Сирия

За Сирия

Оферти

Статии

Сирия / Siria
Сирия (Syria) е държава в Западна Азия и граничи с Ливан и Средиземно море на запад, Турция на север, с Ирак на изток, Йордания на юг и Израел и на югозапад. Площта на страната е 185 180 кв.км, а населението й е 21 906 000 жители (по данни от 2009г.). Важна част от икономиката на Сирия е петролът.

Сирия е общество с дълга история и култура. За тях нещата, които са с голямо значение са семейството, религията, образованието, самостоятелната дисциплина и уважението. Традиционните изкуства за сирийците се изразяват чрез танци като например al-Samah, Dabkeh и танците със саби. Брачните церемонии и церемониите при раждането на деца са повод за оживена демонстрация на народните им обичаи.

Традиционните къщи в старите части на сирийските градове са доста запазени като обикновено жилищата са разположени около един или повече вътрешни двора, които с фонтан с изворна вода по средата, който е декориран с цитрусови дървета, грозде и цветя. Извън по-големите градове като Дамаск, Алепо и Хомс жилищните райони представляват събрани по - малки селища. Самите сгради често са доста стари, тъй като са се предавали на членовете на семейството в продължение на няколко поколения. Обикновено цветовете, които са използвали за сградите си са тонове на сивото и кафявото.

Климат – варира от умерен до средиземноморски
Официален език - арабски
Столица - Дамаск
Най-голям град - Дамаск
Валута – сирийски паунд (SYP)
Население - 21 906 000 души (2009)
Етнически състав - германци - 93,4%, местни малцинства - 0,3%
Религия – 87% - мюсюлмани, 10% - християни и 3% - друзи
Часова зона - EET (UTC+2) Лятно часово време EEST (UTC+3)
Телефонен код 963
Internet TLD .sy

СВЪРЗАНИ СТАТИИ ЗА Сирия

Избрани оферти