Кос

За града

Оферти

Статии

Кос / Kos

Кос (Kos) е гръцки остров в Егейско море, който е част от островната група Южните Споради. В непосредствена близост (само на около 4 км от изочния бряг) се намира крайбрежието на Турция и курорта Бодрум. Главният град в Кос носи името на острова. Пясъчните плажове и красивата природа привличат туристи най-интензивоно през лятото, но за любителите на уединението и спокойствието, повечето хотели работят целогодишно.

Освен дестинация за лятна морска почивка остров Кос е и важен център на гръцката история. Както и много други гръцки острови, Кос се споменава и в много древногръцки легенди - една от тях е свързана с Херакъл. На острова местното население отглежда традиционно подправки,  фъстъци, тъкат килими, събират мед и всичко това продават на оживените пазари на острова.

Кос марина е главното пристанище, на което акустират едни от най-луксозните яхти в света. В близост до него могат да се видят руините от древния град и замък от 15 в. Кос е известен като дома на Хипократ - бащата на медицината. Според легендата най-известната забележителност на острова - Дървото на Хипократ е засадено преди 2400 години от бащата на медицината и той под неговата сянка изнасял на лекции на учениците си.
 

Забележителности около Кос

Избрани оферти