Начало / Екскурзии / Екскурзии - Лима

Екскурзия до Перу - ГАРАНТИРАНИ ГРУПИ

Номер на оферта

/

231188

Дати & цени

15 август 2022 г. - Цена от 6550 лв.

Цената включва

• Самолетни билети София – Амстердам – Лима и Куско – Лима – Париж – София с включени летищни такси, чекиран багаж от 23 кг. и ръчен багаж;
• 14 нощувки със закуски в проверени хотели;
• 8 обяда и 1 вечеря по програма;
• Всички трансфери и турове с частен автобус, съобразен с броя на групата;
• Билети за влак Олантайтамбо – Мачу Пикчу Пуебло – Олантайтамбо;
• Лицензирани местни екскурзоводи;
• Професионален водач-преводач от туроператора с многогодишен опит в тази дестинация;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 20000 евро на ЛЕВ ИНС. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва

• Застраховка „Отмяна на пътуване“: около 200 лева на човек;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 4-5 щ.д. на човек на ден);
• Парк Резерва със светлинните фонтаните в Лима с включени трансфери: 20 USD;
• Полет над платото Наска: 95 USD при 10 записани;
• Полудневен тур с бъгита и сенд борд в района на Наска: 45 USD;
• Посещение на минералните бани в Чивай: 5 USD;
• Екскурзия да Цветната планина в Куско: 150 USD при 4 записани;
• Напитки по време на хранене, входни такси за обектите по желание и лични разходи;
• PCR и антигенни тестове;

Програма на пътуването

ГАРАНТИРАНИ ГРУПИ
Последни 2 места за май!
Последни 2 места за август!

Защо да изберете тази програма?

• Водач от България с многогодишен опит в Перу, познаващ в детайли културата и особеностите на страната;
• Специално подбрани и проверени от нас хотели 3* и 4*;
• Идеално балансирана програма с възможност за почивка след дългите преходи;
• Посещение на Каньона Колка и гарантирана среща с великолепните кондори.
• Ние предлагаме 2 нощувки в Наска, където по желание ще летим със самолет над линиите, ще видим акведуктите на наските и ще посетим свещената пирамида Кахуачи.
• За да се докоснете до мистиката на тази страна ще участвате в специална церемония, посветена на Майката Земя в Свещената долина на инките;
• За най-големите приключенци предлагаме възможност за посещение на Цветната планина.

Ден 1 / СофияАмстердамЛима
Излитане от летище София в 07:10 ч. за Амстердам. Кацане в 09:00 ч. Престой: 3:35 ч. Продължение за Перу в 12:35 ч. Времетраене на дългия полет: 12:30 ч. Кацане на международното летище в Лима в 18:05 ч. Посрещане и трансфер до хотел Jose Antonio de Miraflores 4*, разположен в сърцето на Мирафлорес, един от ексклузивните жилищни квартали край бреговете на Тихия океан. Настаняване и свободно време за вечеря.

Ден 2 / Лима
След закуска започва запознаването ни с „Града на кралете”. По време на обиколката ни ще разгледаме Площад Сан Мартин и историческия център на града, част от ЮНЕСКО, наричан още „шахматната дъска на Писаро“, заради разположението на улиците, изобилстващи от великолепни образци на колониалната архитектура, барокови храмове, ренесансови фасади и сгради, повлияни от стила Рококо. Около Централния площад са разположени Президентският дворец, Катедралата, Дворецът на архиепископа с мавърските балкони и Кметството. Ще се разходим по историческата уличка Хирон де ла Юнион и ще видим старата жп гара – днес красиво реставрирана и превърната в Център на Литературата. Ще разгледаме Манастира Сан Франциско, впечатляващ комплекс с колониална архитектура, състоящ се от църква, два параклиса, голяма библиотека, Музей на религиозните изкуства и подземна мрежа от тунели и катакомби. Обяд в местен ресторант. В Перу може да откриете богатството на общества от различни исторически епохи, оцелявали векове наред сред дълбоки каньони, пустинни пясъци, зелени долини, високи върхове и гъсти джунгли. Музеят Ларко Херера има експозицията от над 45 000 предмета, изработени от злато, сребро, керамика, текстил, камък и дърво, принадлежащи на тези общества от миналото. Самият музей се помещава в прекрасно запазено колониално имение, а най-голямо впечатление ще Ви направи уникалната колекция от еротични глинени фигури.
Следва посещение на крайбрежната променада с фотостоп при вдъхновеният от Парк Гюел на Гауди Парка на любовта с огромната скулптура на Виктор Делфин Целувката. Вечерта по желание посещение на Парк Резерва с Магическия кръг на водата. Това са 13 интерактивни фонтана с много цветове, светлини и музика вечерно време. Фонтаните са уникални за Латинска Америка и са влезли в рекордите на Гинес. Връщане в хотела, свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 3 / Лима – Наска
Закуска. Отпътуване с автобус на юг покрай бреговете на Тихия океан към тясната пустинна равнина Коста, простираща се в продължение на 3000 км по тихоокеанското крайбрежие на Перу и една от най-сухите области на Земята. Малки оазиси, населени от хилядолетия, са образувани там, където реките, спускащи се от Андите, пресичат пустинята. Точно такова място е оазисът Хуакачина и, за да стигнем до него, ще минем през град Ика, основан от испанците през 1563 г. в плодородна долина, покрита с лозя. Това е първият лозарски регион в Америка, чиито традиции са запазени и до днес. Тук се произвежда прочутото писко – традиционно алкохолно питие, приготвено от грозде. В оазиса имаме включен обяд. Легендата разказва, че тук живяла принцеса, която се превърнала в русалка. Тя пеела толкова красиво, че насълзявала очите на хората и днес по пълнолуние може да се чуе нейната песен... Продължаваме към град Наска. Настаняване в хотел Casa Hacienda Nasca Oasis 4*. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 4 / Наска
Закуска. Целодневно разглеждане на забележителностите на пустинния район. Сутринта ще имате възможност да направите полет със самолет над прословутите линии на Платото Наска, завладели въображението и умовете на редица изследователи и учени като Пол Кюсък, Мария Райхе и Ерих фон Деникен. Следобед по желание предлагаме приключение с бъгита сред пясъчните дюни. Ще посетим Акведуктите на наските и древния религиозен център Кахуачи. В периода между 2 в. пр. Хр. и 6 в. сл.Хр. тук процъфтявала цивилизацията Наска, чиито жители построили огромен комплекс от резервоари и акведукти със сложна хидравлична конструкция – доказателство за високото им технологично развитие. Те владеели изкусно също и грънчарството, тъкачеството и изработването на музикални инструменти. Намерените изделия от тази епоха се отличават с ярки цветове, изобилие на символи, сложни животински и човешки образи. В Кахуачи ще видим най-големият комплекс от стъпаловидни пирамиди на територията на Перу. Те са построени от кирпичени тухли и преди столетия са представлявали красива гледка със своите ярко оцветени стени в червено, символизиращо Слънцето и бяло – символ на Луната. Днес в Кахуачи има 40 пирамиди и заради светостта на мястото около тях се е оформил своеобразен некропол, чиито изследвания продължават и до днес. Дюните на пустинята са изключително живописни – тук ще имате възможност да се спуснете със сендборд по една от тях – уникално забавление, което си заслужава да опитате в свободното време. Мястото е вълшебно и ще успеете да уловите с камерата си различните нюанси на златистия пясък, простиращ се до където ви стига взорът. Връщане в хотела. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 5 / Наска – Арекипа
Закуска. Целодневен преход с включен обяд край красивото Тихоокеанско крайбрежие и навлизане във вътрешността на масивната планинска верига на Андите. В късния следобяд пристигане в град Арекипа, разположен на 2335 м н. в. Днес историческият му център е част от паметниците със световно значение на ЮНЕСКО. В този район от планинско плато на Андите има повече от 80 вулкана. Най-висок е величественият конус на Ел Мисти, висок 5822 м. Районът е заселен от народността аймара и на техния език Арекипа означава „място, разположено зад върха“. През 15 век аймара са покорени от инките и стават основен доставчик на земеделски стоки за империята. Днешният град е основан през 1540 г. и е важен търговски и административен център. Настаняване в хотел San Agustin 3*. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

Ден 6 / Арекипа
Закуска. Този ден ще направим пешеходна обиколка на Арекипа, наречена „Белият град”, заради цвета на сградите, построени от бяла вулканична скала. Ще разгледаме централния градски площад Пласа де Армас, Йезуитската църква с поразителната барокова фасада и Манастира „Света Каталина” от 16 век, представляващ цял укрепен град със защитни стени, улици, пасажи, открити стълбища и площади. Манастирът бил изцяло ограничен за външни посещения до 1970 г. и днес там продължава да живее затвореното общество на монахините. През 1995 г. на склона на вулкана Ампато експедиция начело с Йохан Райнхард намират тялото на 12-годишно момиче инка, принесена в жертва на боговете в средата на 15 век. Счита се, че това е едно от най-големите открития на археологията през изминалия век. Момичето, наречено Хуанита, и всички нейни принадлежности се съхраняват в Музея на Светците от Андите в Арекипа. Тук ще имате възможност да научите нейната невероятна история, както и да разберете защо е било необходимо тя да бъде принесена в жертва във високата планина. Връщане в хотела, свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 7 / Арекипа – Колка Каньон
Закуска в хотела. Отпътуване за Колка Каньон през резервата Салинас и Агуада Бланка, където живеят диви стада от викуни, фламинго, алпака и вискачи. По пътя ще се насладите на прекрасните панорамни гледки към великолепните върхове Чачани, Ампато и Сабанкая, заобикалящи Арекипа. Ще достигнем до панорамната площадка при Патапампа – най-високата точка от нашето пътуване, издигаща се на 4850 м н.в. Спускане към градчето Чивай, разположено на 3650 м н.в. астаняване в хотел Tradici?n Colca 3*. Свободно време за аклиматизация. В Чивай ще имаме време да се насладим на термалните извори Ла Калера. Водата извира от вулкана Коталуни с температура 80oC и е охладена до 35oC в термалните басейни. Местните хора вярват, че изворите имат лечебни свойства, заради минералния си състав. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 8 / Колка Каньон – Пуно
Закуска и разглеждане на забележителностите на Колка Каньон. Ще се изумите от неговата красота и дълбочина, която достига 3350 м. Това е един от най-големите каньони на земята, почти два пъти по-дълбок от Гранд Каньон. Склоновете му обаче не са толкова отвесни и местните жители все още поддържат жива традицията на терасирането им и отглеждането на земеделски култури. В дъното на каньона тече река Колка, която извира високо в Андите и се влива в Тихия океан. Целта на нашето пътуване е Кръста на Кондорите – мястото, откъдето ще имаме шанса да наблюдаваме тези великолепни птици, превърнали се в национален символ на страната. Тук топлите въздушни течения, издигащи се от каньона, събират рано сутрин огромните птици, чийто размах на крилете достига внушителните 3 метра. Връщане обратно в Чивай през малките градчета Пинчоло, Мака, Ачома и Янке с фотостоп на панорамните площадки при Антахилке и Чокетико. Отпътуване за Пуно, разположен на 3 820 м н. в. край брега на езерото Титикака – най-високото плавателно езеро в света. По време на прехода ще преминем през високото плато на Андите, наслаждавайки се на планинската панорама. Включен е сух пакет за обяд. Пристигане в Пуно и настаняване в хотел Hacienda Plaza de Armas 3*. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 9 / Пуно – островите Урос и Такиле
Закуска и отпътуване с лодка за островите Урос, където ще се запознаем с традициите на „езерните хора“. Островите Урос са около 40 плаващи острова, построени от тръстика. Тръстиката тотора расте в изобилие в плитчините на езерото и е основен строителен материал за техните лодки, къщи и острови. Този странен начин на живот датира от преди 500 години, когато хората построяват островите, за да се изолират от влиянието на инките. Основната дейност на жителите на плаващите острови са туризма, риболова, лова на птици и производството на сувенири от тръстика и ръчно-тъкани вълнени килими. Продължаваме пътешествието си с посещение на любимия ни остров Такиле, населен от народност, говореща езика кечуа. През 2005 г. изкуството на Такиле получава признание от ЮНЕСКО и днес е част от шедьоврите на световното наследство. Тук няма излишество, няма рекламни билбордове, няма улично осветление, няма електричество, само слънчеви панели. И времето е забравило да бърза… Островът е едно истинско цветно бижу със световно значение, тук ще открием един различен свят. Ще се изкачим по многобройните стъпала до върха на острова, ще видим традиционното облекло на такиленьос, ще докоснем цветните домашни изделия, сръчно изплетени от мъжете им, ще опитаме тяхната домашно приготвена храна за обяд, ще чуем техните песни, ще участваме в танците им, ще запомним магията на искрящото перуанско слънце и ще се потопим в тайните на езерото. Връщане обратно в хотела. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 10 / Пуно – Куско
Закуска. Отпътуване за град Куско, разположен на около 3 250 м н. в. с туристически автобус.
По пътя ще посетим градчето Пукара и ще разгледаме Музея с каменните фигури, които разкриват живота на местните хора много преди испанците и инките. Следващата ни спирка ще е Храма на Виракоча, разположен край малкото планинско градче Ракчи. Внушителният храм се счита от историците за една от най-дръзките конструкции на инките. Датира от 15 век, с дължина 100 м, широчина 20 м и височина 18-20 м. От двете му страни са разположени по 11 колони – единствените, използвани от инките, в строителството на храмове. Обяд в местен ресторант. Близо до Куско се намира църквата при Андауалийяс, чиито уникални стенописи я нареждат сред бисерите на бароковата архитектура от 17 в. в Перу. Ще влезем в нея и ще разберем защо я наричат «Сикстинската капела на Америка». Следобяд пристигане в Куско – сърцето и душата на Перу. Настаняване в хотел Taypikala 3*. Свободно време за разходка и вечеря в някое от уютните ресторантчета с гледка към Пласа де Армас. Докато отпивате чаша мате, чича морада или писко, може да наблюдавате живота в оживения град. Нощувка в Куско.

Ден 11 / Куско
Закуска. Обиколка на забележителностите на „Златния град“. Куско е древната столица на Империята на Инките и без съмнение едно от най-значимите културно-исторически и силно енергийни места в света.
Днес ще посетим Храма на Слънцето Кориканча – религиозен и политически център, от където са тръгвали четирите пътя, водещи към четирите краища на Вселената. Според историците богатствата на храма били несметни. Комплексът се състои от няколко храма, издигнати в чест на Слънцето, Луната, Венера, Звездите, Гръмотевиците и Дъгата. Архитектурата е безупречна – масивните блокове са подредени така, че да прилепват плътно един към друг, а стените им са гладко полирани. Всички стени били покрити със златни плочки, а вътре са се съхранявали златни статуи на животни и растения.
Ще продължим с разглеждане на централния площад Пласа де Армас – сцена на много ключови за историята на града събития. Наричан е още „Площад на победителите” – точно тук Франсиско Писаро обявява Куско за испанско владение. Катедралата е построен върху един от най-важните храмове за инките, посветен на бог Виракоча. За строежа са използвани каменните блокове от червен гранит от крепостта Саксайуаман. В нея се съхраняват много произведения на изкуството от перуански творци, както и златни и сребърни съдове от колониалния период. Обяд в местен ресторант. Ще се изкачим до впечатляващата крепост Саксайуаман, разположена на 2 км северно от Куско. На езика кечуа името означава „щастлив ястреб” – това е божествена птица за инките, считана за помощник и покровител на първия инка Манко Капак. Строителството на Саксайуаман започнало през 14 век и за построяването му са били необходими 70 години и 20 000 работници.
Наблизо се намира Храмът Кенко, издълбан във варовикова скала, състоящ се от подземни галерии и амфитеатър във формата на полукръг. По стените на галериите са изсечени фигури на животни, влечуги, котки и геометрични фигури. Някои изследователи считат, че мястото било използвано за астрономическа обсерватория. Пука Пукара е защитно укрепление, част от крепостта Саксайхуаман, служила за защита на Куско и империята на инките. На местния език кечуа името означава „Червена Крепост”, което се дължи на характерния цвят на скалите при залез слънце. Баните Тамбомачай били Храм на водата и място за отдих на вожда на инките. Водата от два кристални извора преминава целогодишно през шлюз от гравирани камъни и по мрежа от канали, акведукти и водопади се използва за напояване от местните жители и до днес. Връщане в хотела и свободно време за вечеря. Нощувка.

Ден 12 / Куско
Закуска. Свободен ден за самостоятелно разглеждане на цветния Куско. Ще имате време сами да откриете богатствата, които се крият по неговите калдъръмени улици. Спокойно и без да бързате ще може да влезете в местните арт галерии, шарени бутици и магазини за сувенири. В Куско има и няколко интересни музея, които заслужават да ги разгледате – Музият „Инка”, известен още като Двореца на адмирала; Музеят за доколумбово изкуство и Регионалният исторически музей. За хората с приключенски дух, ентусиазъм и добро здраве предлагаме целодневна екскурзия с лицензиран местен планински водач до Цветната планина, придобила популярност като „Планината на дъгата“. Местното население я нарича Виникунка или „Планината със седемте цвята“. Интересните й цветове се дължат на ерозията и изветрянето на вулканичните скали, богати на различни минерали. Преди няколко десетки години Цветната планина лежала под дебел пласт сняг и лед, но глобалното затопляне променя всичко и сега тя е второто по посещение място в Куско след Мачу Пикчу.

Ден 13 / Куско – Свещената долина – Мачу Пикчу
Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване с автобус към Свещената долина на Инките – едно от най-красивите места в Перу, където са разположени живописни селца, впечатляващи земеделски тераси и важни археологически находки. В Свещената долина тече река Вилканота, която извира от езерото Титикака и се влива в Амазонка. Още от времето на инките в нея се произвеждат земеделските продукти, които хранят жителите на Куско. Днес ще посетим солените мини при Марас и Морай – експерименталните площадки на инките за селектиране на нови сортове царевица, картофи и зърно. Именно тук в Свещената долина сме ви приготвили и участие в специална церемония, посветена на Майката Земя, която ще ви докосне до енергиите на апу, кинту, кока и Пачамама, характерни символи на Перу. Обяд в местен ресторант.
Продължаваме за Олантайтамбо – типично инкско селище с важно административно и религиозно значение, построено при управлението на най-успешния Инка Пачакутек. Градчето носи името на вожда Олантай, който ухажвал дълго дъщерята на Пачакутек и накрая се оженил за нея. Ще направим обиколка на градчето и ще се изкачим до крепостта, където са запазени постройките на Храма на Слънцето, Тронната зала и Баните на принцесата. Към хълма водят поредица от каменни стълби, а от юг градът е защитен от масивна каменна стена с височина 3 м. Отличителна черта на Храма на Слънцето е голямата стена, изградена от шест грамадни блока от червен камък, гладко полирани и доукрасени с по-малки камъни. На повърхността на стената са издълбани символи на културата Тиуанако, свързани с ритуали за дъжд и плодородие. В целия комплекс Олантайтамбо се разкриват специфични и противоречиви черти – гравирани в камъните животни, геометрични форми и символи на звезди, най-вероятно предхождащи периода на инките. Продължаваме с влак до Мачу Пикчу. Настаняване в хотел Taypikala Machu Picchu 3*. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 14 / Мачу Пикчу – Куско
Закуска. Рано сутринта отпътуваме с автобус за Мачу Пикчу и следвайки древните стъпки на жреците инки, изкачваме стълбите на Свещения град. Това ще е гвоздеят на нашата програма и този момент няма да го забравите никога. Погледнат отгоре „Изгубеният град” на инките прилича на птица в полет, заобиколен от дълбокия каньон на река Урубамба сред гъстата тропична гора. Точно така се е чувствал неговият откривател – американския изследовател Хайръм Бингам, когато за пръв път стъпил тук. Връщане в хотел Taypikala 3* в Куско със следобедния влак. Свободно време за вечеря и нощувка.

Ден 15 / Куско – ЛимаПариж
Закуска. Трансфер до летище и полет до Лима в 12:05 ч. Кацане на летище Лима в 13:30 ч. Продължителност на полета: 1:32 ч. Продължение за Париж в 18:20 ч. Продължителност на дългия полет: 12:25 ч.

Ден 16 / Париж - София
Кацане на летище Шарл дьо Гол в Париж в 13:45 ч. Продължение за София с полет в 15:50 ч. Кацане в България в 19:35 ч. Край на програмата и до нови срещи.

Тагове

Оферти - Перу |  Оферти - Лима |  Екскурзии - Перу |  Екскурзии - Лима |  Ранни записвания 2022 - Перу |  Ранни записвания 2022 - Лима

Избрани оферти