Начало / Екскурзии / Екскурзии - Дуръс

Различната Албания

Номер на оферта

/

226153

Дати & цени

Цената включва

транспорт с автобус
3 нощувки със закуска и вечеря в 4* хотел в Дуръс
Обиколка на Дуръс
Екскурзия до Круя и Тирана
Екскурзия до Елбасан и Берат
Посещение на Калищкия манастир "Рождество на Пресвета Богородица" с чудотворната икона "Черната Богородица"
Екскурзоводско обслужване на български по целия маршрут.
Мед. Застраховка

Цената не включва

входни такси за посещаваните обекти
лични разходи

Програма на пътуването

1 Ден.
Отпътуване от София в 08:00 ч.от площад „Александър Невски“ по маршрут София - Скопие – Струга – Тирана - Дуръс. Спирка в Скопие за обяд и кратка почивка. Очаквано пристигане в Дуърс около 18:00 ч . Настаняване и вечеря.

2 Ден
Закуска. Пешаходна разходка в Дуърс последвана от Екскурзия до Круя и Тирана. Връщане в Дуръс, вечеря и нощувка.

Дурас
е най-голямото пристанище на Албания и бивша нейна столица. Градът е морски курорт и се намира се в близост до столицата Тирана. Интересни забележителности тук които ще разгледате тук са руините на крепостната стена, амфитеатъра от римско време, джамията Фатух, културния център, както и старите военни бункери около плажа.

Круя
Круя е била столица на първата автономна Aлбанска държава Княжество Арбър. Рожденния град на националния герой Скендербег. Тук ще разгледате известната крепост на Круя устояла на 3 масови обсади на турците с при това с гарнизони не повече от 2000-3000 души.Ще се разходите по старата османска чаршия и ще посетите Музея на Скендербег и Етнографския музей

Тирана
Обиколката ни ще завърши с посещение на Тирана - настоящата столицата на Албания. Тя е определена като седмия най-голям град в Европа и е сред десетте най-слънчеви градове в Европа. Намира се в преустройство, новия град започва да се изгражда през 1990 г. в началото на XX век любимите архитекти на Мусолини разрушават двата най-стари квартала „ Муйос“ и „Пазари“ и построяват грандиозни правителствени згради по широкия булевард „Дешморет е Комбит“. В единия край на булеварда се намира площада „Енвер Ходжа“, а в другата Университета. Единствената оцеляла сграда на булевард Дешморет е джамията „Етембей“, която трябва да се види. Тирана ще ви впечатли със мозайката на фасадата на Националния Исторически музей наречена „Албанците“, обърнете внимание и на елегантните каменни арки на моста „Танер“ – пешаходен мост над река Лана от османско време.
Въпреки всичките си проблеми градът е вълнуващо туристическо преживяване.

3 Ден
Закуска. Екскурзия до Елбасан и Берат. Връщане в Дуръс, вечеря и нощувка.

Елбасан
градът възниква през I век под името Скампа. Тук отново голяма забележителност е крепоста Елбасан и манастира „Свети Иван Владимир“ ,които ще разгледаме.
Мястото и манастирът са свързани с легендата за любовта между дъщерята на цар Самуил княгиня Теодора Косара и княз Иван Владимир, завършила с мъченическата смърт на самуиловия зет на лобното място на което е издигнат манастира.

Берат
е обявен за град-музей и е включен в Списъка на Световното културно и историческо наследство на Юнеско. Берат е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство, както и от Охридската българска архиепископия. Намира до планината Томор и на брега на река Осъм. В Берат ще може да се гмурнете в историческото наследство на Албания, основната забележителност тук е замъка Берат, който е построен от древните илири и разрушен след това от римляните, но възстановен по вемето на византийския император Теодосии II, по късно укреплението на замъка е подновено отново от император Юстиниян, днешната крепостна стена е от 13 век. В крепоста е имало няколко църкви които могат да се видят и днес. Тук ще посетите музея на Онуфрйй, най-добрия албански зограф. Другата интересна забележителност е моста Горица, който е един от най-старите в Албания.

4 Ден
Закуска. 07:00 ч. Отпътуване за София. По пътя на 10 км. преди Струга спирка за разглеждане на Калищкият манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ , който се намира на брега на Охридското езеро.( за около 1 час). Пристигане в София привечер.

Калищкият манастир „Рождество на Пресвета Богородица“
Ставропигиалният манастирски комплекс се състои от две църкви - една пещерна и една нова църква посветени на Рождество на Пресвета Богородица. Новата църква е посветена на апостолите Петър и Павел, а пещерната църква на Св. Атанас.
Манастирският комплекс се намира срещу северния бряг на Охридското езеро на около 10 километра западно от град Струга, в близост до село Калища. Най-старата част от манастира, която всъщност е и основата на целия комплекс е пещерната църква “Рождество на Пресвета Богородица”, построена през XIV век. Тази църква заедно с църквата “Св. Атанас”, църквата “Св. Архангел Михаил” в Радожда и църквата “Св. Спас” във Вишни е една от четирите пещерни или скални църкви в региона. В самата стена, където се намира скалният манастир, има три монашески килии, две на първия и една на втория етаж. В самото начало манастирът е бил мъжки, но и днес под покровителството на Пресветата майка Богородица се подвизават монаси.
В пещерната църква е открита иконата на Пресветата майка Богородица известна още като Черната Богородица. Днес иконата се пази в новата църква “Рождество на Пресвета Богородица”, реставрирана през 1977 г. Местните хора разказват как по време на Втората световна война иконата е била опасана с вериги от германците и хвърлена надалеч дълбоко в Охридското езеро, но на другия ден е изплувала от мястото откъдето е била хвърлена и се е върнала на брега на езерото. Иконата е чудотворна и има целебно действие, а местните хора твърдят, че тя изпълнява молитвите, когато те са искрени и на силно вярващи, не само на християни, но и на мюсюлмани. В центъра на монашеския комплекс се извива, като негов закрилник многовековен чинар. Той е на 645 г. и се вярва, че неговото съществуване е паралелно с първото идване на монасите в този комплекс. Манастирът е разрушаван, но след това е възстановен.

Тагове

Оферти - Албания |  Оферти - Дуръс |  Екскурзии - Албания |  Екскурзии - Дуръс |  6 септември 2023 - Албания |  6 септември 2023 - Дуръс

Избрани оферти