Начало / Статии / Статии -

Имате ли права при полет?

Автор

/



ЗАПОМНЕТЕ!!!
• Авиокомпанията е длъжна да ви информира за вашите права.
• Винаги се чекирайте навреме налетището, иначе ще загубите правата си.
• Течности над 100 мл. не могат да се внасят в ръчния багаж.
• Направете си списък на съдържанието на куфара и не слагайте там ценни вещи.

За помощ и съвет

Ако авиокомпанията не зачете правата ви, може да потърсите съвет от Активни потребители, както и да подадете онлайн жалба до Европейския потребителски център - България, чрез интернет страницата ecc.kzp.bg, и оплакване до Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” към Министерството на транспорта (стандартен формуляр за подаване на оплакване се намира на http://caa.gateway.bg/upload/docs/ Reg26_comp_form11.doc) и го изпратете на адрес: Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” Министерството на транспорта, гр. София, п.к. 1000, ул. „Дякон Игнатий” № 9.

Имате билет за мечтаното пътуване до Рим, но на летището научавате, че самолетът е пълен и няма място за вас.

Как да стигнете до желаната дестинация? Кой може да ви помогне и какви са ви правата?
Вие имате права в случаите, когато полетът ви закъснява, бил е препълнен или е отменен. Правата важат също така за всички полети, идващи и тръгващи от ЕС, както и за полети, извършвани извън ЕС, но от компании, регистрирани в ЕС. Тези права важат за всички видове полети – редовни, чартърни и ниско бюджетни.

Ако полетът има закъснение?
Докато чакате, авиокомпанията трябва да ви предложи съдействие, което включва информация за правата ви и:
• в случай на закъснение от два или повече часа безплатна храна и напитки в зависимост от продължителността на чакане, както и изпращането на две безплатни съобщения (по телефон, факс или имейл).
• в случай на закъснение от пет или повече часа и ако решите да не пътувате, може да поискате връщане на пълната цена на билета.
• ако полетът е отложен за другия ден, имате право на безплатно настаняване в хотел и трансфер до него, както и право на храна.

Ако няма място в самолета?
Ако имате валиден билет, явили сте се навреме на летището, но са отказали да ви качат на самолета, имате право на компенсация между 125 и 600 евро. Сумата зависи от дължината на полета и от закъснението, което сте претърпели поради пренасочването.

Ако полетът е отменен?
Авиокомпанията трябва да ви предложи две безплатни съобщения (по телефон, факс или имейл), безплатна храна и напитки,  безплатно настаняване в хотел и трансфер, ако трябва да пренощувате. Допълнително може да ви се предложи да изберете:
• пълно възстановяване на цената на билета в рамките на 7 дни
• пренасочване към крайната ви дестинация на първата възможна дата или на по-късна дата, удобна за вас.

Имате право на компенсация между 125 евро и 600 евро. Сумата зависи от дължината на полета и от причиненото забавяне, поради пренасочването.

Нямате право на компенсация, ако:
• полетът е анулиран поради извънредни обстоятелства, които са извън контрола на авиокомпанията, като лошо време например;
• информирали са ви за анулирането 14 дни преди датата на полета; или
• пренасочването на полета ви е станало във време близко до първоначално обявения час на полета.

Моята съпруга е в инвалидна количка – какви права има?
Авиокомпаниите трябва да дават предимство на инвалиди и хора с ограничена подвижност. Имате право и да получите подходящо съдействие на всички летища в ЕС. Ако багажът е закъснял, повреден или загубен Ако багажът ви е закъснял, повреден или загубен имате право на компенсация в максимален размер около 1200 евро. Необходимо е да попълните формуляр при пристигане на летището и да изпратите писмена жалба до авиокомпанията след пристигането ви в крайната точка на пътуването в срок от 7 дни при повреден багаж и в срок от 21 дни при загубен багаж.

Повече информация можете да намерите нa сайта на Активни потребители.

>
23 юни 2010 г.

Тагове

какво трябва да знаем

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти