Варна

За града

Оферти

Статии

Варна / Varna

Варна (Varna) е третият по големина град в България - Морската столица. Разположен е в Североизточна България. Варна е туристически център, отправна точка за много курорти по Северното Черноморие. Варна е център на много културни прояви като фестивалът „Варненско лято“, кинофестивалът „Любовта е лудост“.

Историята на града е хилядолетна. Варна е носила името Одесос и според ранни писмени сведения градът е основан от изселници от малоазийския град Милет през VI в. пр.н.е. Това е периодът на Великата гръцка колонизация.

Интересни забележителности в града са: Морската градина, Делфинариума, Астрономическа обсерватория и планетариум Николай Коперник, Варненският некропол — най-старото златно съкровище в света, Варненски археологически музей, Военноморски музей, Музей за нова история, Етнографски музей, Музей на Възраждането.

В околностите на Варна се намират: Аладжа манастир — скален манастир, Побитите камъни, Резерват Камчия.

Разстояние: София - Варна - 446 км. Пловдив - Варна - 385 км. Бургас - Варна - 134 км.

Транспорт

Автогара Варна
Град Варна е свързан с автобусен транспорт с всички части на България. Има редовни автобусни линии, свързващи града със София, Добрич, Шумен, Разград, Шабла, Пловдив и др.
Адрес: бул. Вл. Варненчик 158
Уебсайт: www.autogaravn.com

Морска гара Варна
Намира се до пристанище Варна - Изток. Обслужва товарни и линейни пасажерски кораби.
Адрес: на западния бряг на Варненския залив

ЖП гара Варна
ЖП гара - Варна е свързана с всички направления в страната.
Адрес: пл. Пенчо Славейков 1

Летище Варна
Летище Варна извършва, както вътрешни, така и международни полети. Пред Терминал 2 на летището спира автобус 409, който стига до центъра на Варна и до Златни пясъци. До центъра на града (катедралата на Варна) се стига за 20 минути, а до Златни пясъци – за около 50 минути. Билет за пътуване може да се закупи в автобуса. Автобусът минава на всеки 15 минути от и до Терминал 2.
Адрес: на 7 километра западно от гр. Варна
Уебсайт: www.varna-airport.bg

Забележителности

Аспаруховият мост

Аспаруховият мост е най-дългият мост в България - 2 километра. Строежът му започва през 1976 г. Този мост е един от няколкото в България, от който бихте могли да скочите с бънджи.

Църквата Св. Анастасий

Църквата е построена през 18-и век (1838 г.). Забележителна е със своите икони, фрески, олтара и трона. Представлява стар митропилистки храм, на чиято входна врата се чете следният надпис: "Старият храм на Св. Атанас, който не са го по-напред съборили. Марсовите бомби, опожарен на 1836 г., 15 февруари, се е възобновил на 1838 г., 29 август." Към църквата има и изложба, която представя колекция от щампи, литографии, богослужебни книги от епохата на Българското възраждане.

Адрес: ул. Граф Игнатиев 19

Уебсайт: www.sv-atanasii-varna.org

Катедралната църква Св. Богородица

Църквата е построена в периода 1883-1886 г. и е втората по големина в България след храм-паметника "Св. Александър Невски" в София. Храмът е проектиран от одеския архитект Маас в чест на Освобождението на България.

Адрес: площад Независимост

Църквата Св. Николай Чудотворец (Моряшката църква)

Построена е през 19-и век. След като през 1927 г. двама моряци отнасят за освещаване икона от църквата до Божи гроб, тя става мястото, където полагат клетви варненските моряци. На влизане вижте моряшката котва над входа на храма.

Адрес: бул. Княз Борис I 35

Драматичен театър Стоян Бъчваров - Варна

В сградата на Драматичния театър Стоян Бъчваров"- Варна се помещават театърът, операта и филхармонията на град Варна. Тя е построена по виенски образец. На 12 март 1921 г. театърът открива първия си сезон със съвременната пиеса “Инстинктът” от Анри Кестмекер.

Адрес: площад независимост

Уебсайт: www.dramavarna.com

Държавен куклен театър Варна

Театърът е създаден през 1952 г. В него се провежда ежегодният фестивал на кукленото изкуство "Златният делфин". Част от театъра е и Музеят на куклите, основан през 1985 г., където можете да видите куклите на основателя на театъра Георги Сараванов и да чуете интересна беседа за това изкуство. Музеят е затворен в неделя и понеделник. Актуална информация за работно време вижте на сайта на театъра.

Адрес: ул. Драгоман 4

Уебсайт: www.vnpuppet.com

Народна астрономическа обсерватория и планетариум Николай Коперник - Варна

Планетариумът е открит през 1966 г. В обсерваторията се организират посещения за граждани, на които се разясняват основите на астрономията, както и демонстрации на звездното небе. Актуална информация за часовете на посещение, прожекции в планетариума и наблюдения с телескоп вижте на сайта на обсерваторията.

Адрес: в Морската градина на Варна

Уебсайт: www.astro-varna.com

Морската градина

Изграждането на градината започва през 1862 година. Тя е един от символите на град Варна. Морската градина, ботаническата градина в Балчик и ботаническата градина край Св. св. Константин и Елена са единствените изкуствено създадени резервати. В тях се отглеждат едни от най-редките растения и защитени такива. В морската градина посетителите могат да видят много забележителности като Аквариума, Делфинариума, Военноморския музей и др.

Феста Делфинариум Варна

Посетителите на Феста Делфинариум Варна могат да се насладят на шоу с делфини, което се провежда едновременно на четири езика: български, немски, руски и английски. Работно време: всеки ден без понеделник, в различните части от годината представленията се провеждат по различно време на денонощието - вижте актуална информация за часове на представленията и цени на билети в сайта на Делфинариума.

Адрес: Приморски парк

Уебсайт: www.dolphinarium.festa.bg

Музей на Черно море и Аквариум

Музеят на Черно море и Аквариумът са открити през 1932 година. Отразяват пъстрото богатство от най-различни видове риби, актинии, охлюви, молюски, раци и обитатели на сладководни басейни. През лятото работи без почивен ден. 

Адрес: в Морската градина, до Военно-морския музей

Уебсайт: www.ifrvarna.com

Летен театър Варна

Летният театър във Варна също се намира в Морската градина. На сцената му през целия топъл сезон се организират различи културни мероприятия.

Централните морски бани и плажът

Централните морски бани и плажът са изградени още през 20 век. Те включват поликлиника, водолечебен и калолечебен комплекс, два кея, няколко ресторанта, дискотеки и др.

Адрес: под Морската градина

Фестивалният и конгресен център - Варна

Създаден е през 1986 година. Представлява здание от алуминий, стъкло и камък. Още от самото си създаване се налага като център на най-престижните събития в сферта на изкуството и културата във Варна и региона. В него има няколко сцени, голям базар, ресторант, сладкарница и няколко конферентни зали и киносалони.

Адрес: бул. Сливница 2

Уебсайт: fccvarna.bg

Археологически музей - Варна

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обект. Експозицията му включва Праистория, Античност, Средновековие, можете да разгледате и постоянна изложба от икони. Тук е най-доброто място да научите повече за най-старото обработено злато в света - съкровището от Варненският некропол.

Адрес: бул. Княгиня Мария Луиза 41

Уебсайт: www.amvarna.com

Музеят по история и медицината

Музеят на историята и медицината е единственият подобен на Балканите. В него са съхранени над 4000 експоната, свързани с медицината от 1000 г. пр.н.е. до близкото минало: книги, инструменти, колекции.

Адрес: ул. Параскева Николау 7, недалеч от Военноморския музей

Национален военноморски музей

Музеят е създаден благодарение на учения Карел Шкорпил през далечната 1923 година. Посетителите могат да видят повечето запазени важни материали от основаването на българския военноморски флот до днес. Към музея се причисляват и корабът музей Дръзки и яхтата Кор Кароли (използвана от капитан Георги Георгиев, осъществил първото българско околосветско соло плаване с яхта).

Адрес: бул. Приморски 2

Уебсайт: www.museummaritime-bg.com

Музей на Възраждането

Музеят е разположен в сграда от 1861 година. Той е обявен за паметник на културата. В него са показани най-важните моменти от историята на Варна през периода на Възраждането.

Адрес: ул. Заменхоф 21

Уебсайт: revival.museumvarna.com

Музей за най-нова история на Варна

Този музей е разположен в сградата на Археологическия музей във Варна. Тук ще видите експонати от 40-те години на миналия век до днес. 

Адрес: ул. 8 ноември 22

Уебсайт: museumvarna.com

Етнографски музей

Етнографският музей във Варна е разположен в историческа сграда от 1860 г. Тук ще се запознаете с живота на хората от Варненския край от втората половина на 19-и век до началото на 20-и век.

Адрес: ул. Панагюрище 22

Уебсайт: museumvarna.com

Забележителности около Варна

Избрани оферти