Троя

За града

Оферти

Статии

Троя / Troq

Троя (Troy, на турски Truva) е легендарен град и център на Троянската война, описана в епическата поема "Илиада" на Омир.

Троя е забележителност, разположена до брега на сегашната провинция Чанаккале в Северозападна Турция. Местността е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1998 г.

История и разкопки на Троя

През 1870 г. заможният германски бизнесмен Хайнрих Шлиман започнал археологически разкопки на областта. Били намерени останки на града от различни епохи. Така се сформирали различните градове Троя през вековете (общо 9 на брой). Троя I - V – първият град е основан през III в. пр.Хр. По време на бронзовата епоха е процъфтявала търговията, тъй като всички търговски кораби към Черно море минавали през града. Троя VI - разрушен около 1300 г. пр.Хр. вероятно от земетресение – не са били намерени останки от хора. Троя VII – най-вероятно това е Омировата Троя – от средата до края на XIII в. пр.Хр. Останките показват, че градът е бил разрушен заради война. Троя IX – последният град от археологическите разкопки – основан е от римляните по време на царуването на императора Август и е бил важен търговски център до построяването на Константинопол – столица на Римската империя.

През византийският период градът постепенно западал и накрая изчезнал. Години наред не е бил охраняван и е подлежал на множество плячкосвания.

Музей на Троя и атракции в археологическия парк

Историческите останки на Троя се намират в комплекс, в който освен разкопките, ще видите и голям дървен кон, в който можете да се качите подобно на троянците. Има магазин за сувенири и музей. Като атракция се предлага да се облечете в дрехи на "троянци" и да се снимате. На крайбрежната алея на Чанаккале също има дървен троянски кон - декорът, използван във филма "Троя", който обаче можете само да снимате.

На място има табла с информация за разкопките и деветте града, съществували тук, но при самите разкопки табелите са малко и ще ви трябва въображение, за да си представите къде какво се е случвало. Ако искате да научите повече, наемете си екскурзовод. 

Билетът за археологическия парк струва около 25 турски лири. 

Работно време: 

Април - октомври 8:00 - 19:30 часа

Ноември - март 8:00 - 17:00

Как да стигнете до Троя

Разкопките на Троя се намират на около 30 км от град Чанаккале и на 2 км от главния път Чанаккале - Измир. От Чанаккале се движат минибусчета до Троя, които потеглят от автогарата, разположена под белия мост в града. За актуално разписание попитайте в туристическия център на Чанаккале (намира се до пристанището). Бусчетата са няколко на ден, като за връщането е добре да помолите служителите на Троя да проверят кое е следващото бусче за Чанаккале.

Забележителности около Троя

Избрани оферти