Солун

За града

Оферти

Статии

Солун / Solun

Солун (Θεσσαλον?κη, Thessaloniki) е град с богата история и вълнуващо настояще, пълен с живот и енергия. Солун е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Основан е от македонския цар и приемник на Александър Велики Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща й, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над тесалийците. Името може да се преведе като "победа над тесалийците".

Големи улици, паркове и площади осигуряват приятни зелени площи и редици с дървета. Има стари къщи и неокласически сгради, които стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората от Солун са известни из цяла Гърция със своята любезност и гостоприемство. Градът е популярен и със страхотната си кухня - никой не може да устои на вкусните сладки и пайове. Не пропускайте да посетите някоя от многото таверни, които предлагат традиционни гръцки ястия.

Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула. Други по-известни са църквата Св. Димитър, градската крепостна стена, арката на Галерий, ротондата Св. Георги и др. Градът е добре устроен, с големи площади (Света София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).

Византийски църкви, римски конструкции, модерна архитектура, интензивен нощен живот и впечатляващи плажовe - всичко това е Солун.

Важна информация

Население: 1 милион души

Валута: Евро

Спешен телефон: 112

Туристическа информация

Туристически информационен център може да откриете на площад Аристотел, както и близо до Бялата кула.

Аптеки

На всяка аптека в Солун има списък на всички дежурни аптеки, както и техните адреси.

Телефонни кодове

Код на страната: +30

Код на областта: 231

Тоалетни

Всички заведения имат тоалетни, за които може да помолите да ползвате без да се притеснявате. Обществена безплатна тоалетна има в непосредствена близост до Бялата кула.

Сигурност

Солун е сигурен град, но въпреки това единственият район, който да избягвате, е площад Вардарис.

Транспорт

Летище

Международното летище Македония (летищен код SKG), на 16 км от Солун, в околностите на Микра, е второто по големина в Гърция и е свързано с повечето европейски и балкански дестинации. За да стигнете от аерогарата до центъра на града, ще ви отнеме от 20 до 40 минути в зависимост от трафика. Ако вземете такси ще ви струва около 15-20 евро. Може да ползвате и автобус №78, който стига от града до летището за около 45 минути.

Уебсайт: www.thessalonikiairport.gr

Обществен транспорт

Може да покриете повечето разстояния из града пеша или като използвате местните автобуси.  След качване в автобуса трябва да валидирате билета си на машинките вътре. Билети можете да си закупите от много места в града - от летището, площад Аристотел и др. Добре е да знаете, че в събота и неделя, както и по празниците офисите за продажба на билети не работят.

Уебсайт: www.oasth.gr

Влак

Солун е свързан с жп линия с всички основни гари в Гърция, както и с няколко града на Балканите. Еднопосочен билет София - Солун струва около 33 лв. за възрастен. Имайте предвид, че гръцките железничари често стачкуват ефективно, така че е добра идея да се информирате дали няма обявена стачка за деня на пътуването ви.

Уебсайт: www.trainose.gr

Автобус

От Солун за всички по-големи и всички близки градове в Гърция има автобуси. Пътуването до Атина трае 6 часа, еднопосочен билет струва около 35 евро, а двупосочен - 55 евро.

Автогара: www.ktelmacedonia.gr

Ферибот

От пристанището в Солун има фериботни връзки със Северните Егейски острови, Самос, острови Додеканези, Цикладските острои, Крит, Спорадските острови. Линиите са целогодишни, но с изключение на летните месеци, обикновено се движат веднъж седмично.

Автомобил

Както всеки голям град, и Солун има проблем със задръстванията. Много от улиците в центъра са тесни и пълни с паркирани автомобили. Трудно ще намерите място за паркиране, най-вероятно ще трябва да платите за паркинг (може да платите за час или за цяло денонощие). 

Заведения

Разходете се из района на Лададика (Ladadika) близо до площад Аристотел и ще намерите множество традиционни ресторанти, узерии (магазини, в които се продава узо от различни марки) и таверни. Насладете се на скара и интересни рецепти като контосувли (kontosouvli, свинско месо на шиш) и гардубес (gardoubes) с чаша рецина или узо. Ако обичате морска храна, ще се заинтригувате от миди пилаф, сардини на скара, морски дарове, стриди саганаки и пълнени калмари в някоя от многото рибни таверни в града. Солун предлага разнообразие от вкусове – традиционна гръцка храна, ориенталска и европейска кухня. Сладкиши допълват готварския пъзел. Струва си да опитате традиционната бугаца (баница със сирене или със сладък крем), сиропираните сладки, кадаиф, локум, тулумби и известната тригуна „Панорама”.

Нощният живот в Солун е добре познат из цяла Гърция. Има много барове, клубове, дискотеки и места за всички възрасти и вкусове. Лададика (Ladadika) е горещото място на града, където се срещат младите хора и като цяло всички местни и чужденци. Хапнете, пийнете и потанцувайте без никакви ограничения чак до сутринта.

Шопинг

Солун от години се определя освен всичко останало и като дестинация за шопинг туризъм. И това не е случайно. Центърът на града се състои от големи улици: Цимиски (Tsimiski), Митрополеос (Mitropoleos), Ерму (Ermou), Егнатиа (Egnatia), Агиу Димитриу (Agiou Dimitriou) и Леофорос Никис (Leoforos Nikis), които са пресичани от улици като Агиас Софиас (Agias Sofias), Аристотел (Aristotelous), Венизелу (Venizelou) и Палеон Патрон Герману (Paleon Patron Germanou). Около тези улици бие всеки ден търговското сърце на града.

Жените не могат да устоят на разходка до бижутерии като „Мил-Ор” ("Mil-Or"), която е в историческия център на  Солун още  от 1897 г. Там има модерни златни бижута, както и антики.

Пазарът Каламария (Kalamaria) е също добре познат със страхотното разнообразие и добрите цени на всякакъв вид продукти. Има и някои улични пазари, които се намират в центъра на града, където се продават продукти на много ниски цени. Качеството им обаче невинаги е добро.

Ако предпочитате големите търговски центрове, отправете се към Notos Galleries (адрес: Tsimiski 24 и Mitropoleos 31, продава маркови дрехи, обувки и козметика, а на 7-я етаж има заведения за хапване) или Attica Department Stores (Tsimiski 48-50, международни и местни модни марки). Mega Outlet (Georgikis Sholis 43) има четири етажа с дрехи, обувки и аксесоари на ниски цени.

Забележителности

Бялата кула

Това е символът на Солун и отправна точка за всички посетители. Издига се на самия бряг на града, напомняйки за старите времена. През XIX в. е била затвор, а сега е музей за изкуство и история. Вход: 4 евро. Прочетете подробна статия за Бялата кула в Солун.

Лададика (Ladadika)

Кварталът между улици Кудуриоту (Koudouriotou) и Диаманти (Diamanti), и между улици Хиу (Hiou) и Лемну (Lemnou), е познат като Лададика. Тук може да намерите много барове, ресторанти.

Площад Аристотел

Най-впечатляващият площад в Солун. Тук може да намерите сгради по европейски и колониални модели, както и кафенета и магазини. Това е мястото за среща през деня. Тук се състоят големите събития в града като посрещането на Нова година.

Археологически музей

В музея можете да видите антики от римския и елинския период, но основната част е посветена на находките, открите в района на Солун и Македония. Вход: 6 евро (има много дни с безплатен вход, вижте сайта на музея). Прочетете подробен материал за Археологически музей на Солун.

Църквата Свети Димитър

Задължително трябва да посетите църквата на покровителя на Солун, в която в сребърен саркофаг се намират мощите му. Първоначалната църква е построена през 313 г. След това е била унищожавана два пъти от пожар, но през 1948 г. е напълно реставрирана и обновена по оригиналните чертежи. Прочетете подробна статия за църквата Свети Димитър.

Арката на Галерий 

Един от характерните паметници на града. Арката на Галерий е близо до източната стена на Солун, на кратко разстояние от портата Касандреотики (Kassandreotiki).

Ротондата Свети Георги

Ротондата е цилиндрична сграда от ранния IV в. Уникална е за Гърция. Била е пантеон или мавзолей на император Галерий. Мозайките в сградата са наистина впечатляващи, а входът е свободен. Прочетете подробна статия за ротондата Свети Георги.

Олимпийският музей

Представя експозиция, посветена на олимпийските спортове. Намира се на улица Агиу Димитриу (Agiou DImitriou).

Уебсайт: www.olympicmuseum-thessaloniki.org

Музей на фотографията

Работно време: 11:00 - 19:00 часа (почивен ден понеделник, в петък работи до 22 часа). Вход: 2 евро. Намира се на пристанището, склад А. Актуална информация за цени на билети вижте на сайта на музея. 

Уебсайт" www.thmphoto.gr

Милос (Mylos)

Това е огромен развлекателен комплекс, разположен в складовата зона на пристанището. Там ще намерите барове, галерии, ресторанти, кафенета, театри и голямо разнообразие от заведения с жива музика.

Уебсайт: www.mylos.gr

Крайбрежната алея и скулптурата с чадърите

Крайбрежната алея на Солун е дълга и приятна за разходки, с много пейки и паркове край нея. Малко след Бялата кула се намира едно от най-фотогеничните места в Солун - скулптурата с чадърите. Наблизо има и място, от което можете да наемете колела и да се раздвижите по крайбрежието. 

Разходка с корабче

Точно срещу Бялата кула има пристан, от който можете да хванете някое от корабчетата за кратки разходки в морето. Качването на корабчето е безплатно, но на място трябва да си поръчате питие (цените са примеливи). 

Събития

Международен филмов фестивал

Първоначалната идея на фестивала е била да представя филми от Гърция, но впоследствие се превръща в поле за изява на режисьори, сценаристи и актьори от Югоизточна Европа. Провежда се в средата на ноември за около десет дни. Не пропускайте да посетите фестивала, ако сте по това време в Солун – около 70 000 души пoсещават киносалоните ежегодно.

Уебсайт www.filmfestival.gr

Международен панаир на книгата

Провежда се в края на април или началото на май.

Уебсайт: www.thessalonikibookfair.com

Международен фестивал на фотографията

Едно от най-любопитните събития в Солун. Провежда се от 1988 г. Интересното е, че всички събития, които са част от фестивала, се случват на различни места в града – музеи, галерии, книжарници и др.

Димитриа

Празникът Димитриа е посветен на Свети Димитър – покровителя на Солун, и продължава три месеца – от септември до декември. В рамките на тези три месеца се провеждат множество концерти, театрални вечери, улични танци и др.

Нестинарски празник  (Anastenaria Firewalking Festival)

Според преданията фестивалът води началото си от 1250 г., когато хората спасявали иконите от опожарените църкви на Солун. Празникът започва с показване на иконите и избиране на агне, което да бъде принесено в жертва. След това нестинарите започват да ходят върху жарава, празникът продължава до ранни зори. Провежда се на 21 май.

Забележителности около Солун

Избрани оферти