Начало / Статии / Статии - България

Руенски манастир Св. Йоан Рилски край Кюстендил

Автор

/

Високо в буковата гора над малкото селце Скрино, недалеч от Бобошево, се намира Руенският манастир "Св.Йоан Рилски". Светецът, на когото е кръстен манастирът, се родил в същото това селце около 876 г.

По това време в непристъпна букова гора над селото се е издигал манастир на името на св.великомъченик Димитрий Солунски. Предполага се, че в него рилският светец се замонашил и положил основите на отшелническия си живот в пещера, запазена и до днес, недалеч от днешния Руенски манастир.

Идеята за възкресяването на обителта възникнала през лятото на 1994 г. от сестринството на Ресиловския манастир "Покров Богородичен". Основният камък на църквата бил положен през 1995 г. С активната помощ на сестринстото на Ресиловския манастир започнал строежът. В тези дни  идеята за възстановяване на обителта като цяло звучала като нещо немислимо и затова стремежът бил завършването на храма.

С неуморните усилия на монахините и с подкрепата на благочестиви дарители църквата била построена. Сформирането на монашеския живот в Руенския манастир започнало под игуменството на йеромонах Поликарп на 29 юни 2002 г., като първите монашески пострижения били направени през 2003 г.

Днес монашеското братство се състои от 8 монаси  и 8 послушници. Монасите следват строг устав, затова в манастира не се приемат постоянно поклонници. В манастира се намира едно от студията на първото православно интернет радио "Сион", което започнало своята работа на 19  октомври 2005 г., а от следващата година има 24-часова програма.

Любопитно: Освен интернет радио "Сион", към манастира има и издателство , което издава тримесечното списание "Радио "Сион" с избрани текстове и материали на предаванията, а също така книги, които подпомагат развитието на духовния и религиозен живот. Издателството има специални поредици, предназначени за деца. Книгите въвеждат малките читатели в хритиянската религия и им помагат да израснат като морални и отговорни хора.

Общи данни: Руенски манастир "Св.Йоан Рилски", 21 в., действащ, мъжки, храмов празник - 19 октомври

Къде: над с.Скрино, ?община Бобошево, Кюстендилско

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
11 септември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти