Москва

За града

Оферти

Статии

Москва / Moskva

Москва е ядрото на всички промени, връхлетяващи Русия. Никъде другаде в Русия контрастите не са така силно изразени – древни манастири и ултрамодерни монолитни сгради се намират едни до други, а новозабогателите руски милиардери и мизерстващите пенсионери се разхождат по едни и същи улици. До църква от XVI в., покрита със злато, се издига стъклена сграда от XXI в. Соленият хайвер върви със сладко шампанско. А най-добре този дух е въплътен в московското метро. Само за няколко рубли може да се повозите между покритите с мрамор станции с висящи пищни полилеи.

Руската столица е разположена на бреговете на река Москва, над която са прехвърлени 40 моста. Освен това през града протичат в канали няколко десетки притоци на река Москва, а много от тях са скрити в тръби под града.

Мащабите на града са огромни - по направлението изток-запад диаметърът му е около 40 км, а по север-юг - над 52 км. Още от XII в. идеалният център на града е разположен около двореца Кремъл. Иван Грозни и Сталин са издавали заповедите си от него. Днес стените на Кремъл пазят някои от най-ценните съкровища на страната. 

Важна информация:

Население: 12 млн. жители

Валута: рубла (RUB)

Работно време: Повечето магазини са отворени от 11:00 до 19:00 ч., а някои и до 21:00 ч. Банките работят от 10:00 до 17:00 ч. Някои затварят по обяд за един час. Много от музеите са затворени в понеделник и вторник.

Спешни телефони: 01

Полиция: 02

Бърза помощ: 03

Здраве

Ако нямате застраховка, медицинските услуги може да се окажат скъпи. Обикновено хотелите имат свой лекар, така че първо попитайте там.

Закони за алкохола

Нужната възраст за употреба на алкохол е 18 г., но не се спазва почти от никого. През 2010 г. влезе в сила забрана за продажба в магазините на алкохолни напитки над 15% между 21 и 11 часа.

По принцип е приемливо пиенето на обществени места, въпреки че на скоро бе издаден закон против него. Бира, вино и най-вече водка, както и коктейли в кутийки, като джин с тоник например, са на разположение в повечето будки из града. Трябва да знаете, че най-често евтината водка от будките е разредена или с ниско качество. Баровете с лиценз могат да сервират алкохол денонощно. Някои магазини са затворени през уикенда, но тези, които работят, продават водка както и в другите дни.

Пушене

Руснаците пушат много. Скъпите хотели и много от ресторантите предлагат зони за непушачи, затова не се притеснявайте да попитате. Баровете обикновено са опушени. Пушенето е забранено в транспорта и музеите. 

Бакшиши

Ресторантите обикновено добавят такса за обслужване към сметката, но все пак е учтиво да оставите и малко бакшиш. Такситата обикновено определят цената преди пътуването, затова не очакват бакшиш. На гардеробиерите обикновено се дава по около долар или два.

Транспорт

Летища

Най-голямото международно летище в Москва е "Шереметиево" (Шереметьево). Кодът на летището е SVO. Шереметиево се намира на 30 км от града и е най-удобно да вземете бързия летищен влак Aeroexpress, който стига до жп гара Белорусский за около 30 минути. Можете да вземете и такси. Обикновено може да си резервирате предварително чрез хотела или туристическа агенция. Иначе има и различни маршрути на автобуси, които ще ви закарат за 30-70 минути в зависимост от трафика и крайната ви дестинация. 

Уебсайт на "Шереметиево": http://svo.aero

Международни полети се обслужват и на летище "Домодедово" (код DME), на 22 км от Москва. Летището е свързано с Москва с магистрала и можете да стигнете удобно с кола или такси. От гара "Павелецкая" можете да стигнете със скоростния влак Аероекспрес. От метростанция Домодедовская вземете маршрутка или автобус (тръгват на ввсеки 15 минути между 6 часаи полунощ).  

Уебсайт: www.domodedovo.ru

Другото международно летище е "Внуково" (VKO), което се намира на около 28 км от центъра на Москва. До него можете да стигнете с влака Аероекспрес от Киевская метростанция. От "Юго-Западная" станция на метрото можете да стигнете с маршрутно такси. 

Уебсайт: www.vnukovo.ru

Ако решите да се придвижите с кола от/до някое от летищата, имайте предвид, че трафикът в Москва е много натоварен, особено по двата основни пътя до "Шереметиево" и "Домодедово". Предвидете най-малко 2 часа, за стигане до летищата в интервала 9-21 часа. През останалата част от денонощието ще са ви нужни около 45 минути да стигнете до летищата от центъра.

Обществен транспорт

Московското метро е едно от най-красивите в света и най-натовареното (дори повече от токийското). То има повече от 10 линии и над 200 станции и обща дължина от над 300 км. Структурата на метрото е радиална - т.е. от центъра тръгват лъчи към краищата на града. Всяка линия си има цифра, име и цвят. "Кольцевая линия" (Кръговата линия) представлява 20-километров пръстен, позволяващ връзка между радиалните линии. Интересно е, че при московското метро много лесно можете да разберете в каква посока се движите по гласа на обявяващия станциите. При радиалните линии ако се движите към центъра, гласът е мъжки, а ако се движите към покрайнините - женски. Московчани наричат това правило: "Шефът ти те вика на работа, жена ти те вика вкъщи".

В пиковите часове влакове минават на около 90 секунди, а през останалото време - на всеки 2-3 минути, късно вечер до 8 минути. Влаковете се движат от около 5 часа сутринта до 1 часа след полунощ. Ако пътувате с голям куфар, не забравяйте да си купите специален билет и за него.  

Уебсайт на московското метро: www.mosmetro.ru

Освен това има и автобуси, тролейбуси и трамваи. Билети може да си купите от будките или от шофьорите, но трябва да ги перфорирате след това.

Таксита

Най-лесно е да си хванете такси от улицата. Обикновено и коли на частни лица работят като таксита. Лицензираните таксита имат залепено лого отстрани и зелена лампа на предния прозорец. Рядко се използват апарати, така че уговорете цена преди да се качите.

Заведения

Хранене

Да се храните в Москва е приключение. Пълно е с екстравагантни ресторанти, които ви пренасят, както във времето, така и в пространството. Внезапно се озовавате в Тайланд, в селска ферма или пък в миналия век. Ако искате да си похапнете добре за малко пари, може да отидете в един от многото арменски или грузински ресторанти. Има и вериги като "Му-Му" и "Ёлки-палки", където сервират евтина руска храна. 

Кафенета

Руснаците обичат чай, топъл шоколад и сладки. Заможните хора обикновено ходят в някой луксозен хотел и пият чай с резенче лимон, придружен от парче сладкиш. 

Барове и нощен живот

Някои се шегуват, че водка означава „малка вода”, може би, защото руснаците я пият наистина като вода. Ето защо не е изненада, че атмосферата по баровете и дискотеките в Москва е толкова оживена. Разпитайте в хотела си за актуалните места към момента.

Шопинг

За да задоволят желанията на руските богаташки, в Москва отвориха врати множество дизайнерски магазини. Популярни търговски улици са Новий Арбат и по-луксозната Кузнецкий, но пазарен район номер едно е ул. Тверская. Сталин нарежда улицата да бъде реконструирана през 30-те, така че и тук може да се види неговата склонност към масивни сиви сгради.

Тези, които желаят да започнат пазара си в един от най-старите търговски центрове, трябва да отидат в ГУМ (Главный универсальный магазин) - намира се на Червения площад, срещу Кремъл. Сградата е проектирана в новия руски стил през XIX в. По време на социалистическия период е превърната временно в офис сграда. Сега в нея са поместени магазини като Dior и Benetton.

Закрит пазар "Eлисеев" е името на най-известния деликатесен магазин в града. По време на съветския период е наричан Гастроном номер едно. Тук може да си купите водка и хайвер.

В самия център на града се намира "Moskva City" - модерен комплекс от небостъргачи с офиси, апартаменти, магазини, ресторанти и места за забавление. Ако сте почитатели на книгите, посетете "Дом книги" на ул. Новий Арбат 8. Там ще откриете всякаква литература, музика, както и DVD с филми, включително и с любимите съветски анимации.

Руснаците са запалени по пиенето на чай и в "Чудеса Поднебесной" може да намерите най-добрия китайски чай. За тези, които желаят да посетят открит пазар, препоръчваме "Вернисаж", в парк Измайлово. Тук има стотици сергии, продаващи сувенири, но също така порцелан и бижута. Не се притеснявайте да се пазарите. Ако не стане на първата, може би ще проработи в една от следващите 99 сергии. Семействата с деца може да разгледат "Детский Мир" – голям обществен детски магазин с руски и вносни играчки.

Забележителности

Кремъл

В Кремълския комплекс има много културно-исторически паметници, сред които Успенския, Благовещенския и Архангелсия събор, Оръжейната палата, Ивановския площад с известните Цар Камбана - най-голямата камбана в света, изработена специално за Успенския събор, чието тегло е 200 тона и Цар Пушка - най-голямото оръдие в света. Прочетете подробна статия за Кремъл.

Оръжейната палата в Кремъл

Ако обичате злато, кадифе и скъпоценни камъни, трябва да отидете в Оръжейната. Богатствата, събирани през вековете от руските царе и принцове, включват някои великолепни версии на яйцето "Фаберже" и царското облекло на Екатерина Велика, както и диамантения фонд с колекция от скъпоценности и бижута. Прочетете подробна статия за Оръжейната палата в Кремъл.

Червеният площад и Мавзолеят на Ленин

Червеният площад (Красная площадь) стои гордо, заобиколен от Кремъл и катедралата Свети Василий Блажени. В мавзолея си тук от 1924 г. почива Ленин. Червеният площад е любимо място не само на туристите, но и на московчани. Можете да посетите Червения площад денонощно, затворен е само в навечерието и деня на важни празници. Всяка година на 9 май на площада се провежда мащабен военен парад с участието на руски и чуждестранни войски и въздушно шоу. Прочетете подробни статии за Червения площад и Мавзолея на Ленин.

Катедралата Св. Василий Блажени

С кръглите си брилянтно оцветени куполи църквата прилича на замък от приказките. Построена е по времето на Иван Грозни през 1550 г., след победа над татарите. Днес църквата е едно от архитектурните чудеса на света.

Успенската катедрала

Успенската катедрала (Успенский собор) се намира в Кремъл, на Катедралния площад. Храмът е една от най-старите сгради в Москва и в продължение на няколко века е бил катедралният храм на Русия.

Храмът на Христос Спасител

Храмът на Христос Спасителя е построен в знак на благодарност към бог за помощта и застъпничеството в трудните времена за Русия и преди всичко по време на войната срещу Наполеон през 1812 г. 

Третяковската галерия

С 62-те зали и 100 000 картини тази галерия притежава най-голямата колекция на руско изкуство в света. За щастие не всички се показват накуп, а по малко в различно време. Прочетете подробна статия за Третяковската галерия.

Музек за изящни изкуства Пушкин

Рай за тези, които се интересуват от изкуство. Тук импресионистите и постимпресионистите са наредени до по-стари творци като Рембранд и Ботичели.

Държавен исторически музей

Държавният исторически музей (Государственный Исторический музей) представя историята на Русия. Той се намира на Червения площад. Неговите експозиции съдържат експонати от праисторически племена до днес. Прочетете повече за Държавния исторически музей.

Болшой театър

Болшой театър (Большой театр) е исторически театър в Москва, Русия. Той е проект на архитекта Джоузеф Бове. В Болшой театър се представят балетни и оперни изпълнения от най-високо ниво в Русия. Прочетете подробна статия за Болшой театър.

Новодевически манастир

Новодевически манастир (Новодевичий монастырь) е вероятно най-добре познатият манастир в Москва. Самият манастир е останал непокътнат от XVII век досега. Той е построен през 1524 г. от княз Василий III в чест на победата при Смоленск. Прочетете повече за Новодевически манастир.

Кула Останкино

Кулата Останкино (Останкинская телебашня) е телевизионна и радиокула. Проектът е на дизайнера Николай Никитин. Кулата достига височина от 540 м. Името й идва от името на квартала, в който се намира – Останкино. Прочетете повече за кулата Останкино.

Александровската градина

Александровската градина се намира в самия център на Москва - от Червения площад до Кремълската крайбрежна улица. Градината е с площ около 10 хектара и е създадена по заповед на Александър II при възстановяването на града след войната през 1812 г. Сред растенията в нея са люляци, акации, жасмини и 200-годишен дъб. В нея се намира и Вечният огън при Паметника на незнайния воин.

Камбанарията на Иван Велики

В самия център на Москва, на Катедралния площад (Соборная площадь) в Кремъл, се намира храмът-камбанария "Свети Йоан Лествичкин", по-известен като камбанарията на Иван Велики. Тя обединява всички древни храмове на Кремъл в единен архитектурен ансамбъл. На камбанарията има общо 21 камбани, най-голямата сред които е Успенската (Празичната, Цар-камбана) с тегло 65 т 320 кг. От наблюдателна площадка от камбанарията може да се види Кремъл от птичи поглед. 

Мемориален музей на космонавтиката

Музей, посветен  на руската космонавтика. Представя много експонати, свързани с технологиите, космическата храна, космическите кораби, космическите екипи и оборудване, както и препариран двойник на кучето Лайка. Можете да се разходите в реален аналог на космическата станция "Мир". Затоврен в в понеделник. 

Адрес: Проспект Мира 111

Уебсайт: www.kosmo-museum.ru

Кремъл в Измайлово

Комплексът е изграден като малък град с централна част с площад и прилежащите към него сгради. След като влезете в комплекса, направете обиколка из целия парк. Всяка постройка има свое предназначение - било то музей, галерия или атракцион. И всичко това е обградено от копие на кремълските червени стени. Намира се в Измайлово (някога отделен град, сега част от Москва). Прочетете подробна статия за Кремъл в Измайлово.

Московската зоологическа градина

Московската зоологическа градина се намира в самия център на руската столица. В Европа само Виенският зоопарк е по-стар. Там можете да видите близо 1000 животински вида. Най-много посетители има през почивните дни между 12 и 14 часа. Информация за работно време и цени на билети тук: www.moscowzoo.ru

Арбат

Арбат е район в Москва, свързан с много популярни руски исторически личности. Почти всяка къща там има богата история. В Арбат се намират къщите-музеи на Лермонтов, Марина Цветаева, Пушкин. В района на Нов Арбат се намират популярните къщи-книжки - четири 26-етажни сгради във формата на разтворени книги. От отсрещната страна на улицата пък има пет 25-етажни сгради-кули с ресторанти и магазини.

Събития

Март

Масленица

Масленица се отбелязва в продължение на една седмица преди Сирни Заговезни. Този празник е смесица от древните езически тържества за изпращане на зимата и по-късната християнска традиция. По време на Масленица в Москва всяка година се строи специално градче за празника с въртележки, традиционни руски игри и забави, шествия с руски кукери, улични музиканти и представления. По време на тържествата в изобилие се консумират традиционните за празника "блини" (палачинки). На самите Сирни Заговезни се иска прошка.

Май

Ден на победата

Всяка година на 9 май на Червения площад в Москва по повод Деня на победата срещу нацистка Германия се провежда мащабен военен парад с участието на руски и чуждестранни войски и въздушно шоу. Парадът е впечатляващ и привлича хиляди руснаци и чужденци.

Нощ в музея

Нощ в музея се е превърнала в традиционно за Москва събитие, когато цяла нощ над 150 музея и галерии в руската столица остават с отворени врати, а по улиците има специални събития. Провежда се около средата на май.

Уебсайт: museumnight.culture.ru

Юни

Московски международен открит фестивал на книгата

Всяка година в средата на юни се провежда летният Московски международен открит фестивал на книгата.

Уебсайт: moscowbookfest.ru

Декември

Фестивал на светлината

В навечерието на католическата Коледа (и тази по нов стил) в края на декември московските улици се превръщат в спектакъл, благодарение на Фестивал на светлината, в който стотици дървета биват украсени с празнични лампички. Имайте предвид, че в Русия Коледа се отбелязва на 7 януари.

Забележителности около Москва

Избрани оферти