Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Солун
Солун / Solun

Солун (Θεσσαλον?κη, Thessaloniki) е град с богата история и вълнуващо настояще, пълен с живот и енергия. Солун е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Основан е от македонския цар и приемник на Александър Велики Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща й, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над тесалийците. Името може да се преведе като "победа над тесалийците".

Големи улици, паркове и площади осигуряват приятни зелени площи и редици с дървета. Има стари къщи и неокласически сгради, които стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората от Солун са известни из цяла Гърция със своята любезност и гостоприемство. Градът е популярен и със страхотната си кухня - никой не може да устои на вкусните сладки и пайове. Не пропускайте да посетите някоя от многото таверни, които предлагат традиционни гръцки ястия.

Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула. Други по-известни са църквата Св. Димитър, градската крепостна стена, арката на Галерий, ротондата Св. Георги и др. Градът е добре устроен, с големи площади (Света София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).

Византийски църкви, римски конструкции, модерна архитектура, интензивен нощен живот и впечатляващи плажовe - всичко това е Солун.

Важна информация

Население: 1 милион души

Валута: Евро

Спешен телефон: 112

Туристическа информация

Туристически информационен център може да откриете на площад Аристотел, както и близо до Бялата кула.

Аптеки

На всяка аптека в Солун има списък на всички дежурни аптеки, както и техните адреси.

Телефонни кодове

Код на страната: +30

Код на областта: 231

Тоалетни

Всички заведения имат тоалетни, за които може да помолите да ползвате без да се притеснявате. Обществена безплатна тоалетна има в непосредствена близост до Бялата кула.

Сигурност

Солун е сигурен град, но въпреки това единственият район, който да избягвате, е площад Вардарис.

Забележителности около Солун
Свързани Пътеписи за Солун