Милано

За града

Оферти

Статии

Милано / Milano

Настоящето и бъдещето се сътворяват ежедневно в Милано (Milano) - най-изобретателната европейска столица. Градът гъмжи от всевъзможни удоволствия. Театрите и кината, както и многообещаващите клубни сцени и изкушаващите ресторанти процъфтяват в тази модна среда. 

Всичко около Милано е свързано с дизайнери и мода от най-висока класа. Разнообразието от магазини и модерни барове е почти прекалено. В Милано се намират катедралата Дуомо, „Тайната Вечеря” на Леонардо да Винчи, както и уютни квартални ресторантчета, където обядът не може да мине без ризото по милански и особуко.

Милано е основан от келтски племена около 600 г. пр. Хр. Когато римляните завладели града, го прекръстили на Медиолано – земята в средата. Благодарение на стратегическото си разположение – по средата на плодородната долина на река По, градът бързо се превърнал във важен търговски център в Римската империя. Днес Милано е вторият по големина град в Италия. Почти всичко се върти около текстилната индустрия. Най-известните дизайнери и модни къщи са разположени там. Районът около ул. Монтенаполеоне и ул. Дела Спига е сърцето на модната индустрия и дом на много маркови магазини. В историческия център са много от забележителностите на града, включително катедралата Дуомо и операта Ла Скала. Навили – до каналите, е друг интригуващ квартал с нощния живот и художествената Академия Брера.

Важна информация:

Население: 1,3 милиона души

Валута: Евро (EUR)

Можете да обмените пари още на летищата, в банки или в обменни бюра. Навсякъде има АТМ устройства и се приемат международни кредитни и дебитни карти.

Работно време: Магазините в Милано обикновено са отворени между 9:00 и 13:00 и между 15:00 и 20:00 часа, с малки промени в зависимост от това кой период на годината е. Моловете и някои от известните модни къщи са отворени през целия ден. 

Интернет страници за Милано: www.turismo.comune.milano.it, www.ciaomilano.itwww.milano24ore.netwww.milanotour.eu.

Спешен телефон: Полиция: 113

Пожарна: 115

Бърза помощ: 118

Карабинери: 112

Туристическа информация

Бюра за туристическа информация за Милано и всички близки градове има още на летищата, както и на няколко туристически точки в Милано - централната гара, край замъка Сфорца, на площада пред Дуомо.

Поща

Марки можете да си закупите от магазините за тютюневи изделия, които са обозначени с бяла или синя табела “tabaссhi” или просто са означени с „Т“.

Телефонни кодове

Код на страната: +39

Код на областта: 02

Сигурност

Ако имате нужда от полиция, се обаждайте на 113 (безплатно обаждане). Има полицейско управление на Централна гара (Stazione Centrale). Милано като цяло е сигурен град, с някои изключения. Особено през нощта имайте предвид обществените градини, парка Семпионе и района западно от Централна гара.

Транспорт

Летища

Милано има три основни летища: Малпенза, Линате и Бергамо (Орио ал Серио).

Малпенза (Malpensa, летищен код MXP) е на около 50 км от центъра на Милано, който може да бъде достигнат с автобус, влак и такси. 

Експресният влак от Малпенза тръгва от терминал 1 и терминал 2 на летището. Билетите са около 13 евро, а пътуването трае около 40 минути (уебсайт с разписание на влака и актуални цени на билетите: www.malpensaexpress.it). Влакът спира на гара Кадорна (Cadorna), откъдето имате връзка с ММ1 и ММ2 линии на метрото, както и на Централна гара (Milano Centrale) и на Милано Порта Гарибалди. Не забравяйте да валидирате билета си на машините на перона преди качване във влака.

Aвтобуси тръгват от Терминал 2 на всеки 20 минути и стигат до централната гара за 40-60 минути (зависи от трафика). Можете да използвате директен автобус на компанията Autostradale от летището (Терминали 1 и 2) до централната гара на Милано. Билет 8 евро. (www.autostradale.it). Malpensa Shuttle също има автобуси, които се движат до Централната гара (www.malpensashuttle.it)

Между двата терминала на летището се движи безплатен автобус на всеки 15-20 минути, но често опашките са големи и може да се наложи да почакате доста.

Уебсайт на летище Малпенза: www.milanomalpensa-airport.com

От Линате (летищен код LIN) са около 7 км до центъра на Милано. Пред летището на всеки 10 минути спира автобус 73 от градския транспорт, който стига до площад San Babila, откъдето имате връзка с линия 1 на метрото. Внимавайте - трябва да се качите на автобус 73, който пътува за "SAN BABILA M1", a не за "S. FELICINO". Има и експресна линия 73 (X73) само с една междинна спирка до площад San Babila.

Можете да използвате и директен автобус на компанията Autostradale от летището до централната гара на Милано. Билет 5 евро. (www.autostradale.it)

Таксито излиза около 18 евро.

Уебсайт на летище Линате: www.sea-aeroportimilano.it

Бергамо (Орио ал Серио, Orio al Serio, летищен код BGY) е по-малко летище и е на около 50 км североизточно от Милано, край град Бергамо. Може да отидете до центъра на Милано с автобус, спирката е непосредствено пред залата за пристигащи. Едночасовото пътуване струва 10 евро в едната посока и 15 в двете.

Можете да използвате и директен автобус, билет 10 евро, по-евтино, ако си го закупите предварително онлайн (http://ticketonline.orioshuttle.it). Такси ще ви вземе около 100 евро.

Уебсайт на летище Бергамо: www.milanbergamoairport.it

Обществен транспорт

Местната компания за градски транспорт в Милано се нарича ATM и включва метро, автобуси и влакове. Билети и транспортни карти може да се закупят от билетните офиси на ATM, информационните пунктове и билетните машини. Не забравяйте да валидирате билета си на машинката в автобуса веднага след качване. Има стандартни, еднодневни и тридневни билети. За всеки куфар, който пренасяте в градския транспорт, трябва да продупчите отделен билет (има специални билети за багаж, но може да ползвате и стандартен билет). 

Метрото има четири действащи линии - М1, М2, М3 и М5. Довършва се линия М4. 

Има и жп подземни линии (т.нар. passante ferroviario), обозначени с буквата S, свързващи Милано с предградията му.

Има и нощни автобусни линии, като един билет важи за цялата нощ независимо колко пъти ползвате автобуси. 

Уебсайт с разписания и информация за билети: www.atm-mi.it

Таксита

Такситата обикновено са бели и може да се хванат на улицата или на стоянки, намиращи се най-често пред жп гари и метростанции. Крайната сметка зависи от куфарите, които носите, деня и часа. Ако поръчате такси по телефона, таксиметърът започва да отчита от момента на тръгване на таксито към вас. Има допълнителни такси за празници и през нощта.

Влак

Централната гара (Milano Centrale) се обслужва от националния жп превозвач Trenitalia. Оттам имате директни връзки с почти цяла Италия, както и с много европейски градове. Връзка с линия 2 и 3 на метрото 

Уебсайт: www.milanocentrale.it

Гара Кадорна (Cadorna) се обслужва от жп компанията Ferrovie Nord (www.trenord.it). Удобна е, ако пътувате за гара Como Lago (езерото Комо). Връзка с линии 1 и 2 на метрото).

Гара Гарибалди (Garibaldi) е спирка на вътрешните жп линии за Милано.

Автобус

Главната автогара е ММ1 Lampugnano (Лампуняно), откъдето тръгват автобуси за цяла Италия и някои европейски градове. Основен превозвач е Autostradale (www.autostradale.it)

Заведения

Милано предлага огромен избор от ресторанти – от суши барове до луксозни заведения, където кредитната ви карта ще олекне. Както е на повечето места в Италия, най-добра вечеря може да получите в не толкова екстравагантните ресторанти, а в тратория (trattoria), остерия (osteria) (разновидности на малки ресторантчета), предлагащи местни и национални специалитети.

Вечерта (приблизително от 19:00 до 21:00 часа) седнете във винен бар (enoteca) или ресторант за аперитиво, където обикновено с чашата вино ви предлагат безплатен бар с мезета, хапки и др. Внимание: не бъркайте аперитиво с безплатна вечеря. Това е социално събитие за срещи и разговори и веднага ще направите лошо впечатление, ако се опитвате да се натъпчете до пръсване. Кварталите Брера и Навили (Navigli) имат най-много барове и оживен нощен живот. За по-модерен вариант пробвайте района на Корсо Комо (Corso Como). 

Имайте предвид, че повечето заведения добавят такса обслужване към сметката ви (около 2 евро).

В Италия сладоледът се яде колкото и пастата. Това се е превърнало в начин на живот и в това няма нищо случайно - италианският сладолед се смята за най-вкусния на света.


 

Шопинг

Милано е столицата на модното пазаруване и има много места, от които да избирате. Дори и за тези, които не се интересуват от мода, или за тези, които не могат да си позволят цените, разглеждането на ул. Монтенаполеоне (Моntenapoleone), ул. Дела Спига (Della Spiga) и околните улици ще бъде интересно. Това е мястото, където всички модни къщи имат маркови магазини. Магазинът на Armani на ул. Manzoni 31 е добър пример, също както и магазинът на Gucci на ул. Montenapoleone, който покрива цяла пресечка. Новият впечатляващ магазин на Dolce&Gabbana на Corso Venezia е поместен в бивш дворец на сицилиански благородник. 

В самия център не пропускайте Galleria Vittorio Emanuele - майката на всички молове, с магазини от най-висок клас, поместени в дворец от XIX в. със стъклен покрив и впечатляващи мозайки.

Забележителности

Дуомо (Il Duomo)

Катедралата е символ на Милано. Строежът й е започнал през 1386 г. и не е бил завършен в продължение на 500 години. Тя е шедьовър на късния готически стил. Фактът, че този стил не се среща никъде другаде в Италия, прави катедралата още по интересна.

Билет за изкачване до терасата на покрива: 9/13 евро (пеша/ с асансьор). За подробности и работно време вижте сайта на катедралата.

Адрес:  Piazza Duomo

Уебсайт: www.duomomilano.it

Кралският дворец (Palazzo Reale)

Намира се точно срещу Дуомо и обикновено има много интересни изложби. Вижте актуални изложби, цени на билети и работно време на сайта на двореца. 

Уебсайт: www.palazzorealemilano.it

Тайната вечеря (Cenacolo Vinciano)

Не пропускайте да посетите дома на една от най-известните художествени творби – „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи. Не е възможно просто да отидете и да я видите. Трябва задължително да си запазите билет онлайн, обикновено няколко седмици до няколко месеца по-рано. Влиза се в определения на билета ви час и имате ограничено време за разглеждане.

Адрес:  Piazza Santa Maria delle Grazie 2

Официалният уебсайт за купуване на билети: cenacolovinciano.vivaticket.it

Операта Ла Скала (Teatro alla Scala)

Освен да гледате постановка, можете да разгледате музея на операта - вход 5 евро. Работно време; 9:00 - 12:30 и 13:30 - 17:30 (всеки ден). Адрес: Largo Ghiringhelli 1, Piazza Scala

Уебсайт: www.teatroallascala.org

Замъкът Сфорца (Castello Sforzesco)

Построен през 1368 г., през вековете е използван и като крепост, и като имение. Вход свободен.

Музеят към замъка работи между 9:00 и 17:30 часа (с изключение на понеделник). Намира се на 300 м от метростанция Кадорна (Cadorna). Информация за работно време и билети вижте на сайта на замъка.

Уебсайт www.milanocastello.it

Пинакотека ди Брера (Pinacoteca di Brera)

Милано няма толкова художествени съкровища като Венеция или Флоренция, но не изостава с много. Градският музей показва творби от Мантена, Джовани Белини, Браманте и Караваджо, както и много други. Информация за работно време и билети вижте на сайта на музея.

Адрес: Via Brera 28

Уебсайт: www.brera.beniculturali.it

Стадионът Сан Сиро (San Siro)

Двата градски топ отбора на Серия А, Интер и Милан, привличат множество отдадени фенове на техния съвместен домашен стадион. Сан Сиро приема и много други събития освен мачовете. Там е единствения музей на футбола в цяла Италия.

Адрес: Stadio San Siro, Via de Piccolomini

Уебсайт: www.sansiro.net

Музей на науката и технологията "Леонардо да Винчи" (Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia "Leonardo Da Vinci)

Невероятен интераткивен музей, в който можете сами да направите експерименти, които да обяснят природните закони. Работно време: 9:30 - 17:00 (уикенди и национални празници - до 18:30 часа). Вход: 10 евро.

Уебсайт: www.museoscienza.org

Триенале (Triennale)

Арт пространство, дом на Триеналето в Милано и редица други изложби. Работно време: 10:30 - 20:30 (в четвъртък и петък - до 23:00, с билет от 13 евро получавате вход + аперитив). Вход: 8 евро.

Адрес:  Viale Alemagna 6 (метростанция Cadorna-Triennale)

Уебсайт: www.triennale.org

Триенале Бовиза (Triennale Bovisa)

Това ново културно пространство беше наскоро открито в близост до гара Бовиза. Представя изложби на съвременно изкуство, има и книжарница.

Уебсайт: www.triennalebovisa.it

Каналите на Навили

Макар каналите да не са първото нещо, за което се сещате като кажете Милано, градът си има квартал с водни канали. Създадени са по проект на Леонардо да Винчи за по-лесно транспортиране на материалите за строежа на Дуомо. Районът на Навили е пълен с кафенета, барове и малки магазинчета. 

Парк Семпионе

Починете си и се порадвайте на уличните артисти в едно от най-зелените места на Милано. Има влакчета за децата, пързалка за кънки и безкрайни зелени поляни.

Събития

Вкусовете на Италия (Sapori d'Italia)

Фестивал на виното и гастрономията. Провежда се ежегодно в началото на май.

Уебсайт: prolocogorgonzola.wpevery.com 

Средновековни дни (Giornate Medievali)

По време на средновековните дни ще се пренесете в атмосферата отпреди няколко века с автентични костюми, храна и музика. Провежда се в Абиатеграсо (Abbiategrasso) в замъка Висконтео (Visconteo). Края на май.

Уебсайт: www.paliodisanpietro.it

Панаирен град Милано (Fiera Milano)

За събитията в панаирния град на Милано посетете: www.fieramilano.it

Формула 1 на пистата Монца

Ежегодно се провежда кръг от Формула 1 на пистата Монца, на 15 км от Милано.

Уебсайт: www.formula1.com

Забележителности около Милано

Избрани оферти