Букурещ

Летища
Букурещ се обслужва от две летища: Отопени (Henri Coanda International Airport Otopeni) и Банеаса (Baneasa).

Отопени (Оtopeni) е на 17 км от центъра на Букурещ (около 40 мин.) и повечето международни и вътрешни полети тръгват от тук.
Уеб сайт: www.otp-airport.ro

Банеаса (Baneasa) е на 8 км северно от центъра на града (около 20 мин.) и обслужва предимно чартърни полети с туристически групи.
Уеб сайт: www.baneasa-airport.ro

От и за двете летища има автобус – хванете номер 783, който ще ви отведе до центъра на града -  университет Пиата ((Piaţa Universităţii) . Оттук можете да хванете автобусът обратно до летището.
Автобусът тръгва по маршрута си на всеки 15 минути през делнични дни и през 30 минути след 20.30 часа и в почивните дни. Двупосочен билет струва 7 леи или около 2 евро.

Другият автобус, който можете да използвате е №780, чиято последна спирка е Централната гара на Букурещ (Gara de Nord). Автобусите тръгват на всеки 30 минути от 5.15 до 23.00 часа през цялата седмица. Трябва да си купите билет от будките за билети "RATB" преди да се качите в автобуса.

От летище Отопени (Otopeni) можете да използвате и влак. Хванете го от гара Балотести (Balotesti), която е на по-малко от километър от летището, до централната гара в Букурещ (Gara de Nord). Влакът спира единствено на една спирка - Mogosoaia. Влаковете тръгват от 05.56 часа и се движат до 21.00 часа. Пътят до Букурещ отнема от около час и десет минути. Еднопосочен билет струва 6 леи около (1.80 евро). Трансферът от гара Балотести до летище Отопени е включен в цената.

Такси
Такситата са много скъпи и имат монопол на летището, поради което по-добре не ги ползвайте. Ако ви се налага да вземете такси, задължително трябва да е с апарат, за да избегнете сметка от 88 леи (около 23 евро) до центъра на Букурещ.

Обществен транспорт
Автобусни, трамвайни и тролейбусни билети може да си вземете от всяка "RATB" будка. Перфорирайте билета си преди да се качите в превозното средство, за да не ви глобят. Глобата (супратакса - Suprataxa) е около 14 евро. Билетът за едно пътуване струва около 1,30 леи или около 0,40 евро. Транспортът се движи от 05.00 до 24.00 часа.

Метрото (Metrou) в Букурещ има четири маршрута и 45 спирки. Влаковете се движат на 5 до 7 мин., от 05.00 до 23.30 часа. Може да си вземете билет за две пътувания струва 3 леи  или около 0,75 евро.  Сядайте в предната част на влаковете, за да виждате имената на спирките, които не винаги са добре означени.

Таксита
За да избегнете ненужно големи цени, винаги проверявайте дали таксито има апарат. Ако това е така ще може да пътувате удобно и не много скъпо. Когато ви потрябва такси, просто си спрете на улицата.  Първоначалната такса е 2 леи (около 0,60 евро), а на километър цената отново е 2 леи. Две от реномираните компании са:

CrisTaxi
Phone: 9461

Prof Taxi.
Phone: 9422
 

Забележителности около Букурещ
Свързани Пътеписи за Букурещ