно от село Мезек. Построена е през XI-XII век и има форма на неправилен четириъгълник с размери приблизително 60 на 100 м. Мезешката крепост е най-добре запазеното укрепление в Родопите и едно от най-добре запазените в цяла България.

Крепостта има девет отбранителни кули със заоблена форма и височина над 10 м. Едната от кулите се е ползвала за затвор. Стените й са изградени от дялан камък, споен с бял хоросан, като от външната страна има три декоративни пояса от червени тухли.

Входът на крепостта е така разположен в извивка на стената, че когато нападателите влязат през него, да попаднат в клопка и да бъдат обстрелвани от всички страни.

Археологическите разкопки показват, че крепостта е от времето на император Алексий I Комнин и е функционирала до османското нашествие. До началото на миналия век крепостта при Мезек е била запазена в отлично състояние, но след това част от стените й са разрушени от турската армия, която използвала камъни от тях за строежа на казарма в Свиленград.

През 2013 г. са добавени атракции за деца – стрелба с лък, огромен шах, шатри, коне и фигури на хора от епохата на функциониране на крепостта.

В района на село Мезек се намира и тракийската гробница Мезек.

Вижте оферти за екскурзия в България!

>
17 септември 2021 г.

Тагове

археологически резервати

гробници

идеи за уикенд

крепости

крепостни стени

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти