Кюстендил

За града

Оферти

Статии

Кюстендил / Kiustendil
Кюстендил (Kyustendil) се намира в Югозападна България. Кюстендил е древен български град. През V - ІV век пр. н. е. на това място траките основават селище. По-късно превръщат града във важна крепост.Градът е споменат и под името Велбъжд в грамота от византийския император Василий II от 1019 г. Днес в града можете да разгледате: Художествена галерия Владимир Димитров - Майстора, Къща музей Димитър Пешев, Асклепион на Пауталия римска водолечебница; Църквата Св. Георги, Парк Хисарлъка. В близост до града се намират водопада Полска Скакавица, Стобските пирамиди София - Кюстендил - 85 км. Пловдив - Кюстендил - 232км. Варна - Кюстендил - 529 км.

Транспорт

Автогара Кюстендил
От и за град Кюстендил се подържат редовни автобусни линии, свързани със столицата, както и с всички близки градове: Перник - Кюстендил; Дупница - Кюстендил; Пловдив - Кюстендил; Благоевград - Кюстендил; Бобов дол - Кюстендил.
Адрес: в северната част на града
Телефон за връзка с Автогара Кюстендил: 078/ 22626, 501 41

ЖП гара Кюстендил

Град Кюстендил е свързан с околността и чрез жп линията София-Кюстендил-Гюешево. Влаковете тръгващи и заминаващи от Кюстендил са за: София, Перник, Радомир, Раждавица и Гюешево.
Адрес: в северната част на града
Телефон за връзка с ЖП гара Кюстендил: 078/ 55 06 23

Градски трнаспорт

В Кюстендил функционира автобусен градски транспорт.

С кола

Град Кюстендил е важен възел на пътя София - Скопие. През града минава паневропейски транспортен коридор 8 (Вльора - Тирана - Скопие - София - Бургас - Азия). Кюстендил се намира на около 68 километра от София, на 340 километра от Бургас, на 170 километра от Пловдив, на 329 километра от Русе и до границата с Македония разстоянието е около 23 километра.

 

Забележителности

Архитектурен и археологически резерват "Пауталия - Велбъжд"
Центърът на град Кюстендил, под който се намира античният град Пауталия, е обявен за Национален архитектурен и археологически резерват “Пауталия – Велбъжд”. От находките се анализират периодите, през които се е развивал градът. Открояват се “Хисарлъка”, “Килийно училище”, “Дервиш баня” , “Източна порта”, “Художествена галерия”, Партиен дом”, “Младежки дом”, “Читалище” и други.


Късноантична и средновековна крепост "Хисарлъка"
Крепостта е от   4-5 век. Намира се на хълма "Хисарлъка", който се издига на 2 километра югоизточно от град Кюстендил. Крепостта е използвана и престроявана много пъти през античността и средновековието. Крепостта е архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение”.

Античните терми (Асклепионът на Пауталия)

Античните терми са изградени през 2 - 3 век. Разположени са в центъра на град Кюстендил и представляват част от голям комплекс на име асклепион. Импозантната водолечебница и храм на бога на медицината Асклепий е заемала площ от около 3000 квадратни метра. Разкрити са големи помещения с отоплителни системи, водопроводни канали, архитектурни елементи и други. Античните терми са паметник на културата с категория „национално значение”.

Регионалният исторически музей "Академик Йордан Иванов"
Създаден е през 1897 година. Представлява един от най-старите и най-големи музеи в страната. В него са поместени много богати музейни фондове и колекции от всички исторически епохи. Музеят разполага с няколко отдела (Отдел Археология; Отдел Етнология; Отдел Нова и най-нова история; Отдел Възраждане) научна група, фондове,  ателие за консервация и реставрация, фотоателие и лаборатория, библиотека и научен архив и издателско звено. Основните експозиции се помещават в различни сгради с културно-историческо значение:
- Експозицията "Националноосвободителните борби (XIX век) в Кюстендилско - в къщата музей "Ильо войвода"
- Археологическа експозиция - в сградата на джамията от 1575 година
- Експоцията "Градският бит от края на XIX век" - в Емфиеджиевата къща 
Адрес: бул." България " 55 п.к. 253
Телефони за връзка: 078/ 55 00 95, 55 00 98; Факс: 55 00 95
E-mail: rmuseum.kn@mail.bg
E-mail: rmuseum.kn@abv.bg
Работно време: целогодишно понеделник-петък 9-17 ч.
Почивни дни: събота, неделя
Директор: Валентин Дебочички
Website: http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg/index.php

Къщата музей "Ильо войвода"
Къщата е реставрирана в периода 1979-1980 година. В нея е представена експозицията на тема "Националноосвободителните борби на населението от Кюстендилския край". Основните акценти са насочени към живота и делото на Ильо Войвода, Разловското въстание от май 1876 година, както и Освобождението на град от Османско владичество през 1878 година.
Адрес: ул. “ Цар Освободител”189
Телефон за връзка: 078/ 55 01 26
Работно време: 08:00 - 12:00ч., 13:00 - 17:00ч.
Безплатни дни: всеки четвъртък, 03. 03., 21. 03. и всички официални празници на Република България

Къща - музей „Емфиеджиева къща“

Етнографската сбирка към Регионалния историческия музей в град Кюстендил е разкрита в дома на занаятчията Христо Лазов Казанджията.
Къщата е изградена през 1874 година. Намира се в подножието на лесопарк Хисарлъка. Емфиеджиевата къща е архитектурен паметник от епохата на Възраждането В нея се представя експозицията “Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на ХІХ и началото на ХХ век”. Тя е паметник на културата с местно значение.
Адрес: ул. "Гороцветна" No. 24А
Телефон за връзка:  078/ 550 129
Работно време: 08:00 - 12:00ч., 13:00 - 17:00ч.
Безплатни дни: всеки четвъртък, 03. 03., 21. 03. и всички официални празници на Република България


Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора"
Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на престижното 26-то място. През 1972г. по повод 90-годишнината на Владимир Димитров - Майстора се открива най-голямата в страната, специално построена за Градска картинна галерия сграда, с естествено горно осветление. Има постоянна експозиция "Майстора", която е с повече от 200 творби на народния художник Владимив Димитров-Майстора. Те се съхраняват и експонират произведения на едни от най-изтъкнатите художници, родени или живели в града в района, като Кирил Цонев, Асен Василев, Стоян Венев, Никола Мирчев, Борис Колев и други. Началото в развитието на изобразителното изкуство е поставено през 1903г., когато Владимир Димитров - Майстора прави първата си самостоятелна изложба.
Адрес: ул. "Патриарх Евтимий " 20
Телефон за връзка: Директор: Илона Захариева – 078/ 52 31 72; Уредници: 078/ 55 00 29
E-mail: info@artgallery-themaster.com
Website: www.artgallery-themaster.com


Средновековната църква "Св. Георги"
Намира се в квартал Колуша. Църквата е от XII-XIII век. Тя е една от най-старите на територията на Югозападна България, която е запазена до ден днешен. По план е квадратна. Има четири стълба, които поддържат сводовите рамена на кръста и куполния барабан. Църквата е национален паметник на културата с голяма археологическа, художествена и историческа стойност. Предполага се, че в храма се намира гробът на българския цар Михаил ІІІ Шишман. Средновековните и възрожденските стенописи представят характерните черти на  живопистта в тези периоди.


Други църкви за посещение са:
Църквата "Успение Богородично", която е изградена през 1816 година.
Църквата "Св. Димитър" от 1866 година.

Пирговата кула
Представлява Средновековна отбранителна кула. Разположена е в центъра на град Кюстендил. Тя е почти квадратна и се състои от три етажа и приземие. Смята се, че кулата е от края на XIV или началото на XV век. Тя показва архитектурната и строителната техника по време на Средновековието.

Къщата музей "Димитър Пешев"

Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 26 място. Представлява музейна сбирка към Регионалния историческия музей в града. През 2002 година къщата е възстановена и превърната в музей. Това става благодарение на посланикът на Израел на име Емануел Зисман.
Адрес: ул. “ Цар Симеон І”11
Телефон за връзка: 00359 78/551811
Работно време: сряда-неделя 9.00 – 17.00 ч.


Паметници на руските войници, които са загинали за освобождението на Кюстендил от османска власт, на загиналите във войните (1912-1918 година), на Ильо Войвода, на П.К. Яворов.
 

Забележителности около Кюстендил

Избрани оферти