Барселона

Едно от основните предимства на Барселона са многото забележителности. Архитектът, дизайнерът, футболният фен, историкът, градският администратор – всички те могат да видят по нещо. Посещението на Саграда Фамилия, Каса Мила, Каса Калвет е задължително, когато сте в Барселона.

Сaграда Фамилия (Sagrada Familia)
Една от най-уникалните сгради в света. Строежът й започва през 1882 г. по проект на архитект Антонио Гауди. Всъщност работата на Гауди може да бъде видяна из цяла Барселона. Строежът на катедралата спира през 1926 г., когато Гауди умира. По време на строежа на Саграда Фамилия Антонио Гауди е толкова обзет от строежа на храма, че заживява в постройка в близост до него. Преди смъртта му е построена само една от кулите на храма, които по план са 12. Досега са построени общо осем. Строежът й се финансира от частни дарения, предвижда се до 2032 г. Саграда Фамилия да бъде завършена.
Адрес C. Mallorca 401
Уеб сайт: www.sagradafamilia.cat

Ноу Камп (Nou Camp)
Футболен клуб Барселона е много повече от клуб. Понякога се усеща сякаш той носи гордостта на цялата нация на раменете си. Дори и тези, които не се интересуват от футбол ще харесат посещението на стадиона.
Адрес: Avinguda d’Arístides Maillol

Ла Педрера или Каса Мила (La Pedrera; Casa Mila)
Ако нямате време да посетите всичко свързано с работата на Гауди, посетете поне това място. Строежът на сградата е възложена на Антонио Гауди  от индустриалеца Пере Мила. Нито една от стените на жилището не е права, фасадата на сградата е вълниста с множество железни балкони, различни един от друг. На последния етаж на Ла Педрера се намира и музеят на Гауди.
Адрес:  Provença 261-265

Макба (MACBA)
Оставете за малко натоварените улици и посетете Музея на модерно изкуство.
Адрес: Plaça dels Àngels, 1
Уеб сайт: www.macba.es

Дворец на каталунската музика (Palau de la Música Catalana)
Не е точно като архитектурата на Гауди, но тази концертна зала, построена преди сто години от Доменек Монтанер, представя много от модернизма.  Дворецът е от значение не само за каталунското музикално наследство, но като цяло за музиката.
Адрес: C/ Palau de la Música 4-6
Тел: +34 902 442 882
Уеб сайт: www.palaumusica.org

Музеят „Пикасо“
Съединяването на дворец от ХІІІ в. с друг от ХІХ в. осигурява красива среда за един от най-интересните испански музеи, задължително място за почитателите на Пикасо. Като се почне от детските скицници и драскулки тук и там на деветгодишния художник (роден в Малага през 1881 г.), музеят осигурява рядката възможност да се проследи еволюцията на Пикасо като художник, особено в неговите ранни творби.

 


Санта Мария дел Мар (Santa Maria del Mar)
Най-красивата църква в града и вероятно най-добрата каталунска готическа постройка, с малко по-изчистена архитектура от обичайната готическа. Църквата създава усещането за обемност и богатство, личащо от фините стълбове и богато украсените куполи.
Адрес: Plaça Santa Maria 1

Парк де Колсерола (Parc de Collserola)
Зелената част на града. Веднага след края на града има парк с площ от 8000 хектара – 22 пъти по-голям от Central Park в Ню Йорк, както управниците му обичат да изтъкват. В него има всичко – от прекрасни градинки до луксозни хотели, но преди всичко големи свободни райони, в които може да почивате или да карате колело. До самият парк може да се стигне само с влак: от гара Каталония  (Catalunya Station) вземете влака до Тераса (Terrassa) или Сабадел (Sabadell) и слезте на Байксадор де Валвидрера (Baixador de Valvidrera). Близко до спирката има информационен център на парка.
Адрес: C/l’Església 21
Тел: +34 932 803 552
Уеб сайт: www.parccollserola.net

Аквариума на Барселона (L'aquarium Barcelona)
Акулите са звездите на този средиземноморски аквариум. Той е разположен на края на булевард Ла Рамбла и е много близо до центъра на града.
Адрес: Moll d’Espanya del Port Vell
Тел: +34 932 217 474
Уеб сайт: www.aquariumbcn.com

Парк Гюел (Parc Güell)
Паркът Гюел е градина с архитектурни елементи, която е разположена на хълма Eл Кармел. Проектирана е от великият испански архитект Антонио Гауди. Построена е от 1900 до 1914г . и е част от историческото наследство на ЮНЕСКО.

Национален музей на изкуствата  (National Art Museum of Catalonia)
Национален музей на изкуствата е музей на визуалните изкуства в Каталуния, който се помещава в националния дворец. Дворецът е построен през 1929 г. заради проведеното тогава световно изложение.

Катедралата на Барселона (Cathedral of Santa Eulalia)
Катедралата Св.Еулалия или Катедралата на Барселона е готическа катедрала, която е и седалище на архиепископа на Барселона. Катедралата е строена в периода от XIII в. до XV в.

Триумфална арка (Arc de Triomf)
Триумфалната арка e построена за световното изложение през 1888 г. Тя е творение на архитекта Йосеп Виласека и Казанова. Построена от червени тухли в мавритански стил. На предният фриз има надпис „Барселона приветства всички нации“, на задния фриз пише „възнаграждение“.

Площад Каталуния (Plaça Catalunya)
Площад Каталуния е голям площад, намиращ се в централната част на Барселона. Той се счита за центъра на Барселона. Самият площад е пресечна точка на няколко по – известни булеварди като Ла Рамбла, Рамбла де Каталуния,  де Грация и др.

Статуята на Колумб (Columbus Monument)
Статуята на Колумб е 60 – метров паметник на Христофор Колумб.  Паметникът е построен за световното изложение на Барселона. Намира се на края известната улица Ла Рамбла.  Мястото на паметника не е избрано случайно.

Болница на Св. Кръст и Св.Пол (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau)
Болницата на Св. Кръст и Св. Пол  е комплекс, построен в периода 1901 – 1930 г. и е творба на модерниста Луис Доменек и Монтанер. Тя е вписана в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

Интересни неща, които можете да правите в Барселона

Парка Тибидабо
Удивителен парк за семейства, който съществува вече сто години. Разположен е на най-високото място в града, откъдето се разкриват красиви гледки.
Оператор: Parc d'Atraccions Tibidabo, S.A
Уебсайт : www.tibidabo.es
Тел : 0034 932 117 942

Турове из Барселона със сегуей
Два часова разходка из града с футуристично и екологично превозно средство. Туровете са за ограничен брой хора. Може да разчитате на лично обслужване и запомнящо се преживяване.
Оператор : Barcelona Segway Glides
Уебсайт: www.barcelonasegwayglides.com
Тел : 0034 932 689 536

Сценични разходки
Разгледайте парковете на града с необикновени гледки на околностите.
Оператор : Scenic Walking Barcelona
Уебсайт : www.scenicwalkingbcn.com
Тел : +34 609102539

Полети над Барселона с балон
Насладете се на полет с балон с горещ въздух на каталунския пейзаж – магическо и незабравимо приключение. Отдайте се на чувството на свобода и безметежност, докато се носите из зашеметяващи гледки на височина от 1000 м.
Оператор : Ballooning S.L.
Уебсайт : www.ballooning.es
Тел : 0034 666 424 177

Зоологическата градина на Барселона
Тя се разполага с над 13 хектара от парка Цитадела – великолепна вековна градина, която е дом на около 7500 животни от над 400 вида от целия свят.
Оператор : Barcelona Zoo
Уебсайт : www.zoobarcelona.com
Тел : 0034 902 457 545

Трикси – турове с рикши
Направете този перфектен воден тур из Барселона във футуристична, екологична рикша с педали. Предлагат се турове на различни теми, които могат да продължат от 15 до 150 минути.
Оператор: Trixi
Уебсайт : www.trixi.com
Тел : 0034 915 231 547

Тур с колела с дебели гуми
Това е един от най-добрите начини да разгледате всички забележителности из града. Този тур ще ви отведе там, където автобусите не могат и ще ви спести много време от разходките пеша.
Оператор : Fat Tire Bike Tours Barcelona
Уебсайт : www.fattirebiketours.com
Тел : 0034 933 013 612

Аквапарк Фантазия
Един от най-добрите аква паркове в Испания. Има 23 атракциона, 3 басейна, мини голф игрище и зони за почивка. Над 10 000 кв. км. зелени площи и над 900 маси за пикник.
Оператор : Illa Fantasia
Уебсайт : www.illafantasia.com
Тел : 0034 937 514 553

Каталуния в миниатюри 
Това е най-голямото изложение на миниатюри в света и единственото в Испания. Запознайте се с монументите, сградите и големите постижения на царството.
Оператор : Catalunya en Miniatura
Уебсайт : www.catalunyaenminiatura.com
Тел : 0034 936 89 09 60

Турове до Ноу Камп
Тази обиколка ви води до всички ъгли на легендарния стадион. Пред вас оживява историята на футболния клуб. Турът включва посещение на музея на отбора, където може да видите трофеи и снимки на клуба, както и лични предмети на футболните звезди.
Оператор : FC Barcelona
Уебсайт : www.fcbarcelona.es
Тел : 0034 902 1899 00

Забележителности около Барселона
Свързани Пътеписи за Барселона
БАРСЕЛОНА с Френска Ривиера и Прованса
от 980 лв.
БАРСЕЛОНА с Френска Ривиера и Прованса
8 нощувки
Автобус