Валенсия
Валенсия / Valensiq
  виж голяма карта

Валенсия (Valencia) е столица на едноименните автономна област и провинция Валенсия. Той е третият по големина град в Испания, след Мадрид и Барселона.

Въпреки че е един от големите градове на Испания, Валенсия може да бъде определена като едно от скритите съкровища на страната. Това е град с много лица, в който силно впечатление прави контрастът между готическата архитектура и сградите в  стария рибарски квартал Ел Кабанял (El Cabanyal).

Римляните основали града през 138 г. пр. Хр. под името Валентиа Едетано (Valentia Edetano). След разпадането на Римската империя градът е бил под различни форми на управление, но малко са оставили такъв отпечатък като това на Маврите. През XI в. те направили Валенсия столица на независимото северно Ислямско кралство. На мястото на днешната катедрала преди е имало ислямска джамия, а в града все още има ислямска баня, на ул. Алмирантес (Calle Almirantes) в старата част на Валенсия.

Т. нар "златен период" от историята на Валенсия, когато градът е един от основните икономически и културни центрове на Европа, силно е повлиял на архитектурата й. Из целия град има готически сгради, сред които е и Копринената борса (La lonja) и екстравагантни барокови църкви. Голяма част от богатството на града идвало от търговия с фермерски продукти и коприна. Днешна Валенсия продължава да процъфтява, което е видно от впечатляващият комплекс La Ciudad de las Artes y las Ciencias - Градът на изкуствата и науките. Световноизвестните архитекти Сантяго Калатрава и Феликс Кандела са създали футуристичен градски пейзаж с много музеи и атракции, който е наистина удивителен. ова е изключителен комплекс, който продължава да се строи и до днес. Включва музей на науката, 3D кино и най – големия океанографски музей в Европа. Другата голяма забележителност на Валенсия е Средиземно море, граничещо със стария рибарски кварта Ел Кабанял (El Cabanyal) и дългите плажове Лас Аренас (Las Arenas) и Ла Малвароса (La Malvarrosa).

На Площада на Девата (Plaza de la Virgen) се намира и Базиликата на Девата. Можете да се качите на покрива й, откъдето се разкрива невероятна панорамна гледка към цяла Валенсия. На този площад се намира и фонтана Турия (Turia). На една пресечка встрани се намира Площад  де ла Рейна (Placa de la Reina) с катедралата, портокаловите дървета и множество барове и ресторанти. Важна част от града е парк - "Градината на Турия" (река Турия, която тече през Валенсия, е била разделена на 2 части – едната част е пресъхнала и и там е направен парк) – подходящо място за велосипедисти и пешеходци.

Valencia tourist card ви дава възможност да посетите Валенсия на достъпна цена! 

Осигурява безплатно: вход за повече от 30 музея и атракции, градски транспорт в рамките на Валенсия и до летищети на града; намаления за пешеходни опознавателни турове на града. С тази карта ползвате отстъпки за голям брой забележителности, Биопарк Валенсия, както и специални промоции в ресторанти, магазини и заведения.

Valencia tourist card може да бъде с валидност 24, 48 или 72 часа. Заедно с картата получавате специална книжка, подробно описваща всички предимства за притежателите на 

Уебсайт: http://www.valenciatouristcard.com/ar/what-is-it

Важна информация:

Население : Приблизително 800 000 жители

Валута: Евро

Работно време:  Магазините обикновено са отворени от понеделник до събота 9:00 – 13:30 и от 16:30 – 20:00ч. Моловете са отворени няколко часа повече, особено през летните месеци. Банките са отворени от понеделник до петък от 08.30 до 14.30 часа, като само няколко клона работят и събота сутрин.

Интернет страници за Валенсия: , www.turisvalencia.es, www.spain.info

Вестници: El Pais, El Mundo, ABC, La Vanguardia.

Спешен телефон:
112

Туристическа информация
Туристическа информация "Валенсия" - Кметството
Адрес: Plaza del Ayuntamiento, s/n
Тел. +34 963 524 908
Работно време: понеделник – петък 09:00 – 19:00, в неделя и на официалните оразници 10:00 – 14:00 часа.

Туристически офиси ще намерите още на площад де ла Рейна (Plaza de la Reina) и Calle de la Paz (букв. "Улицата на мира").

Какво трябва да знаете?

Поща
Испанските пощи се наричат "кореос" (Correos). Пощенски марки могат да бъдат закупени от пощите и будките, познати като "естанкос" (Estancos). Централната поща на Валенсия е отворена от понеделник до петък от 08:30 до 20:30 часа и в събота от 09:30 до 14:00 часа.
Адрес: Plaza del Ayuntamiento 24
Тел: +34 96 310 27 30
Уеб сайт:  www.correos.es

Аптеки
Аптеките в града имат различно работно време през нощта и уикендите. Адреси на извънредно работещите има по аптеките.
 
Телефонни кодове:
Код на страната: +34
Код на областта: 096

Електричество:
230V / 50Hz

При спешен случай се обадете на 112; или отидете в болница Clínico Universitario, Av. Blasco Ibáñez 17 (тел. 96-386-26-00).

Полезна информация:

Не се учудвайте, ако видите знаци на език, който не  е нито испански, нито каталунски. Това е валенсианския диалект на каталунския. Често ще получавате меню на кастилски испански и валенсиански. Много от жителите на града не са съгласни с това културно разделение и смятат, че поощряването на диалекта пречи на икономическите цели на града. Повечето имена на улиците са написани на валенсиански.

Във Валенсия има много интернет кафета, като най-надеждното е „Work Center”, което работи денонощно и се намира на ул. Кшатива 19 (тел. 96-112-08-30), точно пред Гара Север.

Хората във Валенсия обикновено се хранят по-късно в сравнение с други страни в Европа. Закуската е между 07:30 и 10:00 часа, което обичайно за целия континент. Рестроантите сервират обяд между 13:00 и 15:00 часа, а вечерята между 20:30 до 22:30 часа.

Бакшишите са включени в сметката, така че оставянето на бакшиш не се смята за задължително. Въпреки това, ако сте били изключително доволни от обслужването, можете да оставите бакшиш.

Валенсия има средиземноморски климат. Средната температура е 17 градуса с горещи лета и меки зими, когато температурата рядко пада под 10 градуса. Валежите са рядкост, като по-често се случва да вали през есента и началото на пролетта.


 

Забележителности около Валенсия
Свързани Пътеписи за Валенсия