Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Букурещ
Букурещ / Bukuresht

Букурещ (на румънски Bucuresti, на английски Bucharest) e столицата на Румъния и най-големият град в страната, а по брой на населението е най-голям и на Балканския полуостров.

Наричат Букурещ "най-добре пазената тайна на Европа". Ресторанти, барове, художествени галерии и музеи изникват на всеки ъгъл. 

Румънска легенда разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Това име буквално означава „забавление”. Eдин ден, докато овчарят пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му оставало, било да се моли на Господ. Помолил се овчарят и станало чудо — мъглата се вдигнала. В знак на признателност Букур построил малък параклис. Не след дълго около божията обител се заселили хора. Така се родил днешният град Букурещ.

Букурещ е наричан още "Малкият Париж" заради приликата си с френската столица - архитектурата от ХІХ  век, протичащата река и Триумфалната арка.

От Университетския площад (Piata Universitatii) повечето забележителности на Букурещ лесно могат да бъдат достигнати пеша. Например булевард Калеа Викториеи (букв. Пътят на победата; Calea Victoriei) е отлична отправна точка, особено за пазаруване. Тези два ориентира бележат централната част на Букурещ, където се намират и повечето известни ресторанти, магазини и барове. Разходката в тази част на града е най-добрият начин да го разгледате, но не се страхувайте да се отправите на север, изток или запад, за да откриете още от съкровищата на Букурещ. 

Важна информация:

Валута: Лея (RON)

Работно време:  Магазините обикновено работят от понеделник до петък от 10.00 до 18.00 ч., събота – 10.00 – 17.00 ч. Банките работят от 09.00 до 13.00 часа от понеделник до петък.

Спешен телефон:112

Поща

Централната поща се намира на ул. Матей Мило (Matei Millo) 10. Пощенските офиси се наричат „поста” (posta). Работно време: понеделник до петък - 07.30–20.00 часа; събота 08.00-14.00; неделя - почивен ден.

Аптеки

В центъра на града има много аптеки и няколко от тях са денонощни. 

Телефонни кодове

Код на страната: +40

Код на облатта: 21

Електричество

220V / 50Hz

Банки и обмяна на валута

Банките са най-доброто място за обмяна на валута. Банкоматите са навсякъде и са най-добрият начин да си набавите местна валута.

Обществени тоалетни

Добре е да знаете, че няма много обществени тоалетни. На някои места използването им е платено. Тоалетните във влаковете и обществените места като жп гари и автогари често не работят или не са почистени. Тоалетните се обозначават с "Femei" за жени и "Barbati" за мъже.

Съвети за сигурност

Никога не обменяйте пари на улицата. Пазете се от мъже, които се представят за полицаи под прикритие и искат да проверят кредитните и дебитните ви карти или ви обвиняват, че сте обменяли валута на черна борса. Всъщност, те се опитват да оберат парите в брой, които имате. Истинските полицаи под прикрите могат да ви помолят единствено за проверка на личните документи, но никога за проверка на кредитните карти. Ако паспортът ви не е във вас, полицаят ще ви съпроводи до хотела ви.

Забележителности около Букурещ
Свързани Пътеписи за Букурещ
NOVOTEL Bucarest City Centre 4* - Нова година 2021 в Румъния
от 217 лв.
NOVOTEL Bucarest City Centre 4* - Нова година 2021 в Румъния
3 нощувки
Собствен превоз
NOVOTEL Bucarest City Centre 4* - Нова година 2021 в Румъния
от 217 лв.
NOVOTEL Bucarest City Centre 4* - Нова година 2021 в Румъния
3 нощувки
Собствен превоз