Начало / Екскурзии / Екскурзии - Кападокия

КАПАДОКИЯ - АНКАРА - КОНЯ, автобус от ВАРНА и БУРГАС, 06.09.17

Номер на оферта

/

198853

Дати & цени

Цената включва

- Транспорт с лицензиран туристически автобус
- 4 нощувки със закуски и вечери:
(1 в Анкара, 2 в Кападокия, 1 в Ескишехир)
- Туристическа програма в Анкара, Хатуша, Кападокия, Коня, Ескишехир
- Пълно екскурзоводско обслужване от лицензиран местен екскурзовод
- Представител на Туроператора
Фериботни и пътни такси
- Медицинска застраховка с покритие 5000 евро (доплащане за лица над 70 г. – 10 лв)

Цената не включва

Допълнително се заплащат:
Входни такси на местата за посещение:
Хатуша - ....
Музея на анадолските цивилизации – 20 т.л.
Скалните църкви в Гьореме – 30 т.л.
Крепостта Ючхисар – 6 т.л.
Подземен град – 30 т.л.
Допълнителни мероприятия (по желание):
Полет с балон – 120 евро
Автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” – 20 евро
Традиционна турска вечер – 25 евро

Програма на пътуването

КАПАДОКИЯ - АНКАРА - КОНЯ
автобус от Варна и Бургас

Дати на отпътуване: 06.09.2017 и 25.10.2017

Цена на човек в двойна стая:
395 лв. при отпътуване от гр.Бургас/ 425 лв. от гр.Варна
Единична стая: 485 лв. при отпътуване от гр.Бургас/ 515 лв. от гр.Варна
Дете до 12 г. с 2-ма възрастни в стая: 305 лв. при отпътуване от гр.Бургас/ 335 лв. от гр.Варна

ПРОГРАМА

1 ден: ВарнаБургас - Анкара (ок. 900 км)
03:30 ч. сутринта отпътуване от Варна, ул. Антим 1, 05:30 ч. – от Бургас. Пристигане в Анкара вечерта. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден: Анкара - Кападокия (ок. 360 км)
Закуска в хотела. Туристическа програма в столицата на Турция: Цитаделата – символ на града, римските бани, Храма на император Август, Националния площад с конната статуя на Ататюрк, Музея на Анадолските цивилизации и мавзолея на Ататюрк. Отпътуване за Кападокия. По пътя ще разгледаме Хатуша . В сърцето на Анатолия, на ок. 200 км. от Анкара се намира Хатуша – древната столица на империята на хетите. Почти цялото второ хилядолетие пр. Хр. те властвали над Анатолия и Северна Сирия, създавайки една от най-могъщите държави на древния свят. Те превзели и разрушили Вавилон, а Троя е била техен васал. Забележителната със своята градска организация, храмове, площади и кралски резиденции столица била опасана от 7 километрова внушителна крепостна стена. Днес този музей на открито е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Пристигане в Кападокия. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден: Кападокия (целодневна туристическа програма)
За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути.
Закуска. Разглеждане на забележителните туристически обекти на Кападокия, разположени в триъгълника: Невшехир, Аванос и Ургюп: открития музей Гьореме - най известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи; скалната крепост Учхисар; Долината на гълъбите (някога тук са живели гълъби в скалите, обучавани за разнасят писма – основен начин на комуникация в древността). Разходка в една от най-красивите долини в региона - Зелве със запазен манастирски комплекс и множество църкви, изсечени направо в скалите. Долината Зелве е разположена в района Пашабаа, нарича се още Долината на Приказните комини. Известна е и като Долината на монасите заради килиите, открити във варовиковите кули. Необикновената форма на каменните образувания прави долината странна и изключително интересна.
Разходка в градчето Аванос, древната Ванеса, живописно разположено на двата бряга на най-дългата река в Турция Казъл ърмак (Червената река) - посещение на центрове за производство на килими, грънци и оникс и винарска изба с дегустация на прочутите кападокийски вина.
Вечеря.
Програма по желание (заплаща се допълнително):
Автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Керван Сарай с продължителност ок. 1:30 мин
ИЛИ
Традиционна турска вечер в подземния ресторант „Яшар баба” с богата фолклорна програма (салати и напитки без ограничение).

Връщане в хотела. Нощувка.

4 ден: Кападокия – Коня - Ескишехир
Закуска. Напускаме хотела и се отправяме към подземния град Каймаклъ – един от най-добре запазените и пригодени за посещения градове в Кападокия (подземните градове в Кападокия са над 30). Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители.
Отпътуване за Коня - града на Танцуващите дервиши. Суфите или дервишите – наричат ги „Мистиците на Исляма”. Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света. Пешеходна туристическа програма в Коня.
Продължаваме към Ескишехир и минаване през фригийската долина. По пътя посещение на Гордион - столица на древното царство на Фригия. Гордион е построен на висок хълм и се намира на брега на река Сангариос (днес Сакария). Близо до града се намира Царския път. В Гордион цар Мидас се самоубива и там се намира неговата гробница от 8 пр.н.е.
През Ескишехир ( в превод Стар град ) живописно се вие река Порсук. Около нея са изградени 6 прекрасни парка с езерца и многобройни забавления за жителите и гостите на града и това придава особено очарование на това селище. Тук е родното място на хитрия Настрадин Ходжа, който със своите шеги и невероятно чувство за хумор станал известен през вековете и е част от турския фолклор и култура. Затова неговият образ заедно с образите на много други местни и чужди величия може да се видят в Музея на восъчните фигури в Ескишехир. В града се намира най-големият турски университет, който е и 4-ти по брой студенти в света -Анатолийски университет. Разглеждане на Етнографския комплекс „Одунпазаръ”. Настаняване в хотел.Свободно време. Възможност за разходка с лодка. Нощувка.

5 ден: Ескишехир – Бургас - Варна
Закуска в хотела. Отпътуване за България. По пътя се посещава древния град Песинунт ( Песинт или Песинус) - това е древен град във Фригия. Смята се за мястото, където възниква анатолийският култ към богинята Кибела. Спирка в Лозенград за пазаруване в хипермаркет KIPA. Пристигане във Варна ок. полунощ.

Минимален брой група: 35 човека
Краен срок за уведомяване: 7 дни преди датата на отпътуване
Последователността на посещение на обектите в Кападокия се определя от лицензирания турски екскурзовод, който ще придружава групата.
Всички допълнителни мероприятия се заявяват и заплащат предварително в България.
На място се заплащат входовете за съответните обекти – в турски лири.
Допълнителна информация:
Необходими документи – валиден международен паспорт минимум 2 месеца преди последния ден престой на територията на Р.Турция; – за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 14 дни преди датата на отпътуване;

Тагове

Оферти - Турция |  Оферти - Кападокия |  Екскурзии - Турция |  Екскурзии - Кападокия |  6 септември 2023 - Турция |  6 септември 2023 - Кападокия

Избрани оферти