Начало / Екскурзии / Екскурзии - Рибарица

Празник на народния обичай и автентичната носия в Рибарица

Номер на оферта

/

230116

Дати & цени

Цената включва

транспорт с автобус/микробус;
посещение на Гложенски манастир;
посещение на Тетевен;
екскурзоводско обслужване;
входна такса в музея в Гложенския манастир

Цената не включва

музея на Гложенския манастир - 1 лв.

Програма на пътуването

Маршрут на екскурзията:Рибарица-местност Костина-Гложенски манастир-Тетевен


Община Тетевен и кметство Рибарица организират Празник на народния обичай и автентичната носия. Това е дванадесетото му издание и ще се състои на 20 и 21 юли 2019 г в местността "Костина" в село Рибарица.

На събитието ще участват състави от цяла България, a целта е да се възстановят народните традиции, да се пресъздаде местният бит и фолклор, както и да се представят народните носии от всички области на страната.

Празникът ще бъде открит на 20 юли от 10:00 ч., след което следва конкурсната програма, която ще продължи и през следващия ден. На празника ще бъдат представени и народни носии от всички фолклорни области в страната.

Програма на екскурзията: Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Пристигане в историческата местност Костина,
Веднага ще откриете белия паметник на Бенковски – съграден от признателни българи, за да напомня на следващите поколения за подвига и саможертвата на революционера. Всеки посетител остава в минута мълчание, с поклон и признателност. На 10-тина метра от него откривате и Кървавото кладенче, където се е разиграла грозната сцена. И до ден днешен си е там, на същото това място, където са се сблъскали двата полюса на човешката природа – героизъм и предателство.
Тази история ни е известна от учебниците и книгите и най-вече от разказа на единствения очевидец на случилото се Захари Стоянов в “Записки по българските въстания”. Но когато човек се озове на самото място, на същото това мостче над същата пенлива планинска река и погледне в “окото” на окървавеното кладенче, картината сякаш оживява, придобива очертания....
На поляната ще има песни и танци, шарени носии ще напълнят очите и сърцата ви. Свободно време. Следобяд отпътуване за Гложенския манастир. Разглеждане на манастира - скривалището на Васил Левски, стаята, в която е бил затворен Васил Друмев и църквата с чудотворната икона на "Свети Великомъченик Георги Победоносец". От терасата на манастира се разкрива красива гледка към величествения Тетевенски Балкан. Отпътуване за София, по пътя кратка почивка в Тетевен, свободно време за кафе или разглеждане на Църквата “Всях Светих” -символ на града. Църквата е трикорабна базилика с голям среден кораб и се намира в централната част на град Тетевен. Тя буквално се извисява над целия град. Църквата е построена през 1830 година и представлява изключение от всички църкви. Строени през периода, в който България е под турско владичество.
Църквата впечатлява изключително силно със своя външен вид и размери – 31.1 метра дължина, 14 метра широчина и стени дебели приблизително 1.5 метра.
Двете големи камбани на църквата са излети в Москва. Амвонът, който украсен с дърворезба е донесен от Дебър, а иконите, които също са богато декорирани с дърворезба, са рисувани от майстори от Тетевен.
В двора на църквата се издига часовникова кула.

Пристигане на стадиона привечер.
Начин на плащане:

при записване се внася цялата сума
Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.
Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Рибарица |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Рибарица |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Рибарица

Избрани оферти