Начало / Екскурзии / Екскурзии - Ивайловград

Светилища, гробници, ниши и феномени в Източни Родопи и Гърция!

Номер на оферта

/

199997

Дати & цени

Цената включва

1 нощувка със закуска в хотел 2/3 звезди в района на Ивайловград
Транспорт по целия маршрут
Екскурзоводско обслужване
Посещение на обектите, посочени в програмата
застраховка Пътуване в чужбина с лимит на отговорност 2000 евро за лица до 65 години, от 65-79 години-доплащане 2 лева за застраховка

Цената не включва

доплащане за единична стая-15 лева
доплащане за застраховка за лица над 65 години

Програма на пътуването

Маршрут: Язовир „Студен кладенец“-„Дяволския мост“(Шейтана)на р. Арда – Скални гробници и светилища„Харман кая“ и "Кован кая" – Поп Мартиновата пещера – Ивайловград –Димотика

2 дни/ 1 нощувка със закуска

ДАТА: 26.08.-27.08.2017 г.

ЦЕНА:
На човек в двойна/тройна стая: 122 лв за плащане до 18.08.2017 г.

Цена за плащане след 18.08.2017 г.: 142 лв

-----------------------------------------------------------------

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

====================================================================

Програма на екскурзията

Маршрут: Язовир „Студен кладенец“ - природен феномен „Дяволския мост“ (Шейтана) в коритото на р. Арда – Скална гробница „Хамбар кая“ - Скални гробници и тракийско светилище Кован кая (Пчелен камък) – светилище и тракийска скална гробница Поп Мартиновата пещера – Ивайловград –Димотика

Това позитивно и вълнуващо пътешествие ще отведе посетителите към темата за вечността, завещана ни от нашите прадеди – траките.

1 ден. Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. С автобуса групата пристига на моста на язовир “Студен кладенец“. Разглеждане на природните забележителности наоколо – кристалните води на едноименния язовир – двете средновековни крепости Гюнеккая (разположена върху едноименния връх югоизточно от язовирната стена) и крепостта „Ефраим“ (разположена непосредствено североизточно от стената), които са охранявали керванските пътища покрай коритото на р. Арда. Кратка почивка и фотосесия. След това групата слиза с автобуса още около половин километър надолу по течението на реката, за да наблюдава едно от уникалните природни феномени, сътворени от „лудетината“ Арда в м. „Дяволския мост“, наричано от местните „Шейтана“ (от „шейтан“ на турски - дявол). Това са т. н. от науката „абразивни кладенци“ – дълбоки кръгли дупки-кладенци, издълбани от водите на реката, в които водата се завихря много силно и повлича навътре след себе си попадналите на това място хора, животни, дървета и т. н. Слизане до „Шейтана“ и заснемане на природния феномен. След това групата отпътува до следващото предизвикателство – един от шедьоврите на тракийските скални паметници на културата – скалната гробница „Хамбар кая“. Представлява мегалит, изсечен в огромната скала, върху която са издълбани четири скални гробници, датирани от древността 6-4 в. пр. Хр. Върху купола на скалата, при добро вглеждане, там, където се намират няколко добре издълбани трапецовидни скални ниши се показва образът на върховният тракийски бог – Сабазий, богът на слънцето, светлината и щастливото прераждане. Само на няколко стотин метра от това уникално скално произведение се намират още няколко други още по-впечатляващи, спиращи дъха скални тракийски мегалити – масивът от 6 скални гробници и стената с над 120 скални ниши, наречени от местното население „Кован кая“, т. е. пчелен камък или „пчелната пита“, защото вглеждайки се в стотиците скални ниши, човек има усещането, че наподобяват восъчна пчелна пита. Срещуположно на това тракийско чудо, но от юг, върху висок скален масив високо върху десния бряг на Арда се намира защитената местност „Орешари“ – скален масив, върху който траките са сътворили антична крепост, скално светилище и скална гробница известна под наименованието Поп Мартиновата пещера (присъства в картотеката на проучените пещери в България под №662). Кратка почивка с посещение на хотелски комплекс „Арда“ и фотосесия. След това групата отпътува за Ивайловград. Настаняване в хотел, нощувка.

2 ден. Закуска. Отпътуваме за Гърция/срещу посока Димотика /гр. Дидимотейхон-двойната крепост/. Изкачваме се на най-високото място на града, където е средновековната крепост и останките от византийски дворци и църкви, също и уникалните издълбани в скалите помещения, осеяли в гъста мрежа цялото възвишение. Древната Димотика според археолозите е имала същата история както своя събрат Перперикон, намиращ се на стотина километра навътре в Родопите. Свободно време за разходка и разглеждане на уникалната златна църква в центъра и града. Отпътуване за София. – Пешеходен преход 2,30 часа (за двата дни)

==============================================================

Забележка

При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 15 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 5 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Ивайловград |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Ивайловград |  Лято в България - България |  Лято в България - Ивайловград

Избрани оферти