Начало / Статии / Статии - Перу

Куско - в центъра на вселената на инките

Автор

/

Куско е археологическата столица на Америките, уникално място, потопено в столетна култура и обкръжено от красотата и мистицизма на Андите. На местния език кечуа коско – коренът на името Куско – означава „пъпът на земята“, родното място и центърът на империята на инките. И всичко в този колониален град на 3300 м над морското равнище води към Пласа де Армас, пъпа на пъпа. Наречен Уакаипата от инките, площадът е бил сърцето на столицата, която е основана през ХІІ в. от Манко Капак. Старият град, който се разпростира в радиус от десет пресечки около него, е колониално хранилище на годините, следващи пристигането на Писаро през 1532 г. и испанското нашествие и окончателно унищожаване на цивилизацията на инките – някога най-голямата империя в Западното полукълбо.



Пласа де Армас е заобиколен от богато украсената барокова катедрала – един от най-бляскавите образци на религиозната колониална архитектура в Америките – и църкви, резиденции и колонади, построени върху развалините на сравнени със земята дворци и храмове на инките, които били съсипани заради тяхната украса от злато, сребро и скъпоценни камъни. Следите от наклонените им основи с гигантска, безупречна зидария (без хоросан) често пъти могат да бъдат видени, като някои са високи до два етажа.

Опитайте се да бъдете в Куско на 24 юни, за да отпразнувате Инти Раими (Слънчевият празник на инките), най-голямото от всички тържества на инките и един от най-впечатляващите фестивали на Андите в Южна Америка днес. Той съвпада с християнския празничен ден на св. Йоан, който е също Ден на Куско, и перуанския Ден на индианците. Оригиналната процесия на този старинен празник е възпроизвеждана на главните площади и из улиците на Куско с шествия, процесии, танци и народна музика, плюс специални церемонии в Кориканча, бившия Храм на слънцето на инките, който днес до голяма степен е заграден от църквата „Санто Доминго“.

В Куско отседнете в историческия хотел „Монастерио“, помещаващ се в семинарията от ХVІІ в. „Сан Антонио де Абад“ и построен върху останките на двореца на древния император на инките Амару Кала. Една от най-важните семинарии в Латинска Америка от ХVІІІ в. до края на 60-те години на ХХ в., нейните колониални корени са видими във вътрешните Ј дворове, засводени арки, каменни фонтани и произведения на изкуството. Днес хотелът предлага на гостите рядка комбинация от лукс и история. Комфортните стаи, бивши монашески килии, са били уголемени, а техните старинни мебели, резбовани дървени легла и мраморни бани оформят среда, която е твърде далеч от монашеското.

Куско (Cuzco): едночасов полет от Лима; всекидневни полети от повечето големи градове на Перу. Смятан за задължителна спирка за тръгналите към Мачу Пикчу и други места на инките в долината Урубамба.
Най-добро време: април - октомври (сух сезон).

>
16 април 2010 г.

Тагове

древни градове

инки

площади

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти