Барселона

Летища
Около Барселона има четири летища – „Ел Прат” (El Prat),  „Жирона” (Girona), "Реус" (Reus) – на един час път и летище "Леида" (LIeida) – на повече от два часа път от Барселона.

„Ел Прат” (El Prat Airport) е летището на Барселона. Разположено е на 12 км от града. Няколко автобусни компании обслужват различните терминали. Автобуси тръгват на всеки 15 минути от централния площад Каталония (Plaza de Catalunya). Билетите струват по 4.25 евро в едната посока. Има и влакове до Барселона на всеки 30 минути, а цената на билета е около 3 евро. Такситата взимат между 15 и 21 евро през седмицата и малко повече през почивните дни.

Летище "Жирона" (Girona Airport) е на около 100 км от Барселона. Най-лесният начин да се придвижите от летището до Барселона са автобусите. Близо 95% от полетите на това летище се осъществяват от авиокомпания Ryanair, затова от компанията осигуряват автобус за всеки полет.  Цената на автобусен билет в едната посока е 12 евро и 21 евро за двупосочен билет. Автобусите на Ryanair оставят пътниците на Автогара „Север”в Барселона (Barcelona Nord Bus Station; Estació del Nord).

Друг вариант е да си наемете кола от летище "Жирона", но трябва да знаете, че резервацията се прави предварително.

До Барселона има и влакове, но първо трябва да стигнете до град Жирона. От летището има редовен автобус, който ще ви отведе до автогарата на града, до която е разположена и гарата. На всеки час има два влака, които потеглят за Барселона - първият е Catalunya Express, с който пътят отнема 1 час и 15 минути, а цената на билета е 7 евро; другият влак е Regional Delta, с който пътуването трае около два часа, а цената на билет е 5 евро.

Интернет сайт: www.barcelonagirona.com

Обществен транспорт

Barcelona Bus Turístic
Това е еднопосочна автобусна линия, която преминава през всички забележителности на града.
Повече информация можете да прочетете тук.

Метро
Метрото в Барселона има 6 линии, които можете за разпознаете по различния цвят, с който са означени. Освен метрото можете да се придвижвате и с градската железопътна мрежа (Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), която има три линии. Градският транспорт в Барселона има и интегрирана мрежа, така че с разнообразните възможности за карти и билети можете да ползвате целия градски транспорт. Въпреки това билет за единично пътуване в рамките на 1 час и 15 минути струва 1,45 евро. Такава е и цената на билет за метрото, който може да бъде купен от касите на метрото или от машина. Цената на билет за автобус също е 1,45 евро и се купува директно от шофьора на автобуса.

Ако искате да използвате целият градски транспорт на Барселона с една карта има и такава възможност, но цената й ще зависи от зоната на града, в която ще я използвате. За туристите също са предвидени разнообразни начини за придвижване.

Повече информация - www.tmb.cat

Разписание на метрото и градската железопътна мрежа: от понеделник до четвъртък, в събота и в празнични дни метрото и градската железопътна мрежа се движат от 5.00 часа до 24.00 часа; в петък работното им време е от 5.00 до 2.00 часа след полунощ.

Трамваи
За обиколка на Барселона можете да използвате и трамваите. Те имат две линии, цената на билет за едно пътуване от 30 минути е 1,45 евро. Също както при метрото има разнообразни възможности за карти и комбинирани пътувания.

Повече информация - www.trambcn.com

Автобус
Цената на билет за едно пътуване от 1 час и 15 минути е 1,45 евро. Обикновено автобусите в Барселона започват обиколките по линиите си около 04.30 сутринта и приключват към 23 часа. Разписанието на автобусите можете да намерите на всяка автобусна спирка.

За повече информация - www.tmb.cat

Нощни автобуси
Нощните автобуси на Барселона обслужват по-голямата част от линиите на редовния градски автобусен транспорт. Повечето нощни автобуси започват работа около 22.40 и 23.40 и приключват към 05.00 – 06.00 часа сутринта. Всички тръгват или спират от площад Каталония.

Таксита
Черните и жълтите таксита на Барселона могат да бъдат хванати от улицата или на автогарата, или да бъдат повикани по телефона. Стандартните тарифи важат между 06.00 и 22.00 часа от понеделник до петък. По всяко друго време, включително национални празници, таксите са по-високи. Запомнете че обикновено шофьорите нямат дребни и не приемат кредитни карти.

Повече информация можете да намерите тук - www.taxibarcelona.cat

Компании за таксита:
Barnataxi
Тел: +34 933 581 111
Fonotaxi
Тел: +34 933 001 100
Ràdio Taxi
Тел: +34 933 033 033
 

Забележителности около Барселона
Свързани Пътеписи за Барселона