Букурещ

Летища

Букурещ се обслужва от две летища: Отопени (Henri Coanda International Airport Otopeni) и Баняса (Baneasa).

Летище Отопени (Оtopeni) е на 17 км от центъра на Букурещ (около 40 мин.) и повечето международни и вътрешни полети тръгват от тук.

Летище Баняса (Baneasa) е на 8 км северно от центъра на града (около 20 мин.) и обслужва предимно чартърни полети с туристически групи.

Уебсайт на двете летища: www.bucharestairports.ro

От и за двете летища има автобус – хванете номер 783, който ще ви отведе до центъра на града -  площад Университации (Piata Universitatii). Автобусът се движи денонощно, като през нощта минава веднъж на 40 минути.

Другият автобус, който можете да използвате, е 780. Той минава само през летище Отопени, а последната му спирка е Централната гара на Букурещ (Gara de Nord). 

От летище Отопени (Otopeni) можете да използвате и влак. Хванете го от гара Балотещ (Balotesti), която е на по-малко от километър от летището, до централната гара в Букурещ (Gara de Nord). Влакът спира единствено на една спирка - Mogosoaia. Влаковете тръгват от 05.56 часа и се движат до 21.00 часа. Пътят до Букурещ отнема от около час и десет минути. Трансферът от гара Балотещ до летище Отопени се извършва с автобуси и е включен в цената на билета.

От летище Баняса можете да вземете и градски автобуси 131, 335, 148, 112 и 301, както и трамвай 5. 

Такситата са сравнително скъпи и имат монопол на летището, поради което по-добре не ги ползвайте. Ако ви се налага да вземете такси, задължително трябва да е с апарат, за да избегнете високи сметки.

Обществен транспорт

Автобусни, трамвайни и тролейбусни билети може да си вземете от всяка "RATB" будка. Перфорирайте билета си преди да се качите в превозното средство, за да не ви глобят. 

Метрото (Metrou) в Букурещ има над 40 спирки. Влаковете се движат на 5 до 7 мин., от 05.30 до 23.00 часа. Сядайте в предната част на влаковете, за да виждате имената на спирките, които не винаги са добре означени.

Разписание и повече информация: www.transporturban.ro/ro/bucuresti

Таксита

За да избегнете ненужно големи цени, винаги проверявайте дали таксито има апарат. Ако това е така, ще може да пътувате удобно и не много скъпо. Когато ви потрябва такси, просто си спрете на улицата.

Забележителности около Букурещ
Свързани Пътеписи за Букурещ
Съкровищата на Карпатите (от Варна)
от 220 лв.
Съкровищата на Карпатите (от Варна)
2 нощувки
Автобус
Съкровищата на Карпатите (от Варна)
от 220 лв.
Съкровищата на Карпатите (от Варна)
2 нощувки
Автобус