Охрид

За града

Оферти

Статии

Охрид / Ohrid
Охрид (Ohrid) е Македонската мека за туристите, със зашеметителните зи Византийски църкви, малки калдаръмени улички, хотелски услуги на добро ниво и живописни, осеяни с малки камъчета плажове, предлагащи отдих. Градът е разположен до водите на Охридското езеро, естествено тектонично езеро, най-дълбокото в Европа и най-старото в света.

Транспорт

Международно летище Охрид се намира на 7 км от центъра на града, но извършва полети от/до ограничен брой други градове, така че най-добрият и най-евтин начин да се придвижите до Охрид остава автобусът. По пътя към Битоля е разположена новата автогара Автоб?ска станица, докато старата е в центъра на града. За да се придвижите от Скопие или Битоля до Охрид, имате на разположение таксита, частни превозвачи с бусове и маршрутки.
 
В рамките на града основният превоз биват таксита. Те се считат за сравнително евтина услуга и покриват целия град. Таксиджиите биха возили туристи на по-високи тарифи, така че изрично поискайте нормална тарифа. Другата ви възможност е да вземете кола под наем, но не забравяйте, че забележителностите са съсредоточени в стария град и винаги е най-добре да го обходите пеш! Имайте предвид, че въпреки постоянно преасфалтиране пътищата в Македония не са в идеално състояние.

 

Европейският път E852, които преминава през Охрид, свързва града с Тирана. Чрез E62 градът е свързан с Битоля и Скопие. За подробности вижте http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/conventn/MapAGR2007.pdf.

До някои забележителност като обителта „Свети Наум” превозът се извършва чрез корабчета. 

 
За повече информация и резервации посетете http://www.ohrid.com/transportation.html
 

Заведения

Ресторанти и кафенета

Охрид предлага обширен спектър от европейски и местни ястия. Можете да се насладите на вечеря на фона на величествен изглед към Охридското езеро, или пък да пиете силно кафе в някое от кафенетата на старинната охридска чаршия. 

Нощен живот

Охрид е известен като "Мека на танците" и като един от градовете с най-бурен нощен живот в цяла Източна Европа. На ваше разположение са барове, дискотеки и клубове, постоянни плажни партита. 

За повече информация за заведенията вижте тук.

Шопинг

Охрид е известен с опазването на традиционното занаятчийско производство и тук ще откриете различни керамични и медни изделия и дърворезба, както и традиционна перлена бижутерия от наследниците на старинните родове Филеви и Талеви, следващи майсторските завети на своите предци. Също така може да закупите и диск с традиционна музика, който да ви припомня посещението в Охрид.

Забележителности

Охридското езеро е най-дълбокото в Европа и според учените е и най-старото на континента, запазвайки неповторима водна екосистема с повече от 200 застрашени вида от световна значимост. Езерото е обявено за част от световното природна наследство от ЮНЕСКО през 1979 г.

Църквата „Света София” е един важен културен паметник, отразяващ архитектурната и художествената култура на Средновековието. Това е най-голямата средновековна църква в областта и се намира в стария град на Охрид.

 „Света Богородица Перивлепта” е старинна църква, построена и изписана през 1295 г. Посветена е на Дева Мария, а „Перивлепта” е епитет, означаващ „всевиждаща”, „всезнаеща” и „всечуваща”.

 „Свети Йоан Канео” е църква от 13 в., известна с разположението си – тя е надвиснала на ръба на скала над Охридското езеро. Архитектурата й е известна с арменското влияние при зигзагообразния край на купола. При все стенописите вече са избледнели.

„Свети Пантелеймон Плаосник” е манастир, построен по времето на идването на Св. Климент Охридски в града. Според преданието Св. Климент бил недоволен от по-старата малка църква и наредил да се надстрои върху нея по-голяма, която нарекъл на името на закрилника й Св. Пантелеймон.  Св. Климент използвал новопостроената обител като литургична сграда и място за изучаване на кирилската азбука. Св. Климент собственоръчно построява крипта в обителта, в която е погребан след смъртта си през 916 г. и тази гробница е запазена до днес!

Манастирът „Св. Наум” е един от най-красивите в цяла Македония и се смята за предпочитано поклонническо средище. От него се откриват изумителни гледки към Охридското езеро и издигащите се в далечината планински възвишения. Основан е пред 910 г. от Свети Наум, но сегашната сграда произхожда от 16 в. От началната църква е запазен единствено един малък параклис с гроба на Свети Наум.

Събития

Охридският летен фестивал 
 
Охридският летен фестивал е посветен на музиката и театъра. Той води началото си от 1961 г. с изпълнение в известната със забележителната си акустика църква „Света София”. На фестивала има силно международно присъствие, досега са гостували музиканти от над 44 страни. Провежда се всяка година между 12 юли и 20 август.
 
Охридската плувна надпревара 
 
Всяка година през втората половина на юли най-добрите плувци в света се събира в Охрид, за да премерят сили в състезание от манастира „Св. Наум” до градското пристанище. От 1998 г. надпреварата по плуване е член на Международния клуб по плуване.
 
Балканският фолклорен фестивал
 
Фестивалът представя оригинални песни и танци от различни традиционни култури в продължение на 30 години. Досега близо 1 200 ансамбъла и 42 000 участници са се представили на събитието.
 

Забележителности около Охрид

Избрани оферти