Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Москва
Москва / Moskva

Москва е ядрото на всички промени, връхлетяващи Русия. Никъде другаде в Русия контрастите не са така силно изразени – древни манастири и ултрамодерни монолитни сгради се намират едни до други, а новозабогателите руски милиардери и мизерстващите пенсионери се разхождат по едни и същи улици. До църква от XVI в., покрита със злато, се издига стъклена сграда от XXI в. Соленият хайвер върви със сладко шампанско. А най-добре този дух е въплътен в московското метро. Само за няколко рубли може да се повозите между покритите с мрамор станции с висящи пищни полилеи.

Руската столица е разположена на бреговете на река Москва, над която са прехвърлени 40 моста. Освен това през града протичат в канали няколко десетки притоци на река Москва, а много от тях са скрити в тръби под града.

Мащабите на града са огромни - по направлението изток-запад диаметърът му е около 40 км, а по север-юг - над 52 км. Още от XII в. идеалният център на града е разположен около двореца Кремъл. Иван Грозни и Сталин са издавали заповедите си от него. Днес стените на Кремъл пазят някои от най-ценните съкровища на страната. 

Важна информация:

Население: 12 млн. жители

Валута: рубла (RUB)

Работно време: Повечето магазини са отворени от 11:00 до 19:00 ч., а някои и до 21:00 ч. Банките работят от 10:00 до 17:00 ч. Някои затварят по обяд за един час. Много от музеите са затворени в понеделник и вторник.

Спешни телефони: 01

Полиция: 02

Бърза помощ: 03

Здраве

Ако нямате застраховка, медицинските услуги може да се окажат скъпи. Обикновено хотелите имат свой лекар, така че първо попитайте там.

Закони за алкохола

Нужната възраст за употреба на алкохол е 18 г., но не се спазва почти от никого. През 2010 г. влезе в сила забрана за продажба в магазините на алкохолни напитки над 15% между 21 и 11 часа.

По принцип е приемливо пиенето на обществени места, въпреки че на скоро бе издаден закон против него. Бира, вино и най-вече водка, както и коктейли в кутийки, като джин с тоник например, са на разположение в повечето будки из града. Трябва да знаете, че най-често евтината водка от будките е разредена или с ниско качество. Баровете с лиценз могат да сервират алкохол денонощно. Някои магазини са затворени през уикенда, но тези, които работят, продават водка както и в другите дни.

Пушене

Руснаците пушат много. Скъпите хотели и много от ресторантите предлагат зони за непушачи, затова не се притеснявайте да попитате. Баровете обикновено са опушени. Пушенето е забранено в транспорта и музеите. 

Бакшиши

Ресторантите обикновено добавят такса за обслужване към сметката, но все пак е учтиво да оставите и малко бакшиш. Такситата обикновено определят цената преди пътуването, затова не очакват бакшиш. На гардеробиерите обикновено се дава по около долар или два.

Забележителности около Москва
Свързани Пътеписи за Москва