Рим

За града

Оферти

Статии

Рим / Rim

Рим (на италиански Romа) притежава всичко: папата, художници, полента, любовници, поети, политически глупости и велики владетели. Тук е мястото да се поглезите с удоволствията на ла долче вита: първокласната храна, виното и неизбежното подновяване на гардероба ви.

Рим, или Вечният град, е привличал посетители в продължение на над 2000 години. Това е един от най-величествените и романтични градове в света. Рим притежава атрактивна смесица от грандиозни забележителности и шумен живот. Пазаруване от италианските дизайнери, изкусителен сладолед, пенливо капучино и изящни вина са само част от нещата, които може да пробвате.

Смята се, че през април 753 г. пр. Хр. Ромул основава града, след като убил брат си Рем. В следващите векове Рим израснал в силна империя, чийто връх е по времето на Марк Аврелий – 161-180 г. сл. Хр. Точно като древния град и днешният Рим е основан на седем хълма: Капитолий, Палатин, Квиринал, Виминал, Есквилин, Целий и Авентин. Централният район се нарича Кампо Марцио, кръстен на бога на войната Марс. Там са били тренировъчните терени на войската в древността. Там се намират и много от известните забележителности. Други добре познати квартали са Трастевере, на другата страна на река Тибър, и Монти. Малкия Пинето е смятан за най-римския квартал.

Историческият център на града е част от културното наследство на ЮНЕСКО с прелестните си дворци, древноримски руини, изящни статуи и базилики на хиляди години.

Рим е пословичен с огромните опашки за билети за големите забележителности, които са способни да провалят доброто изкарване на всеки турист. Закупуването на билети предварително е не просто добра идея, а вероятно най-доброто решение, за да имате повече време за занимания, по-приятни от чакане на опашки. Разгледайте сайтовете на всяка отделна забележителност или използвайте платформата Ticketbar, която ви позволява от едно място да закупите билети за всички големи музеи и атракции в Рим (Колизеума, Ватиканските музеи и др.), както и да се снабдите с музейните карти Roma Pass и Vatican & Rome Card или да си подсигурите транспорта до летището. 

Важна информация:

Население: 3,8 милиона жители

Валута: Евро (EUR)

Из града има обменни бюра (cambio), както и на всички главни гари и терминали на летищата, включително и на гара Термини, което е отворено от 08:00 до 20:00 часа. На някои обменни бюра се плаща и отделна комисионна, както е и в повечето банки. Когато е обявено, че няма комисионна, обикновено курсът не е толкова добър.

АТМ устройствата са из целия град и те приемат най-разпространените дебитни карти. Ако банкоматът ви откаже транзакция, опитайте на няколко други, преди да решите, че проблемът е във вашата карта.

Работно време: Повечето магазини от понеделник до събота отварят в 10:00 и затварят към 19:00. На някои места има практикa да затварят за час или два по обяд. Повечето бутици и вериги в центъра на Рим са отворени и в неделя. Най-общо банките са отворени от понеделник до петък от 08:30 до 13:30 и от 15:00 до 16:00 часа. 

Интернет страници за Римwww.rome-guide.itwww.romeguide.it

www.rome.infowww.romexplorer.com

Спешен телефон: 112 (карабинери)

Пожарна: 115

Бърза помощ: 118

Полиция: 113

Туристическа информация

На няколко места около най-посещаваните забележителности има туристически информационни бюра. Там можете да се информирате за всичко, както и да получите безплатна карта на града. 

Сигурност

Джебчийството е най-честият проблем в Рим. Мъжете трябва да държат портфейлите в предните си джобове или в тези на якетата, най-добре с цип. Кражбата на чанти също се среща, като се прави от млади мъже, минаващи с Веспа. За да избегнете тази опасност, стойте далеч от бордюра и поставете чантата от страната на стената, а не на улицата, а презрамката препашете през врата си. Не оставяйте нищо ценно по маси и столове, откъдето може да го грабнат. Децата винаги са средство за тези престъпления, така че внимавайте. Ако ви наобиколят, изгонете ги.

Бакшиши 

Този обичай се практикува в Италия със замах – много хора разчитат на бакшиши за прехраната си. В хотелите таксата за обслужване, която е от 15 до 19%, ви се добавя към сметката. В допълнение на това е прието да давате на камериерката по 0,50 евро на ден, на портиера (за викане на такси) 0,50 евро и на пиколото от 1,50 до 2,50 евро за носене на багажа ви до стаята. В скъпите хотели тези цифри обикновено се удвояват.

В ресторантите и кафенетата обикновено се добавят 15%, за да покрият повечето такси. Ако не сте сигурни дали това е така, попитайте „È incluso il servizio?”. Добавката на допълнителен бакшиш не се очаква, но е учтиво да оставите евро или две, ако сте доволни от обслужването. 

Език

Ако искате да получите информация на английски език, насочете се към по-младите хора и към хората, работещи край туристически обекти. По-възрастните говорят само италиански. Много вероятно е да ви разберат и на френски, португалски или испански поради близостта им с италианския, но най-вероятно накрая ще получите отговор на италиански.

Тоалетни

Тоалетни има близо до повечето забележителности и често имат и служители, както и тези на баровете, клубовете, ресторантите, кафетата, хотелите, летищата и жп гарите. Пригответе си от 0,5 до 1 евро за тоалетна.

Вода

Много италианци пият минерална вода, когато се хранят. Чешмяната вода също е безопасна.  Опасните източници са означени с надпис „ACQUA NON POTABILE”. Ако чешмяната вода тече мътна, то това е само калцият или други минерали, разтворени във водата, защото често идва непречистена от минерални извори.

Транспорт

Летища

Основното летище на Рим - Леонардо да Винчи или Фиумичино (Leonardo da Vinci, Fiumicino), се намира на около 30 км от града. Най-удобният начин да стигнете до Рим е с влак, тръгващ от самото летище (следвайте знаците) и отиващ до гара Термини (Termini). Билетът струва 14 евро. Пътуването отнема около 30 минути без междинни спирки. Може да се качите и на влака от линията на метрото FM1, който спира на някои от основните римски гари (Тибуртина, Тусколана, Остиензе, Трастевере), като билетът е 8 евро (но имайте предвид, че НЕ спира на Термини). Влаковете потеглят на всеки 15-30 минути (според деня от седмицата).

На спирката на летището чакат бусчета, които обикновено взимат по 15 евро на човек до различни точки в Рим.

В дъното на Терминал 1, пред летището е спирката на местните автобуси, които стигат до гара Термини, гара Тибуртина (4,50 евро), Остия Лидо (1 евро), Magliana (метростанция от линия В, 1,60 евро), Cornelia (метростанция от линия А, 2,80 евро).

От летището такситата взимат 40 евро. Цената би трябвало да е фиксирана (заедно с багажа), но имайте предвид, че много таксиметрови шофьори се опитват да вземат повече пари.

Второто летище на Рим – Чампино (Ciampino), обслужва най-вече нискобюджетни компании и чартърни полети. Някои от тези компании имат собствени автобуси до Рим. Билетите обикновено са по 7 евро в едната посока. Редовните автобуси от обществения транспорт тръгват от близката метростанция Anagnina, билетът е 1 евро. До метростанцията се стига с автобус (спирката е пред сградата на терминала), цената на билета е 1,20 евро.

Няколко компании извършват превози от летището директно до различни точки в Рим, включително и гара Термини, като цените на билетите са между 5 и 8 евро.

Такси от Чампино до центъра на града взима малко над 32 евро и стига за около 20 мин.

Уебсайт на двете летища: www.adr.it

Обществен транспорт

Гара Термини е центърът на транспортната мрежа на Рим. Името на местната автобусна и трамвайна компания е АTAC. Всички билети се купуват от билетни машини на компанията, инфо пунктове или билетни будки по метростанциите, както и от магазини за цигари (Tabacchi, или просто знак T). Има еднократни, еднодневни и тридневни билети. Нощните автобуси спират само на спирки означени с “N”. Пълна информация и маршрути ще намерите на сайта на компанията www.atac.roma.it.

Веднага след като се качите в автобуса, трябва да валидирате билета си на машинките вътре, като за дневните и няколкодневните билети трябва да направите това само при първото използване на билета.

По принцип качването става от предната и задната врата, а слизането - от средната, но много римляни не спазват това правило.

Метрото има четири линии - А, В, В1 и С, които се пресичат на определени места. Карти на метрото и маршрутите на градския транспорт можете да свалите тук.

Таксита

Може да намерите стоянки на таксита из целия център. Препоръчително е туристите да използват само лицензираните жълти и бели таксита. Добавка към цената има през нощта, на официалните празници и в неделите. Убедете се, че шофьорът включва таксиметъра, когато се качите, а не преди това. Обикновено шофьорът ще поиска около 1 евро за всеки куфар, ако пътувате за летището. Имайте предвид, че ако поръчате такси по телефона, таксиметърът стартира откъдето тръгва таксито, за да стигне до вас, а не от момента, в който се качите. 

Влак

В Рим има няколко гари, от които потеглят влакове за всички големи градове в Италия. Билети можете да си купите от касите или от машините за билети в сградата на всяка гара. Не забравяйте непосредствено преди качване във влака да валидирате билета си на жълтите машини на перона.

Основната гара в Рим е Термини. През нея минават всички бързи и експресни влакове, както и влаковете по дълги маршрути. Термини е затворена между 0:30 и 4:30 часа. В тези часове влакът ви ще спре на гара Тибуртина (Tiburtina). Трастевере (Trastevere), Остиензе (Ostiense), Тусколана (Tuscolana) са други основни гари в Рим. 

Уебсайт: www.ferroviedellostato.it

Заведения

Сутрин се насладете на капучино с гъста пяна, ултракъсо еспресо (което италианците пият на една глътка на самия бар) и на прясно изпечен кроасан. Не пропускайте и десетките видове сладолед.

Римските ресторанти задоволяват всички вкусове. Има американски стек заведения, ливанска кухня, виетнамски заведения и престижни ресторанти със звезди Мишлен. Но когато сте в Рим, направете това, което римляните правят. Изберете обикновен ресторант или тратория (trattoria, малък ресторант/кръчма), за да се насладите на запомняща се вечеря. Опитайте разновидности на паста, пица. Конторно е гарнитура и обикновено включва зеленчуци. Италия се слави и с едни от най-добрите вина. Обикновено след вечеря се пият диджестиви - ликьори, които помагат за храносмилането. Едно от най-оживените места за вечеря е квартал Трастевере, из чиито калдъръмени улички има стотици ресторанти за всеки вкус.

Ако възнамерявате да хапвате на крак, многобройните заведения, които продават пица на парче, ще ви изненадат с необичайни комбинации - експериментирайте смело.

Римляните обичат да се срещат на по питие към 19:30 часа, а след това отиват на вечеря в някой ресторант или вкъщи. Питиетата не винаги са алкохолни. Много барове сервират леки мезета, които са включени в цената. След 23:00 часа повечето, които търсят забавление, отиват в квартал Тестачо. Районът е дом на много локали, вариращи от малки пиано барове до дискотеки. 

Шопинг

Модното пазаруване в Рим се концентрира на две улици, успоредни една на друга, започващи от Испанските стълби. Улица Condotti е дом на Prada, Vаlentino, Gucci, Armani и Max Mara. Отсреща на ул. Borgognona (Боргоньона) може да намерите магазини като Dolce&Gabbana, Versace, Gianfranco Ferre и др. Близо до площад Навона (Piazza Navona) е ул. Джубонари (Via Giubbonari) с магазините за улична мода.

Когато става въпрос за храна, Рим има няколко атракции. "Volpetti" на ул. Marmorata 47 в квартал Тестачо (Testaccio) е невероятен. Това място предлага много варианти за деликатеси като паста латини от Озимо, наденици и пикантни салами. Специалитета обаче са сирената, сред които е и такова, отлежало под земята. Други деликатесни магазини са "Franchi" и "Castroni" на ул. Cola di Rienzo.

Пазарът за храна е на Кампо ди Фиори (Campo di Fiori) и предлага доста цветна картинка. Елате рано сутринта. Друг добър пазар е  Mercato di Testaccio (Меркато ди Тестачо).

Антики може да намерите на ул. Coronari, бижута на ул. Dell'Orso и ул. Pianelari. Улица San Francesco 85 е адресът на магазин "Cereria di Giorgio", където се продават всякакви видове свещи. Ватиканът е най-големият им клиент.

На  дългата пазарна улица Via del Corso, която се простира от площад Венеция (Piazza Venezia) до площад дел Пополо (Piazza del Popolo) има магазини за всеки джоб - за обувки, спортни стоки и музика.

Рим няма културата на моловете както много градове. Римляните предпочитат малки, уединени и познати бутици. В центъра има два мола.

Забележителности

Рим е единствен по рода си. Никой друг, дори и Атина, Истанбул, Лондон или Ню Йорк, няма толкова забележителности, колкото него. В добавка към наследството от древността има също и средновековни квартали, добре проектирани площади, интересни пазари, и разбира се базиликата Св. Петър във Ватикана. Тук ви предлагаме още няколко места, които трябва да посетите.

Рим е пословичен с огромните опашки за билети за големите забележителности, които са способни да провалят доброто изкарване на всеки турист. Закупуването на билети предварително е не просто добра идея, а вероятно най-доброто решение, за да имате повече време за занимания, по-приятни от чакане на опашки. Разгледайте сайтовете на всяка отделна забележителност или използвайте платформата Ticketbar: rome.ticketbar.eu, която ви позволява от едно място да закупите билети за всички големи музеи и атракции в Рим (Колизеума, Ватиканските музеи и др.), както и да се снабдите с музейните карти Roma Pass и Vatican & Rome Card или да си подсигурите транспорта до летището. 

Колизеумът (Colosseo)

Много хора и животни са били убити тук по време на кървавите гладиаторски битки. Колизеумът е официално открит през 80 г., а тържествата по този повод продължили 100 дни. В най-силните си моменти съоръжението е побирало 87 000 души.

С един билет посещавате Колизеума, римския форум и Палатино. Цена, работно време и възможни турове разгледайте на официалния сайт за билети за Колизеума: www.coopculture.it.

Базиликата Свети Петър и Музеите на Ватикана

Това е най-голямата, най-богатата и най-пищната църква в Италия. Не забравяйте да се облечете подходящо - без къси поли и панталони и разголени потници. Работно време: 7:00 - 19:00 часа (октомври-март от 7:00 до 18:00 часа). Вход свободен (но ще трябва да почакате на опашките независимо от това).

Не пропускайте и Ватиканските музеи (общо 11 на брой), както и Сикстинската капела с легендарните творения на Микеланджело и Ватиканските градини. Препоръчваме ви да си вземете книга-гид или аудиогид.

Уебсайт: www.vaticanstate.va

Фонтана ди Треви (Fontana di Trevi)

Анита Екберг прави фонтана известен във филма си „Ла Долче Вита”. Смешно, но на живо изглежда по-голям. Имайте предвид, че къпането във фонтана е забранено, но ако хвърлите монета през рамото си в него, според легендата, ще се върнете отново в Рим.

Адрес: Piazza di Trevi

Римския форум (Foro Romano)

С мозаeчните руини от храмове, изтърканите мраморни улици и базиликите, там е като в приказка. Римският форум е бил търговски, политически и религиозен център на древен Рим. Майката на всички съвременни огромни стадиони – Колизеумът, също е наблизо. Влиза се с общ билет с Колизеума и Палатино.

Галерия Боргезе (Galleria Borghese)

Рим отстъпва малко на Венеция и Флоренция, когато става въпрос за изкуство, но тази галерия е изключение. Тя излага картини от художници като Бернини, Тициан и Караваджо. Цена на билета и работно време вижте в официалния сайт на галерията.

Адрес: Villa Borghese park

Уебсайт: www.galleriaborghese.it

Площад Навона (Piazza Navona)

Според някои, това е най-красивият площад в целия свят. Не само заради неговите статуи и фонтани като Фонтана на четирите реки на Лоренцо Бернини, но и поради неговите измерения. Огромният правоъгълен площад все пак си остава уединен.

Пантеонът (Pantheon)

Храм на над 2000 г., днес превърнат в църква. Вътре е гробницата на художника Рафаело. Работно време: 8:30 - 19:30 часа, в неделя 9:00 - 18:00 часа.

Адрес: Piazza della Rotonda

Домус Ауреа – Златната къща на Нерон (Domus Aurea)

През 64 г. император Нерон построил дворец, дълъг почти една миля – от хълма Палатинo до хълма Опий. Някои части били покрити със злато и скъпоценни камъни. След неговата смърт целият дворец е запълнен със пръст и заровен, за да се заличи спомена за тирана. През XV в. зданието е случайно открито и днес може да се разходите из 30 от 150-те подземни стаи на Нерон.

Адрес: Via della Domus Aurea (почти точно срещу Колизеума)

Църквата Санта Констанца (Santa Constanza)

В Рим има повече църкви от всеки друг град в света. Една от най-красивите, Санта Констанца, може да видите в северната част на Рим. Фреските в подземието са от IV в. За да се венчаете тук, трябва да почакате няколко години.

Адрес: Via di Santa Costanza

Музеят на Рим (Museo di Roma)

Музеят е дом на приблизително 40 000 скулптури, картини и мозайки, описващи римската история от Средновековието до 1870 г. Музеят се намира в двореца Браски (Palazzo Braschi), построен през XVIII в. По време на фашисткия режим Мусолини се нанесъл тук и го превърнал в свой политически щаб. След Втората световна война на това място са преселени 300 семейства и много от фреските са повредени от огъня, който хората палели, за да се топлят.

Адрес: Via di S. Pantaleo 10

Уеб сайт: www.museodiroma.it

Испанските стълби

Испанските стълби се намират на Пиаца ди Спаня и са съставени от 138 стъпала, създадени през 1723 г. През лятото стълбите са пълни с хора, които си почиват, говорят си и хапват сладолед. Името Испански стълби не идва от някаква испанска връзка, а от името на площада, на който се намират. 

Авентинският хълм

Ако имате нужда от малко спокойствие в Рим, изкачете улицата нагоре до върха на Авентинския хълм за невероятни панорами над града. В края на улицата се намира Авентинската ключалка, през която можете да видите Базиликата Свети Петър (ще познаете къде е по опашката от хора). 

VIGAMUS - музей на видеоигрите

Феновете на видеоигрите ще оценят този музей, посветен на игрите, тяхната история и герои. Музеят разполага, разбира се, с интерактивна зона за игри.

Уебсайт: www.vigamus.com

 

 

Събития

Януари

Честване на Богоявление (из цялата страна)

Във всички градове и села в Италия има служби. Едно от най-впечатляващите празненства е на Пиаца Навона в Рим. 5 и 6 януари.

Празникът на Сант Анезе (Festa di Sant'Agnese)

По време на тази древна церемония двe агнета са благословени, а след това подстригани. Вълната им се използва за изработка на мантии и Римокатолически одежди. 21 януари.

Февруари

Карнавалът на Пиаца Навона в Рим

Фестивалът отбелязва последния ден от детския пазар и продължава до сутринта на следващия ден. Обикновено е три дни преди започването на Великите пости. 

Март

Празникът на Санта Франческа Романа 

Състои се на площад Пиаца дел Колосео (Piazza del Colosseo). На този ден се освещават колите на хората. Обикновено това е 9 март.  

Празникът на Сан Джузепе

Провежда се в квартал Trionfale, северно от Ватикана. Пищно украсената статуя на светеца се изнася за панаир с концерти, спортни събития, храна. 19 март.                                         

Фестивалът Eurochocolate

Провежда се на стълбите Trinita dei Monti, близо до испанските стълби, и включва представянето на десетки видове шоколадови яйца и всякакви изкушения от шоколад.

Уебсайт: www.eurochocolate.com

Април                           

Служби по време на Страстната седмица   

Из цялата страна има шествия с церемонии – някои датиращи от езическите времена, някои от Средновековието. Най-значимата, разбира се, е тази, водена от Папата. Тя минава през Колизеума и Римския форум и стига до хълма Палатин. След това процесия с факли закрива обичая. Започва четири дни преди неделята на Великден.

Неделята на Великден     

По време на събитие, излъчвано из целия свят, Папата дава благословията си от балкона на базиликата Свети Петър.                  

Пролетният празник (Festa di Primavera)  

Площад Испания (Piazza di Spagna) е обсипан с купища азалии и други цветя, а след това в Trinità dei Monti се представят оркестрален и хоров концерт. Конкретната дата в месеца варира. Попитайте в туристическите офиси.     

Международно изложение на коне (Concorso Ippico Internazionale)                        

Състои се на Piazza di Siena във Вила Боргезе. Обикновено е през май. За допълнително информация, попитайте в туристическите центрове.               

Юни                  

Son et Lumière                           

От началото на юни до края на септември Колизеумът, Римският Форум, районът Тиволи, Фонтанът ди Треви са невероятно осветени през цялата нощ. Особено красиво е по здрач.                             

Празникът на св. Петър                          

Този значителен римски религиозен празник е честван с тържествени обреди, на които си заслужава да присъствате. Провежда се в базилика св. Петър във Ватикана. 29 юни.                   

Фестивалът Римско лято (Estate Romana)                                  

Летният Фестивал в Рим продължава около шест седмици, предимно с програми на открито, като се набляга на музиката – от рок до опера, от реге до джаз и др. Започва от към края на юни. За повече информация посетете (www.estateromana.comune.roma.it).                  

Август                     

Празникът на Веригите (Festa delle Catene)

Провежда се в базиликата Свети Петър във Винколи (San Pietro in Vincoli). Веригите на Св. Петър се показват на вярващите по време на молитва. 1 август.   

Ферагосто (Ferragosto)              

Започва на 15 август. Много жители на града, които не са директно ангажирани с туризъм или търговия, си взимат двуседмична ваканция. Много от ресторантите също почиват. Това е добър момент да не сте в Рим.

Септември                     

Бялата нощ в Рим (La Notte Bianca)      

Рим не заспива цяла нощ. От центъра до предградията всички хора са по улиците, за да се включат в танците, да хапнат на уличните сергии, да дегустират вино или да гледат някой концерт или пиротехническо шоу. Има забавления дори и за деца. Датата се променя но обикновено е в началото на септември. За повече информация попитайте в туристическите центрове.                      

Нощ на отворените музеи и магазини

Освен музеите и магазините, църкви и паметници, в които по принцип не се допускат посетители, също са отворени. По улиците може да наблюдавате най-различни артистични изпълнения. Музиката не спира през цялата нощ – рок, джаз, опера, арии, дори музика от Северна Африка. Известни италиански актьори участват в поетични четения. Центърът на Рим се превръща в една невероятна пешеходна зона – от ул.  Lungotevere до площад Piazza del Popolo и от гара Термини до Колизеума.    

Декември           

Коледната благословия на Папата        

Около обяд думите на папата от балкона на катедралата Св. Петър се излъчват из целия свят. Да бъдеш там е наистина неповторимо усещане. 25 декември.               

Забележителности около Рим

Избрани оферти