Париж

За града

Оферти

Статии

Париж / Parij

Париж (Paris) възбужда всички сетива, настояващ да бъде видян, чут, докоснат, усетен на вкус и мирис. От романтичната Сена до просторните многоцветни пейзажи и изтънченото поведение на местните, Париж е същината на всичко френско. Вгледайте се в булевардите, обсипани с внушителни паметници, велики произведения на изкуството и магически светлини. Насладете се на невероятния вкус на сирената, шоколада, виното и морските деликатеси. Почувстайте как вятърът гали лицето ви, докато се движите с ролери покрай Бастилията или усетете пристъпа на страх и еуфория на върха на Айфеловата кула.

Легендарният „град на светлините” или ”град на любовта”. Париж се смята за един от най-романтичните градове в света. Независимо дали сте художник, бизнесмен или турист, ще се насладите на дългите разходки от Монмартр до Картие. Минавайки през някои от най-изящните римски и средновековни паметници, рано или късно ще приключите в някое кафене на моста Пон Ньоф или в някой моден магазин в района на Маре.

Както Ню Йорк или Лондон, Париж е несравним. Веднага щом започнете да разглеждате най-посещавания град в света, ще се почувствате сякаш сте в музей на открито. Няма да видите много от келтските корени на столицата, но ще можете да се насладите на архитектурното великолепие, което ви връща в XII в., когато започва строежът на невероятната катедрала Ротердам. По това време мочурищата, формирали днешния квартал Маре, са отводнени и Сорбоната отваря врати. Величието на Париж е изградено през XVI в. по време на Ренесанса. Версай става резиденция на Луи XIV, чието разхищение слага началото на френската индустрия за луксозни стоки.

А през XIX в. Наполеон избрал Барон Хаусман да развие модерен Париж с дълги булеварди, красиви сгради и страхотни паркове, които правят града уникален и до днес. Нищо чудно, че Париж е известен с неокласическата си архитектура и влиянието си в модата и изкуствата. Разходка пеша е най-добрият начин да разгледате кварталите на града, неговите стари центрове, гробища, приютили за последно куп знаменитости, и красиви паркове. Пълно е с туристи, но градът е успял да запази автентичния си вид с места като Монмартр или Шанз Елизе. Тези, които обичат по-изисканите райони, трябва да отидат в Маре, Картие или Канал Сен Мартен. Ако харесвате галериите, музеите или известните кабарета като Фолие Берже, Париж има всичко, за да сбъдне мечтите ви. 

Важна информация:

Население: 2,3 милиона жители

Валута: Евро

Работно време: Повечето музеи не работят по един ден в седмицата, обикновено вторник, и на официалните празници; като часове работят от 9:20 до 17:00 часа. Някои музеи, особено по-малките, затварят за обедна почивка от 12:00 до 14:00 часа. Много от музеите са отворени и в събота.

Най-общо офисите работят от 9:00 до 17:00, от понеделник до петък., но не разчитайте на това – винаги първо се обаждайте.

Големите магазини отварят между 9:00 и 10:00 и работят до 18:00 или 19:00, без обедна почивка. Някои магазини, особено  държаните от емигранти, работят от 8:00 до 20:00 часа. В някои малки магазини обедната почивка може да продължи до три часа, като започва от 13:00. Неделите и официалните празници магазините са затворени. Големите магазини имат ден, в който работят до 21:00 ч. Супермаркетите имат различно работно време в зависимост от квартала, в който се намират. 

Интернет страници за Париж: www.parisinfo.com

Спешен телефон: 112

Пожарна 18

Полиция 17

Поща

Може да си купите пощенски марки от будките и инфо-пунктовете. Централната поща при Лувъра е отворена денонощно.

Език
Много хора разбират английски. Говори се, че всеки, който живее в 6-и район, говори английски. Това е така повече сред младите хора, отколкото сред възрастните. Английският език е като естествен в туристическите обекти като музеи, хотели и ресторанти.

Бакшиши

По закон във всички сметки се слага такса за обслужване, което означава, че бакшишът е включен. Обикновено се дава и нещо допълнително както следва: за пиколото от 1 до 1,50 евро; за камериерките по 1,50 евро на ден. Не е задължително да давате бакшиш на консиержа, портиера или някой друг, освен ако не им ползвате услугите. По кафенетата и ресторантите бакшишът е включен в сметката, но може да оставите по нещо. На такситата давайте по 12-15% от сметката на апарата. По ресторантите и театрите на гардеробиерите давайте поне по 1евро на дреха.

Тоалетни

Навсякъде из туристическите зони на Париж има обществени тоалетни, които са чисти. Точно до Нотр Дам има безплатна обществена тоалетна, но имайте предвид, че опашките са дълги.

Транспорт

Летища

Париж е обслужван от три летища – Шарл де Гол (Charles de Gaulle или Roissy, летищен код CDG), на 25 км от центъра на града и Орли (Orly, летищен код ORY), на 15 км от центъра. Третото летище - Париж Буве (Beauvais, летищен код BVA) обслужва най-вече нискобюджетни компании.

От Шарл де Гол автобусът Roissybus тръгва на всеки 15 минути от 6:00 часа сутринта и стига до центъра (Операта) за около час. В обратна посока първите автобуси са в 5:15 часа. Билетът е около 13 евро. След полунощ има нощни рейсове, ходещи до Place du Châtelet  на всеки 30 минути – 8 евро в едната посока. Най-евтино и бързо е с метрото RER B. Движи се от 4:56 до 23:56 часа и стига до гара Север (Gare du Nord)  за 30 мин. – около 12 евро в едната посока. Оттам сте свързани с метро мрежата на Париж. Автобуси на Еър Франс на всеки 15 мин. потеглят за Порт Мело (Porte Maillot) и Етоал – 15 евро в едната посока. Таксита може да намерите на терминалите при изходите след зоните за събиране на багаж. През деня те взимат около 50 евро.

Тъй като летище Шарл де Гол има три терминала, можете да използвате безплатния влак, който се движи между тях.

Уебсайт (за Шарл де Гол и Орли): www.aeroportsdeparis.fr

От Орли (на около 20 км от центъра на Париж) метрото Орливал ви свързва с RER B на гара Антони. Движи се от 6:00 до 23:00 часа. Комбиниран билет за метро, Орливал и RER B е около 13 евро. Друг вариант, по-евтин, са бусчетата, отиващи до гарата на RER C - Пон де Рунжи (Pont de Rungis). Цената на комбиниран билет за метро, бусче и RER e около 6 евро. Автобусите оттам ви карат директно до RER B – Денфер Рошерьо. През деня такситата взимат около 35 евро.

От и за летище Буве се организират превози до центъра на Париж с минибусчета и автобуси за около 15 евро. Стига се около час или малко повече според трафика.

Уебсайт: www.aeroportbeauvais.com

Обществен транспорт

Транспортът в Париж е евтин и ефикасен. Автобусите, метрото и безпилотните влакове RER са разделени на 5 зони. Метрото се движи от 5:30 до 00:30 часа, а в събота срещу неделя - до 1:30 часа. Билетите са валидни и за влаковете, и за автобусите, и може да се закупят от гарите и будките. Пътни карти, важащи от 1 до 5 дни, могат да се купят от летището, метростанциите и туристическите информационни пунктове. Имайте предвид, че тряба да пазите билета си за метро до последно, тъй като с него се излиза от метрото. 

Уебсайт: www.ratp.fr

Лодки автобуси

Разгледайте Париж от Сена, като използвате реката като оригинално средство за транспорт. По реката се движат корабчета на много компании.

Таксита

Такси може да си хванете на улицата, на стоянки, но може да е трудно да си спрете в петък и събота вечер. Бъдете нащрек за фалшиви таксита на летището.

Влак

Париж има отлични връзки с много европейски градове. Имайте предвид, че Париж няма една централна гара и шестте гари не са свързани помежду си. Ако пристигате с влак, проучете на коя гара пристигате.

Можете да си купите билет за влак до два месеца преди пътуването си от всяка гара или пътнически агенции без надценка. Обикновено има сериозни отстъпки, ако купите билет няколко седмици по-рано.

Уебсайт: www.sncf.com

Заведения

Хранене

В Париж има богат избор на заведения. Всяко място си има своя собствена атмосфера и стил, без значение дали кухнята е местна или от целия свят. Все пак Париж е известен като столицата на кулинарията. Тук трябва да разнообразявате между ресторанти, бистра и брасиери (малки скромни заведения във френски стил). Бистрата обикновено са малки, със семпла обстановка, понякога с някакъв вид забавление. Брасиерите предлагат леки ястия с бира или вино, обикновено са евтини и имат кафе или бар. Те са подходящо място да пробвате висококачествените продукти на френската кухня на талантливите готвачи. Парижките ресторанти са истински посланици на добрия вкус, предлагащи невероятни съставки, допълвани от вино и сирене. Не се тревожете – има добри места за всякакви бюджети. Няма значение дали е бистро, ресторант или брасиера, ще се насладите на истински кулинарен фестивал с гурме ястия от целия свят.

Кафенета

Започнете деня си в едно от парижките кафенета с вкусен кроасан и еспресо или си починете след обяд на по чаша чай, или пък пийнете по нещо с приятели. Много кафенета са част от бистра или действат и като барове, предлагайки страхотна музика и разнообразие от напитки.

Барове и нощен живот

Парижкият нощен живот предлага много популярни барове с всякакви напитки и добра смесица от хора и музика, а понякога и диджеи на живо. Тук нощният живот е много оживен и вариращ. Намират се от хай тек дискотеки до скромни джаз клубове, все ще намерите нещо, което да ви пасва. Задължително пробвайте кабаретата за по-живо забавление.

Шопинг

Пазаруването в Париж означава известни дизайнери и луксозни марки. Ще намерите обаче и по-достъпни марки в големите обществени магазини и известните квартали. Има също и известни кулинарни институции, които заслужавват специално внимание.

Може да започнете от Le Carrousel Du Louvre – разделен на секции подземен магазин до известния музей. Без значение дали търсите музика, подаръци или облекло, тук ще намерите добре познати магазини, предлагащи качествени стоки. Близо до Ру де Риволи, той е забележим поради големия брой магазини за сувенири. На улица Смит 248 има книжарница от веригата WH Smith. Вдясно от Риволи е красивият площад Вендом, където милионерите си купуват бижута. Влизате в района на луксозните стоки. Оттук може да се насладите на разходка по Rue du Faubourg Saint-Honoré и Avenue Montaigne, където ще видите обновените или барокови прозорци на бутиците. Жените със сигурност ще харесат 213 Rue St-Honoré, един от най-интересните магазини, с най-свежите колекции на мода, аксесоари, музика. Мъжете може да пробват Харве на площад Вендом, най-старият бутик в Париж, продаващ качествени вратовръзки и ризи. Hermès, Lanvin на Faubourg Saint-Honoré и Jil Sander на Avenue Montaigne са също сред добрите магазини за мъже. Lalique на Rue Royale 11 се е превърнал в нарицателно за красота и качество на кристалните колекции и изящните стъклени изделия. В същият район са и гурме ресторантите Fauchon и Granterroirs.

Les Grands Boulevards (Hausmann)

В първи и втори район това е най-известната местност за пазаруване, дом на престижни магазини като Printemps Hausmann и галерия Лафайет. Те са забележими с разнообразието, което предлагат, както и със своята архитектура. Там ще намерите по-достъпни марки. Може да започнете с разходка от красивата Опера Гарние до бул. Хаусман.

Халите (Les Halles) и Маре (Marais)

Мястото е подобно на Ковънт Гардън в Лондон. Намира се в центъра на града, точно между Лувъра и Нотрдам. Молът Форум включва добри магазини в препълнен подземен комплекс. Това е добра дестинация за достъпни дрехи. Недалеч от еврейския квартал Маре, посещението му ще е интересно.

Шанз-Елизе (Champs-Elysées)

Туристическата алея има много вериги за бързо хранене, банки, офиси на авиокомпании, кина и молове, като футуристичната дрогерия Публик до Триумфалната арка. Заслужава си да спрете на парфюмерия Жерлан, с нейните извити стълби и вековна елегантност, както и на мегамагазина Върджин – огромна верига за музика и книги.

Покрай Сена

Една от най-интересните дейности в Париж е разходката по книжарниците на брега на река Сена. Ако имате време и добра способност да се пазарите, тук може да намерите някоя ценна стара книга или колекции от пощенски марки.

Le Bon Marché

Това е най-старото и постоянно търговско учреждение, топ дестинация за мода и стил. Козметика и мода за мъже и жени изпълват повечето магазини. Има и впечатляваща зона за хранене.

Галерия Лафайет (Galeries Lafayette)

Най-зрелищният обществен магазин с уникален стъклен купол. Тук ще намерите най-известните марки за облекло и козметика, както и най-голямата секция в света за мъжка мода. Също така има и магазини за играчки, бижута, домашни потреби и т.н.

Printemps Hausmann

Също като съперника си Лафайет има изключителна архитектура и облекло за мъже, жени и деца. Тук ще намерите над 200 марки.

Базарът пред кметството (Bazar de l’Hôtel de Ville)

Това е по-малко популярен, но все пак приятен и достоен за споменаване магазин. Има както добри стоки за дома, така и богат избор на облекло и принадлежности.

Битпазарът при Клинянкур (Marché aux Puces de Clignancourt)

През уикенда тук се стичат над 70 000 парижани, за да потърсят изгодни сделки за най-различни стоки – от качествени облекла до антикварни мебелировки.

Забележителности

Топ атракциите на Париж са определено Айфеловата кула, всъщност поначало временна конструкция за Световното изложение, „Триумфална арка” от 1889 г., възложена от Наполеон Бонапарт, и масивната катедрала Нотрдам. Разходката от площад Конкорд и Шанз Елизе и посещението на световноизвестния Лувър също са задължителни. Очевидно обаче има още много неща за разглеждане.

Айфеловата кула (La Tour Eiffel)

Издигната е за Световното изложение през 1889 г. от Густав Айфел, за да отбележи един век от Френската революция. Трябвало е да бъде временна постройка, но ето че си е на мястото и днес. Всяка година около 7 милиона души се качват на кулата, така че се подгответе за дълги опашки. Купете си билети онлайн, за да си спестите част от чакането.

Уебсайтwww.toureiffel.paris

Прочети тук 11 факта за Айфеловата кула, които вероятно не знаеш

Лувъра (Louvre)

Това е един от най-големите музеи в света, в който ще видите шедьоври като Мона Лиза, Венера Милоска, творби на Вермеер, Караваджо, Рембранд и други. Планирайте си цял ден, за да разгледате поне част от колекцията. Полезен съвет: в сряда и в петък Лувъра е отворен до 21:45 часа и ако дойдете следобед към 17 часа, почти няма да има опашки. Прочетете подробна статия за Лувъра.

Триумфалната арка (L'Arc de Triomphe)

Триумфалната арка е издигната през 1806 г. от Наполеон. Намира се в западния край на Шанз-Елизе. Можете да се качите на върха на арката за гледка към Париж отвисоко. Прочетете подробна статия за Триумфалната арка.

Катедралата Нотр Дам дьо Париж

Катедралата, прочула се с романа на Виктор Юго, е била място за поклонение от времето на келтите. Можете да влезете в самия храм, както и да се изкачите до 69-метровите й кули. Точно до катедралата, известна и като Парижката Света Богородица, има подземна безплатна тоалетна. Прочетете подробна статия за Парижката Света Богородица (Нотр Дам дьо Пари).

Гробище Пер Лашез (Père Lachaise)

Най-голямото гробище в Париж и известно като най-посещаваното в света. Огромният и спокоен парк се е превърнал в последен дом на много хора, обогатили френската и световната история през последните 200 години. На входа на гробището можете да си вземете карта, за да откриете гробовете на известни личности като Едит Пиаф, Оскар Уайлд, Марсел Пруст, Молиер, Джим Морисън и много други. Има и турове с гид.

Уебсайт: www.pere-lachaise.com

Градините Люксембург (Jardin du Luxembourg)

Градината на Френския сенат, както и обществен парк. Препоръчано място да починете и да вкусите от космополитната атмосфера на богатата дворцова градина. Изберете си стол край изкуственото езеро, пуснете лодка във водата или събирайте тен като местните.

Музей д'Орсе (Musée d’Orsay)

Това е мястото за изкуство и предмети от Средновековието и колекции на видни импресионисти, втората важна спирка за почитателите на изкуството след Лувъра. Сградата на музея е била жп гара, чиято забележителна архитектура е частично запазена. Затворено е в понеделник. Прочетете подробна статия за Музей д'Орсе.

Маре (Le Marais)

Маре е квартал, разположен на десния бряг на река Сена. Това е богат квартал с архитектура от XVII в. Също така има много музеи, галерии и исторически забележителности като най-стария площад в Париж Де Вож, където е резиденцията на Виктор Юго.

Монмартр (Montmartre) и базиликата Сакре Кьор

Монмартр е най-известният исторически район с Базилика Сакре Кьор (Светото сърце) на хълма – най-високата точка на Париж. Известен е още с кафенетата и ателиетата на много известни художници. Също така тук е сниман филмът "Невероятната съдба на Амели Пулен". Югоизточно по хълма е квартала на червените фенери – Пигал.

Монпарнаската кула (Tour Montparnasse)

210-метровата кула Монпарнас е единственият небостъргач в Париж, който има 59 етажа (+ четири подземни нива). Последните етажи са мястото с една от най-впечатляващите гледки към Париж.

Уебсайт: www.tourmontparnasse56.com

Парижките катакомби (Les Catacombes)

Километър и половина из тесните лабиринти на катакомбите са едно от най-запомнящите се преживявания в Париж. Ще трябва да слезете 130 стъпала надолу и да изкачите 83 стъпала нагоре. В катакомбите се допускат не повече от 200 посетители едновременно и за да влезе един, трябва да е излязъл един. Затворени са в понеделник. 

Уебсайт: www.catacombes.paris.fr

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)

Дисниленд винаги е притежавал една особена магия, която привлича и деца, и възрастни. Тук има два парка - Disneyland Park (тук са обичайните атракции и влакчета) и Walt Disney Studios (тук има киносалони и сцени). Можете да си вземете билети за един или няколко дни. Паркът се намира извън Париж, но дотам се стига лесно и бързо с влак, който спира пред самия Дисниленд.

Уебсайт: www.disneylandparis.com

Версай (Versailles)

Дворецът Версай се намира близко до Париж (стига се с влак RER C за около час, билетът излиза под 10 евро двупосочно). Там Луи XIV издига своя дворец през XVII в. Тези, които обичат ренесансовата архитектура, не трябва да го пропускат. Затворен в понеделник (дори и тогава са отворени градините и паркът, които са с вход свободен винаги освен в дни с концерти и специални събития). Прочетете подробна статия за двореца Версай.

Домът на инвалидите

Домът на инвалидите (Les Invalides) е комплекс от сгради, включващи музеи и паметници, свързани с военната история на Франция. През 1670 г. Луи XIV изисква построяването му, за да може там да се грижат за бездомни и инвалидни ветерани от войните. Научете повече за Дома на инвалидите.

Площад Бастилията

На площад Бастилия (Place de la Bastille) в днешно време има множество кафенета, барове, киносалони, сградата на Бастилската опера и Юлската колона. Колоната е построена в чест на загиналите в революциите през 1830 г. и 1848 г. Научете повече за Площад Бастилията.

Дубликат на Статуята на свободата

Дубликат на статуята на свободата има и в Париж, дори са две. Едната от тях се намира в градините Люксембург. На информационния панел на пиедестала пише, че този бронзов модел на Бартолди е част от подготвителната работа за статуята, изпратена в Ню Йорк. Прочетете повече за дубликатите на Статуята на свободата.

Център Жорж Помпиду

Център Жорж Помпиду (Centre Georges Pompidou) е комплекс с високотехнологична архитектура. В него се помещават обществената библиотека, Националният музей за модерно изкуство, а също и институт за наука, музика и проучвания за акустиката. Научете повече за център Жорж Помпиду.

Музеят на Огюст Роден (Musée Rodin)

Музеят на Огюст Роден е отворен през 1919 г. в хотел Бирон и околните площи. Роден е използвал хотела като собствена резиденция от 1908 г. Впоследствие дарил цялата си колекция от скулптури, като уговорката му с френските власти била Бирон да се превърне в негов музей, както и станало. Прочетете подробна статия за музея на Огюст Роден.

Музей на Пикасо (Musée Picasso)

Музеят на Пикасо е разположен в сърцето на историческата част на Париж, в който има колекция с няколко хиляди творби на Пабло Пикасо. Прочетете подробна статия за музея на Пикасо.

Градините на Тюйлери (Jardin des Tuileries)

Градините на Тюйлери е най-централният и наистина красив парк в Париж. Намира се на десния бряг на Сена, между Лувъра и площад Конкорд. Той също свързва тези забележителности с Tриумфалната арка през булеварда Шанз-Елизе. Прочетете повече за Градините на Тюйлери.

Мулен Руж

Мулен Руж (Moulin Rouge) е световноизвестно кабаре, за което се пише в книгите, пее се в песните и се показва във филмите. Името му в превод от френски означава червена вятърна мелница. Построено е от Жосеф Олер през 1889 г. Намира се в основата на хълма Монмартр. Прочетете повече за Мулен Руж.

Лидо

Лидо (Lido) е известно кабаре, намиращо се на блестящия булевард Шанз-Елизе. Там се изпълняват екзотични представления, чийто конкурент могат да бъдат само тези в Лас Вегас. Това е и мястото, където Елвис Пресли прави импровизиран концерт. Прочетете повече за Лидо.

Катедралата Нотр Дам дьо Шартр

Шартърската катедрала или катедрала Нотър Дам дьо Шартър (Cathédrale Notre-Dame de Chartres, „Света Богородица от Шартър“), римокатолическа катедрала, разположена в Шартър, на 80 км югозападно от Париж, се счита за един от най-добрите примери на готическа архитектура в цяла Франция. Прочетете подробна статия за катедралата Нотр Дам дьо Шартр.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 5 алтернативи на популярните забележителности в Париж

Събития

Февруари

Специални концерти и изложби

През най-сивия месец в Париж се организират много изложби и концерти, които да разведрят и събудят града. Появяват се събития в най-различни места: Cité de la Musique (www.cite-musique.fr); Théâtre des Champs-Elysées (www.theatrechampselysees.fr); Maison de Radio-France (www.radiofrance.fr) и др. Също така концерти има и в Auditorium du Louvre (www.louvre.fr) и в Salle Cortot. 

Март

Международни модни изложения в Salon International de Prêt-à-Porter / Parc des Expositions (зала №7)

Стотици дизайнери – от най-големите до непознатите, ще разкрият своите възгледи върху това, какво трябва да носите през следващите шест месеца. Освен това в началото на март започват много други модни изложения и ревюта.

Foire du Trône                             
Това е огромен увеселителен парк, който идва в града към края на март и остава до края на май. Има всичко – акробати, жонгльори с огньове, въртележки, гондоли и т.н. Отворен е всеки ден от 14:00 часа до полунощ. За повече информация: www.foiredutrone.com
 
Април                           
Международен маратон в Париж                            
В 09:00 сутринта състезатели от цял свят стартират от Шанз-Елизе и в зависимост от скоростта и издръжливостта им първите започват да пристигат на финала на улица Foch около два часа и половина след старта. Маратонът се провежда в началото на април. (www.parismarathon.com)                              

Les Grandes Eaux Musicales във Версай           
С тези музикални събития хората се стремят да пресъздадат миналото. Фонтаните около двореца се пускат като има специален акцент върху фонтана на Нептун, който стои точно в центъра на най-добрата гледка от шатото. Може да се разхождате из градините и да слушате френски и чужди композитори, чиито кариери са процъфтявали по времето, когато е строен дворецът. Музиката е записана, но заедно с гледките на градините, изяществото на архитектурата на най-пищното шато в света и шепота на фонтаните ще оставят у вас спомени за цял живот. Събитието се състои всяка събота и неделя от 11:15 до обяд и от 14:30 до 17:00 часа от април до края на септември. (www.chateauversailles-spectacles.fr)                      

Май                   
Jour de l'Armistice                              
Празненствата по честване капитулацията на нацистите на седми май, 1945 година, в Париж траят четири дни. По Шанз-Елизе има парад, както и множество други допълнителни церемонии. Празникът е от пети до осми май.

Grand Steeplechase de Paris на хиподруми Auteuil и Longchamp
В тези състезания по езда на трасетата с препятствия Auteuil и Longchamp може да видите не само прескачане и преодоляване на обичайните препятствия за конете и техните ездачи, но и прескачане на потоци и т.н. За любителите на този спорт, шоуто е гарантирано. Турнирът е в средата на май. (www.france-galop.com)

Откритият тенис турнир Роланд Гарос
Състезанието включва десет дни мачове от Големия шлем, в които по червените кортове се съревновават най-добрите в света. Стартира от края на май. (rolandgarros.com)

Юни           
Фестивалът Сан Дени             
Месец (от началото на юни до юли) с художествено подбрана музика в Мавзолея на френските крале. (www.festival-saint-denis.fr)

Авиошоу Париж
Тук френските военноиндустриални части показват достатъчно въоръжение, за да накарат някой да се замисли преди да нахлуе в родината им. Фенове, състезатели и дори индустриални шпиони се разхождат из изложбените зали, за да усетят това, което френските инженери са сътворили. Средата на юни. (www.paris-air-show.com)

Фестивал на музиката (Fête de la Musique)
Празненствата по време на лятното слънцестоене са единственият ден, в който в Париж не важат законите за нивото на шума. Музиканти и немузиканти се разхождат по улиците и свирят или правят по някакъв начин музика. Вие също може да се включите дори това да означава да удряте по някоя кофа или просто да свирите с клаксона на колата си, което по принцип е забранено. Може да чуете всичко – от руснаци, свирещи на балалайки, до кубинци, играещи салса и мамбо. Из целия град има музикални партита. Някои нетолкова организирани и подготвени, а някои като тези на площад Бастилия (place de la Bastille) и Площада на Републиката (place de la République) дори и с програма. (www.fetedelamusique.culture.fr)                    

Festival Musique en l'Ile
Музикален фестивал с творби създадени между 17-и и 19-и век.

Гей парада в Париж            
Провежда се в седмицата на събитията и партитата по пример на парадите в Ню Йорк и Сан Франциско. Информация за събитието, както и за други подобни мероприятия може да намерите на www.gaypride.fr. Края на юни.

Юли
Тур дьо Франс / Колоездачната обиколка на Франция (Tour de France) 
Това е най-гледаното, най-посещаваното и с най-дълъг списък с участници колоездачно състезание в Европа. Състезанието се провежда в първите три седмици на юли и навлиза във вътрешността на Франция, стига чак до Алпите, а грандиозният финал разбира се е на Шанз-Елизе. (www.letour.fr)

Деня на Бастилията
Това е празник по случай щурмуването на Бастилията през 1789 година, което слага началото на модерна Франция. Тържествата достигат върха си в Париж с улични панаири, карнавали, фойерверки и т.н. Денят започва с парад по Шанз-Елизе и завършва с фойерверки от Монтмартър. Където и да сте, няма как да не усетите празника или да чуете поне един човек да пее „Марсилезата”. 14 юли.
 
Септември
Международни модни изложения в Salon International de Prêt-à-Porter 
Продължение на състоялото се през януари шоу, но с намек върху това, което ще носят богатите през следващата пролет. Началото на септември.

Джаз фестивал в La Villette
Този форум на джаза включва петдесет концерта в църкви, аудитории и концертни зали в цял Париж и предградията. На минали фестивали са взимали участие музиканти като Herbie Hancock, Shirley Horn, Michel Portal и др. Идват световно известни джазмени. Началото на септември. (jazzalavillette.com)

Есенен фестивал из целия град
Париж приветства завръщането на гражданите си от летните почивки с невероятен фестивал на модерната музика, балет, театър и изкуство. Местата, в които се състои, включват галерии, църкви, концертни зали, аудитории, както и паркове из целия град. Акцентира се върху експерименталните творби, които организаторите на фестивала много уместно вмъкват между традиционните продукции. Цените на билетите варират за различните събития. От средата на септември до края на декември. (www.festival-automne.com)

Биенале на антикварите (Biennale des Antiquaires)
От доста години търговци и любители на антики се събират за едно от най-значимите събития на тази гилдия. Ценни мебели и други обекти на изкуството се излагат в зали с пряка връзка с Лувъра. Обикновено се провежда третата седмица на септември. (www.biennale-paris.com)

Октомври 
Автоизложение Париж 
Изложение за европейския дизайн на автомобили. Трае две седмици през октомври, но конкретните дати варират. (www.mondial-automobile.com

Ноември              
Ден на примирието                
Подписването на противоречивия документ, с който се слага край на Първата световна война, се отпразнува с военен парад от Триумфалната арка. 11 ноември.               

Излизането на новото божоле (божоле нуво)                           
Парижани нетърпеливо чакат пускането на първите бутилки от това плодово вино от Бургундия. По всички заведения има обяви и брошури – бистра, ресторанти, винени барове, кафенета и т.н. Всички те отчитат най-голям брой посетители по време на този празник на гроздето. Започва третият четвъртък на ноември.

Декември 
Изложение на яхти
Това е най-посещаваното изложение в Европа от този тип, на което се събират всички – търговци, производители, собственици, любители – въобще всички, които обичат ваканциите по море с яхти. Трае десет дни в началото на декември. За конкретни дати посетете www.salonnautiqueparis.com.

        
Празникът на Сан Силвестър (Fête de St-Sylvestre) / Нова Година              
Празнува се из целия град, но най-осезаемо това става в Латинския квартал около Сорбоната. В полунощ градът изригва. Непознати целуват непознати, а Шанз-Елизе и булевард Сант Мишел буквално се превръщат в пешеходни зони. 31 декември.

Забележителности около Париж

Избрани оферти