Сигишоара...запознайте се с Дракула

Вижте галерия
1 от 8

 

Гледахте ли „Здрач“? Или пък сериала с нашата гордост Нина Добрев „Дневниците на вампирите“? Ако сте фен на жанра фентъзи и вампирските неща ви влекат, то обезателно трябва да посетите родния град на  Влад Цепеш (Набиващия на кол) или по-известен като Граф Дракула. Името му е Сигишора и ви обещаваме, че там няма да източат кръвта ви!

Сигишора е китно градче – малко и добре укрепено, намиращо се в известната област Трансилвания в Румъния. То е само на четири часа и половина път от столицата Букурещ и през него минава река Търнава Маре. Сигишора има едно уютно средновековно излъчване с тесни калдъръмени улички.

Тук основното превозно средство са вашите крака, което е доста удобно за туристите, които могат на воля да се разхождат. В градчето всичко е на не повече от 2 км. Често тесните и криволичещи улички започват да пълзят нагоре по хълмовете и това прави малкото градче много живописно и чаровно. В старите сгради се приютяват множество кафенета и ресторантчета, различни занаятчийски дюкяни, както и красиви къщи боядисани в жълто, охра, зелено и розово.

А ако се озовете в Сигишора, не си тръгвайте преди да сте опитали  местния специалитет "мичи", който се прави от мляно свинско месо, като се пече на скара и се сервира горчица и хляб.

Мястото датира от 12 в. и е основано от трансилвански саксонци. Според историческите данни обаче, то е населявано още през римско време. Днес средновековната архитектура е примесена със западни нововъведения, което придава на мястото по-съвременен облик и го прави атрактивна дестинация за посетителите. Разбира се, най-голямата примамка е свързана с мистиката около пребиваването на граф Дракула тук.

А ето я и истината! Влад Дракула Цепеш е роден в този град на 7 декември 1431 г. С годините му се гради легендарна слава на коварен и свиреп владетел. Дали е пил кръв? Според историците истината е доста по-жестока от мистиката на вампирската му същност. Влад Цепеш обичал да нанизва на кол живи хората, които по някакъв начин застрашавали неговия трон. Този и други факти всъщност показват дори, че действителността понякога е по-сурова и от художествената измислица. Неговата къща е една от най-големите забележителности в Сигишора.

Цитаделата е друга постройка, с която градът се гордее. През 1999 г. тя е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Построена е през далечната 1360 г. До нея се достига, минавайки през часовниковата кула, където е една от деветте оцелели от общо 14. С островърхия си покрив тя се разпознава много лесно и се вижда от далеч. Различните кули в Сигишоара са изградени в продължение на два века- между 14 и 16 в. Те са кръстени на  занаятчийски гилдии, като ковачи и обущари.

Заслужава си да посетите и катедралата „Света тройца“ и Църквата на хълма, която е прекрасен пример за готическа архитектура. Впечатление ще ви направи и музеят на оръжията, който по една случайност се помещава на първия етаж в къщата на Влад Цепеш. Какво съвпадение а!?

За капак, ако изберете летния сезон за вашата разходка до Сегишора, ще попаднете на истинско зрелище. През топлите месеци тук се провежда Фестивал на средновековните изкуства, по време на който градчето се озвучава от средновековна музика. Улиците са изпълнени с артисти и участници, облечени като рицари и дами, както и различни танцьори, жонгльори и кукловоди. Повечето от тях пресъздават различни етюди от Средновековието.

Къде: Сигишора, Румъния
Кога: май - октомври

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Сигишоара!

Дата: 14 септември 2016 г.
4.5/5, 17357 гласа
Забележителности около Сигишоара