Москва
Москва / Moskva

Москва е ядрото на всички промени, връхлетяващи Русия. Никъде другаде в Русия контрастите не са така силно изразени – древни манастири и ултрамодерни монолитни сгради се намират едни до други, а новозабогателите руски милиардери и мизерстващите пенсионери се разхождат по едни и същи улици. До църква от XVI в., покрита със злато, се издига стъклена сграда от XXI в. Соленият хайвер върви със сладко шампанско. А най-добре този дух е въплътен в московското метро. Само за няколко рубли може да се повозите между покритите с мрамор станции с висящи пищни полилеи.

Руската столица е разположена на бреговете на река Москва, над която са прехвърлени 40 моста. Освен това през града протичат в канали няколко десетки притоци на река Москва, а много от тях са скрити в тръби под града.

Мащабите на града са огромни - по направлението изток-запад диаметърът му е около 40 км, а по север-юг - над 52 км. Още от XII в. идеалният център на града е разположен около двореца Кремъл. Иван Грозни и Сталин са издавали заповедите си от него. Днес стените на Кремъл пазят някои от най-ценните съкровища на страната. 

Важна информация:

Население: 12 млн. жители

Валута: рубла (RUB)

Работно време: Повечето магазини са отворени от 11:00 до 19:00 ч., а някои и до 21:00 ч. Банките работят от 10:00 до 17:00 ч. Някои затварят по обяд за един час. Много от музеите са затворени в понеделник и вторник.

Спешни телефони: 01

Полиция: 02

Бърза помощ: 03

Здраве

Ако нямате застраховка, медицинските услуги може да се окажат скъпи. Обикновено хотелите имат свой лекар, така че първо попитайте там.

Закони за алкохола

Нужната възраст за употреба на алкохол е 18 г., но не се спазва почти от никого. През 2010 г. влезе в сила забрана за продажба в магазините на алкохолни напитки над 15% между 21 и 11 часа.

По принцип е приемливо пиенето на обществени места, въпреки че на скоро бе издаден закон против него. Бира, вино и най-вече водка, както и коктейли в кутийки, като джин с тоник например, са на разположение в повечето будки из града. Трябва да знаете, че най-често евтината водка от будките е разредена или с ниско качество. Баровете с лиценз могат да сервират алкохол денонощно. Някои магазини са затворени през уикенда, но тези, които работят, продават водка както и в другите дни.

Пушене

Руснаците пушат много. Скъпите хотели и много от ресторантите предлагат зони за непушачи, затова не се притеснявайте да попитате. Баровете обикновено са опушени. Пушенето е забранено в транспорта и музеите. 

Бакшиши

Ресторантите обикновено добавят такса за обслужване към сметката, но все пак е учтиво да оставите и малко бакшиш. Такситата обикновено определят цената преди пътуването, затова не очакват бакшиш. На гардеробиерите обикновено се дава по около долар или два.

Забележителности около Москва
Свързани Пътеписи за Москва
Москва, Златния пръстен, Санкт Петербург
от 2555 лв.
Москва, Златния пръстен, Санкт Петербург
7 нощувки
Самолет
МОСКВА – САНКТ ПЕТЕРБУРГ
от 2475 лв.
МОСКВА – САНКТ ПЕТЕРБУРГ
7 нощувки
Самолет
Москва, Златния пръстен, Санкт Петербург
от 2555 лв.
Москва, Златния пръстен, Санкт Петербург
7 нощувки
Самолет
МОСКВА – САНКТ ПЕТЕРБУРГ
от 2475 лв.
МОСКВА – САНКТ ПЕТЕРБУРГ
7 нощувки
Самолет