Букурещ

За града

Оферти

Статии

Букурещ / Bukuresht

Букурещ (на румънски Bucuresti, на английски Bucharest) e столицата на Румъния и най-големият град в страната, а по брой на населението е най-голям и на Балканския полуостров.

Наричат Букурещ "най-добре пазената тайна на Европа". Ресторанти, барове, художествени галерии и музеи изникват на всеки ъгъл. 

Румънска легенда разказва, че градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур. Това име буквално означава „забавление”. Eдин ден, докато овчарят пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му оставало, било да се моли на Господ. Помолил се овчарят и станало чудо — мъглата се вдигнала. В знак на признателност Букур построил малък параклис. Не след дълго около божията обител се заселили хора. Така се родил днешният град Букурещ.

Букурещ е наричан още "Малкият Париж" заради приликата си с френската столица - архитектурата от ХІХ  век, протичащата река и Триумфалната арка.

От Университетския площад (Piata Universitatii) повечето забележителности на Букурещ лесно могат да бъдат достигнати пеша. Например булевард Калеа Викториеи (букв. Пътят на победата; Calea Victoriei) е отлична отправна точка, особено за пазаруване. Тези два ориентира бележат централната част на Букурещ, където се намират и повечето известни ресторанти, магазини и барове. Разходката в тази част на града е най-добрият начин да го разгледате, но не се страхувайте да се отправите на север, изток или запад, за да откриете още от съкровищата на Букурещ. 

Важна информация:

Валута: Лея (RON)

Работно време:  Магазините обикновено работят от понеделник до петък от 10.00 до 18.00 ч., събота – 10.00 – 17.00 ч. Банките работят от 09.00 до 13.00 часа от понеделник до петък.

Спешен телефон:112

Поща

Централната поща се намира на ул. Матей Мило (Matei Millo) 10. Пощенските офиси се наричат „поста” (posta). Работно време: понеделник до петък - 07.30–20.00 часа; събота 08.00-14.00; неделя - почивен ден.

Аптеки

В центъра на града има много аптеки и няколко от тях са денонощни. 

Телефонни кодове

Код на страната: +40

Код на облатта: 21

Електричество

220V / 50Hz

Банки и обмяна на валута

Банките са най-доброто място за обмяна на валута. Банкоматите са навсякъде и са най-добрият начин да си набавите местна валута.

Обществени тоалетни

Добре е да знаете, че няма много обществени тоалетни. На някои места използването им е платено. Тоалетните във влаковете и обществените места като жп гари и автогари често не работят или не са почистени. Тоалетните се обозначават с "Femei" за жени и "Barbati" за мъже.

Съвети за сигурност

Никога не обменяйте пари на улицата. Пазете се от мъже, които се представят за полицаи под прикритие и искат да проверят кредитните и дебитните ви карти или ви обвиняват, че сте обменяли валута на черна борса. Всъщност, те се опитват да оберат парите в брой, които имате. Истинските полицаи под прикрите могат да ви помолят единствено за проверка на личните документи, но никога за проверка на кредитните карти. Ако паспортът ви не е във вас, полицаят ще ви съпроводи до хотела ви.

Транспорт

Летища

Букурещ се обслужва от две летища: Отопени (Henri Coanda International Airport Otopeni) и Баняса (Baneasa).

Летище Отопени (Оtopeni) е на 17 км от центъра на Букурещ (около 40 мин.) и повечето международни и вътрешни полети тръгват от тук.

Летище Баняса (Baneasa) е на 8 км северно от центъра на града (около 20 мин.) и обслужва предимно чартърни полети с туристически групи.

Уебсайт на двете летища: www.bucharestairports.ro

От и за двете летища има автобус – хванете номер 783, който ще ви отведе до центъра на града -  площад Университации (Piata Universitatii). Автобусът се движи денонощно, като през нощта минава веднъж на 40 минути.

Другият автобус, който можете да използвате, е 780. Той минава само през летище Отопени, а последната му спирка е Централната гара на Букурещ (Gara de Nord). 

От летище Отопени (Otopeni) можете да използвате и влак. Хванете го от гара Балотещ (Balotesti), която е на по-малко от километър от летището, до централната гара в Букурещ (Gara de Nord). Влакът спира единствено на една спирка - Mogosoaia. Влаковете тръгват от 05.56 часа и се движат до 21.00 часа. Пътят до Букурещ отнема от около час и десет минути. Трансферът от гара Балотещ до летище Отопени се извършва с автобуси и е включен в цената на билета.

От летище Баняса можете да вземете и градски автобуси 131, 335, 148, 112 и 301, както и трамвай 5. 

Такситата са сравнително скъпи и имат монопол на летището, поради което по-добре не ги ползвайте. Ако ви се налага да вземете такси, задължително трябва да е с апарат, за да избегнете високи сметки.

Обществен транспорт

Автобусни, трамвайни и тролейбусни билети може да си вземете от всяка "RATB" будка. Перфорирайте билета си преди да се качите в превозното средство, за да не ви глобят. 

Метрото (Metrou) в Букурещ има над 40 спирки. Влаковете се движат на 5 до 7 мин., от 05.30 до 23.00 часа. Сядайте в предната част на влаковете, за да виждате имената на спирките, които не винаги са добре означени.

Разписание и повече информация: www.transporturban.ro/ro/bucuresti

Таксита

За да избегнете ненужно големи цени, винаги проверявайте дали таксито има апарат. Ако това е така, ще може да пътувате удобно и не много скъпо. Когато ви потрябва такси, просто си спрете на улицата.

Заведения

Хранене

Букурещ предлага фантастичен избор от международни ястия. Въпреки, че имате на разположение френска, италианска и испанска кухня, опитването на местните специалитети е задължително. Традиционните ресторанти предлагат храна от най-високо ниво, поднесена в живописна атмосфера. Едно от най-популярните румънски ястия, е мамалигата - подобна на качамака, но често сервирана с гъста сметана. Много време това ястие е смятано за храна за бедняци. Румънците използват най-вече свинско месо, но се консумират телешко, пилешко и агнешко. Част от рецептите са свързани с определен сезон или конкретен празник. За Коледа всяко семейство коли прасе и се приготвят разнообразни месни ястия - кърнаци (cirnaii), картабоши (cartabosi) и пифтие (piftie). За Великден се яде агнешко, а агнешките дреболии се приготвят като дроб сърма, наричана на румънски “дроб” (drob), а за десерт се сервира специфичен вид баница със сирене и стафиди. От десертите не пропускайте да опитате папанаш - огромна поничка, залята със сладко и сметана (обикновено една порция стига за двама заради тежката комбинация от тесто, сметана и захар).

Барове и нощен живот

Баровете в Букурещ са разпилени из града, но търсенето на най-добрия е част от забавлението. Тук може да намерите уединени денс клубове, коктейл барове, както и популярни новоизлезли дискотеки. Както и баровете, най-интригуващите клубове в града са скрити надалеч. И все пак тук има достатъчно места, за да удовлетворят вкуса на всеки. В старата част на Букурещ (Липскани) има концентрация на барове и дискотеки, като ще ви е трудно да изберете от огромния избор по калдъръмените улици. 

Шопинг

От 1990 г. световните марки започват да стъпват на румънския пазар. Може да си вземете дизайнерски облекла толкова лесно, колкото в Лондон, Париж или Милано. От скъпи бутици до арт галерии, в Букурещ могат да се намерят магазини за всеки вкус и бюджет. Направете разходка от бул. Магеру (Magheru) от площад Румъния (Piata Romana) до площад Университатции (Piata Universitatii) или посетете някои от големите молове в града.

Има няколко главни центъра за пазаруване, които могат да удовлетворят всичките ви нужди: Unirea Shopping Centre, Park Lake Mall, Mega Mall, Promenada Mall, Bucharest Mall и Veranda Mall. Тук се продават мода, електроника, домашни потреби, храна, козметика, антики сувенири и т.н. В Bucharest Mall е най-голямото кино в града.

Антики можете да намерите по булевард Калеа Викториеи (Calea Victoriei) и около стария исторически център на Букурещ - Липскани (Strada Lipscani).

Ръчно изработени изделия като рисувани яйца, румънски носии, килими, керамика, дърворезба и икони могат да бъдат намерени в Музея на румънските селяни (Muzeul Taranului Român) и в повечето универсални магазини. Piata Obor е най-големият открит пазар в Букурещ с всякакъв вид храна.

Забележителности

Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului)

Построен по време на режима на Чаушеску, Дворецът на парламента е най-известната румънска сграда. Може да се включите в тур из сградата. Пищните стълбища и пълните с полилеи стаи, предоставят завладяващи гледки. Прочетете подробен материал за Двореца на парламента.

Адрес: Calea 13 Setembrie 1

Триумфалната арка (Arcul de Triumf)

Подобно на тази в Париж, румънската Триумфална арка е построена в памет на войниците от Първата световна война. Първоначалната арка е построена от дърво през 1922 г., а през 1936 г. е завършена с гранит. Прочетете подробна статия за Триумфалната арка.

Район Липскани (Strada Lipscani)

Това е историческият център на Букурещ, който е запазил чара на стария град. Намира се между Калеа Виктореи (Calea Victoriei), бул. Братяну (Bratianu), бул. Царица Елизабета (Regina Elisabeta) и река Дъмбовица. Колекцията от калдъръмени улички приютява множество антикварни пазари, малки бутици и някои от най-примамливите ресторанти и барове на града. През 1400 г. повечето занаятчии от Румъния, Австрия, Гърция и България основали работилниците си именно в тази част на Букурещ. Скоро след това районът станал известен като Липскани (Lipscani) заради многото германски търговци от Лайпциг. Днес в тази част на Букурещ има много арт галерии, антикварни магазини и заведения със задушевна атмосфера.

Национален художествен музей (Muzeul National de Arta)

Най-впечатляващата румънска художествена колекция е показана в пищните зали на кралския дворец. Сред множеството европейски произведения може да видите творби от Рембранд и Ел Греко. В музея има над 100 000 произведения на изкуството, разделени в две секции. Едната представя произведения на румънски творци, а другата показва шедьоври на европейското изкуство. Прочетете повече за Националния художествен музей.

Букурещкия университет

В добавка към това, че е център на интелектуалните и политически събития в Букурещ и главно място за срещи, университетът има и драматична история. По време на революцията от 1989 г. някои от най-яростните битки са били тук. В средата на площада 10 каменни кръста почитат паметта на убитите през 1989 г.  Близо до университета са и Народният театър и Историческият музей.

Адрес: Piata Universitatii, B-dul Regina Elisabeta

Румънският атенеум (Ateneul Roman)

Прекрасния румънски Атенеум е сърцето на букурещката музикална общност. Изящни мозайки и исторически фрески украсяват заоблената сграда от XIX в., която е домакин на впечатляващи концерти. Атенеумът е завършен през 1888 г., а строежът е финансиран почти изцяло с дарения на румънските граждани. Прочетете подробна статия за Румънския атенеум.

Музей на румънския селянин (Muzeul Taranului Roman)

Този удивителен музей е определян като най-добрият румънски музей. В музея са събрани керамика, икони и облекло, впечатляващата изложба от комунизма, както и останките от дървена трансилванска църква от XVIII в. Само тук можете да разгледате над 20 000 традиционни носии. Прочетете повече за Музея на румънския селянин.

Музей на еврейската история (Muzeul de Istorie al Evreilor din Romania)

Този музей, поместен във впечатляваща синагога, построена през 1850 г., разказва трагичната история на еврейското население на Румъния и важния му принос за страната.

Адрес: Str Mamulari 3

Уебсайт: www.romanianjewish.org

Стария княжески съд и църква (Palatul si Biserica Curtea Veche)

Старият княжески съд е построен през XV в. от Влад Цепеш, познат повече като Влад Дракула. Според легендата, той държал затворниците си точно под съдилището. Днес са останали само няколко стени, арки, надгробни паметници и една коринтска колона. Тук е и старата княжеска църква на Букурещ (Biseruca Curtea Veche) - това е и най-старата сграда в града. Запазени са фрески от ХVІ век.

Адрес: Strada Franceza 25-31

Работно време: от понеделник до неделя от 10.00 до 17.00 часа

Площад на революцията (Piata Revolutiei)

Докато университета на Букурещ е бил сцена на едни от най-тъмните дни на режима на Чаушеску, събитията на Площада на революцията бележат началото на новата епоха. Прочетете повече за Площада на революцията.

Парк Карол I (Parcul Carol I)

Един от най-красивите паркове в Букурещ. В парка са разположени множество масивни монументи, в един от които се пазят останките Георге Георгиу-Деж - един от комунистическите лидери на Румъния. През лятото в парка се провеждат концерти на открито.

Адрес: Calea Serban Vodá.

Национален театър Букурещ (Teatrul National "Ion Luca Caragiale" Bucuresti)

Националният театър Букурещ е една от най-престижните културни институции в Румъния. Прочетете повече за Националния театър Букурещ.

Музеят на историята и изкуството (Muzeul Municipiului Bucuresti)

Този музей е разположен в двореца Суту. Дворецът е построен между 1833 и 1834 г. и пази над 300 000 експоната. Един от най-ценните е документ, удостоверяващ за първи път името на град Букурещ от 1459 г., издаден от Влад Цепеш. Информация за работно време и билети вижте на сайта.

Уебсайт: www.muzeulbucurestiului.ro

Музей на селото (Muzeul Satului)

Това е най-големият музей на открито в Европа. Простира се по бреговете на езерото Херастрау в едноименния парк. Този невероятен музей има колекция от 50 сгради, показващи историята на архитектурата по селата в Румъния. Къщи със стръмни покриви, сламени колиби, църкви и мелници от цяла Румъния внимателно са били разглобявани, за да пресъздата духа на румънското село. Актуална информация за билети и работно време на Музея на селото вижте в сайта му.

Уебсайт: muzeul-satului.ro

Събития

Юни

Фестивал на традиционните занаяти

Занаятчии от цяла Румъния се събират в Музея на селото в Букурещ, където демонстрират дърворезба, тъкане на килими, бродиране, боядисване на яйца и др.

Уебсайт: muzeul-satului.ro

Май

Букурещки джаз фестивал

Международното джаз надсвирване в Букурещ събира в рамките на една седмица известни и изгряващи таланти в този стил.

Уебсайт: jazzcompetition.ro

Юли

Панаир на момичетата (Targul de Fete)

Традиционен фестивал на сватосването. Хора, облечени в носии, отиват до планината Гайна, където танцуват, забавляват се и и си избират съпруг/а. Провежда се в края на юли.

Август

Танц в Прислоп (Hora de la Prislop)

Традиционен празник на трите румънски района - Трансилвания, Молдова и Марамуреш. Хората се обличат в традиционни носии за парада в прохода Прислоп в Карпатите, където всички се включват в народни танци и песни.

Забележителности около Букурещ

Избрани оферти