Барселона

За града

Оферти

Статии

Барселона / Barselona

Барселона (Barcelona) е столица на автономната област Каталония и вторият по големина град в Испания.

Първите сведения за населението на Барселона датират от Новокаменната ера, но самият град е основан като колония през І в. пр. Хр. от римляните, които нарекли колонията „Барчино” (Barcino). Няколко хиляди души живеели в колонията, която била оградена от защитна стена, останките от която могат да бъдат видени и до днес в старата част на Барселона. За повече от 200 години Барселона е била под мюсюлманско управление, последвано от християнска реконкиста, за да се превърне в графство на Династията на Каролингите, които управлявали Франкската държава и наследили Династията на Меровингите.

Влиянието на маврите и франките е оставило своя траен отпечатък върху Барселона, особено в по-старата архитектура на града. С появата на франките, Барселона и Каталония започват да оформят своя идентичност, различна от тази в Испания, като това е най-осезаемо в езика. Испанците и кастилците имат много арабски думи в говора, докато каталунците имат много френски. Ето защо каталонският не е испански език, а самостоятелен такъв, който е свързан с други римски езици.

Средновековието се оказва плодотворно за Барселона, тогава градът се установява като икономически и политически център на Западното Средиземноморие. Готическият квартал на Барселона (Barri Gotic) е свидетелство за блясъка и величието, на което се радва градът от ХІІІ-ХV век. Периодът от ХV до ХVІІІ век е време на упадък за Барселона, тогава градът се опитал да задържи икономическата си и политическа независимост. Разцветът на града започва отново в средата на ХVІІІ век с развитието на текстилната индустрия.

Историята на Барселона може да се разгледа из целия град. Най-старите райони са разположени в близост до морето, включително и пазарната зона, разположена в  готическия квартал (Barri Gotic). От другата страна на главния булевард Ла Рамбла (La Rambla) е известният квартал Равал (Raval). До 80-те години на ХХ в. това е бил бедняшки квартал, включващ и китайски квартал. Днес там може да намерите скъпи бутици и заведения.

Важна информация:

Валута: Евро (EUR)

Работно време: от понеделник до петък от 09.30 до 13.30 и от 16.30 до 20.00 часа. Много заведения имат същото работно време и в събота, а в неделите са отворени до обяд. Моловете и големите магазини не затварят през обедната почивка.

Банките са отворени от понеделник до петък между 08.30 и 14.00 часа. Повечето офиси са отворени от понеделник до петък от 09.00 до 18-19.00 часа. През лятото това се променя и работното време за много бизнеси, особено тези в публичния сектор, е до 15.00. През август във фирмите работи само основния персонал, ако не са затворили. В ресторантите обядът се сервира от 14.00 до 16.00 часа, а вечерята от 21.00 до 23.30 часа или полунощ.

Интернет страници за Барселона: www.barcelonaturisme.com, www.barcelona.cat/en, www.spain.info

Спешен телефон: 112 

Barcelona Card

Тази карта ви дава възможност да получите намаление за входа на много забележителности, безплатен вход за други забележителности, също така имате възможност да пътувате безплатно с градския транспорт и да използвате транспорт до летището.
Повече информация можете да видите тук.

Какво трябва да знаете?

Аптеки
Аптеките в града се сменят в поемането на работата в нощните часове. Най-близката работеща аптека, ще бъде обявена на вратата на съседните и такива.

Телефонни кодове
Код на страната: +34
Код на областта: 093

Електричество
220 волта (125 волта в някои стари сгради), 50 Hz

Закони за алкохол
Нужната възраст за употреба на алкохол е 18 години. Алкохолни напитки има във всеки бар, хотел или кафене в града, но по закон не е позволено да се сервират на непълнолетни. Часовете за отварянето на баровете е различно. Могат да отварят  към 18.00 и да затварят към 02.00 часа. Нощните клубове и барове остават отворени дори и след изгрев.

Език
Има три официални езика в Каталония – кастилски (испански), каталонски и арански. Цялото население знае кастилски испански, а голяма част могат да говорят и на каталонски.

Бакшиши
Повечето скъпи ресторанти добавят 7% такса към сметката, а по-евтините я включват в цените си. Това обаче не е такса за обслужване, така че се очаква бакшиш от 5 до 10%. По кафенетата повечето хора просто оставят стотинките или закръглят сумата до цяло евро. Не прекалявайте с бакшиша. Правителството изисква ресторантите и хотелите да включват таксите за обслужване в сметките – обикновено 15%.

Ето някои насоки: На пиколото по 1 евро за чанта; на камериерките по 1 евро на ден, може и повече, ако сте щедри; за портиера  - 1 евро за помощ с багажа, 1 евро за спиране на такси. За таксиметровите шофьори добавете 10% върху сумата на апарата. По летищата носачите на багаж ще ви дадат сметка с фиксирани цени.

И в ресторантите, и в нощните клубове се добавя 15% такса към сметката. Към това прибавете 3 или 5% бакшиш в зависимост от качеството на обслужването. Сервитьорите в луксозните заведения са свикнали с добавката от 5%, затова смятайте допълнителни 20%. Ако това ви изглежда прекалено, не трябва да забравяте, че първоначално обявената допълнителна такса се разделя между всички в заведението.

Бръснарите и фризьорите очакват между 10 и 15% бакшиш, гидовете обикновено – по 2 евро, въпреки, че не е задължителен, а портиерите по театрите и боевете с бикове – по 0,5 евро.
 

Транспорт

Летища
Около Барселона има четири летища – „Ел Прат” (El Prat),  „Жирона” (Girona), "Реус" (Reus) – на един час път и летище "Леида" (LIeida) – на повече от два часа път от Барселона.

„Ел Прат” (El Prat Airport) е летището на Барселона. Разположено е на 12 км от града. Специален Аеробус обслужва и двата терминала на всеки 5 минути и стига до центъра на града със спирки площадите Пласа Еспаня (Plaza Espana), Пласа Универсидад (Plaza Universidad) и Пласа Каталония (Plaza de Catalunya). Стига се за около 35 минути. Информация за маршрут и цени тук.

Има и влакове от Терминал 2 до гара Сантс в Барселона на всеки 30 минути, а цената на билета е около 3 евро. От Терминал 1 до Терминал 2 има безплатен автобус, който стига за около 10 минути. Таксита има пред терминалите, като цените зависят от деня от седмицата, часа и разстоянието.

Летище "Жирона" (Girona Airport) е на около 100 км от Барселона. Най-лесният начин да се придвижите от летището до Барселона са автобусите. Автобуси на компания Segales извършват трансфери до Барселона. Цената на автобусен билет е 25 евро за двупосочен билет, а пътниците пристигат на Автогара „Север” в Барселона (Barcelona Nord Bus Station; Estació del Nord).

Друг вариант е да си наемете кола от летище "Жирона", но трябва да знаете, че резервацията се прави предварително.

До Барселона има и влакове, но първо трябва да стигнете до град Жирона. От летището има редовен автобус, който ще ви отведе до автогарата на града, до която е разположена и гарата. На всеки час има два влака, които потеглят за Барселона - първият е Catalunya Express, с който пътят отнема 1 час и 15 минути, а цената на билета е 7 евро; другият влак е Regional Delta, с който пътуването трае около два часа, а цената на билет е 5 евро.

Интернет сайт на летището: www.girona-airport.net

Обществен транспорт

Barcelona Bus Turístic
Това е туристическа автобусна линия, която преминава през всички забележителности на града.
Повече информация можете да прочетете тук.

Метро
Метрото в Барселона има 8 линии, които можете за разпознаете по различния цвят, с който са означени. Освен метрото можете да се придвижвате и с градската железопътна мрежа (Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), която има три линии. Градският транспорт в Барселона има и интегрирана мрежа, така че с разнообразните възможности за карти и билети можете да ползвате целия градски транспорт. Билети се купуват от туристическите будки и от касите на спирките, а за автобусите - директно от шофьора.

Ако искате да използвате целият градски транспорт на Барселона с една карта има и такава възможност, но цената й ще зависи от зоната на града, в която ще я използвате, както и от продължителността. 

Повече информация - www.tmb.cat

Трамваи

За обиколка на Барселона можете да използвате и трамваите. Те имат 6 линии. Цената на билетите и маршрутите вижте в сайта им.

Повече информация - www.trambcn.com

Автобус
Обикновено автобусите в Барселона започват обиколките по линиите си около 04.30 сутринта и приключват към 23 часа. Разписанието на автобусите можете да намерите на всяка автобусна спирка. Има и нощни автобуси. Цени на билети и разписания вижте на сайта им.

За повече информация - www.tmb.cat

Нощни автобуси
Нощните автобуси на Барселона обслужват по-голямата част от линиите на редовния градски автобусен транспорт. Повечето нощни автобуси започват работа около 22.40 и 23.40 и приключват към 05.00 – 06.00 часа сутринта. Всички тръгват или спират от площад Каталония.

Таксита
Черно-жълтите таксита на Барселона могат да бъдат хванати от улицата или да бъдат повикани по телефона. Стандартните тарифи важат между 06.00 и 22.00 часа от понеделник до петък. По всяко друго време, включително национални празници, таксите са по-високи. Запомнете че обикновено шофьорите нямат дребни и не приемат кредитни карти.

Повече информация можете да намерите тук - www.taxibarcelona.cat
 

Заведения

Хранене
Удоволствието от разходката из Барселона несъмнено е свързана и с удоволствието от храната. Кулинарното изкуство на Каталония може да бъде усетено много силно в културата на региона. Множеството ресторанти в Барселона най-лесно могат да се разделят на две: стари и нови. В Барселона можете да посетите някои от най-модерните ресторанти в света. Тук на изключителна почит е, разбира се, и традиционната каталонска кухня. Въпреки че, на моменти е тежка, тя включва и много зеленчукови ястия като самфайна (samfaina; подобно на рататуй - смесица от зеленчуци и специфични подправки). Сред най-известните ястие е „rustic pa amb tomàquet” – филия хляб със зехтин, сол и прясно смачкани домати.
Новите ресторанти обикновено са по-скъпи, но напоследък много от  учениците на известните главни готвачи отварят свои ресторанти на по-ниски цени. Старите ресторанти от своя страна предлагат по-добро качество спрямо парите. Винаги си резервирайте маса и знайте, че вечеря не се сервира преди 21.00 часа. Не пропускайте да се насладите на леките хапки в тапад баровете. 
 
За да усетите духа на Барселона, можете да се разходите и из някои от пазарите й - общо 40. Пазарът Бокерия (La Boqueria) на булевард Ла Рамбла (La Rambla) е един от най-известните в града и едновременно с това туристическа забележителност.

Кафенета
Кафе културата на Барселона е наполовина като италианската. Пият кафета с мляко за закуска, обикновено с прясно изпечен кроасан. А през деня се поръчва силно еспресо или кафе с испанско бренди.

Барове и нощен живот
Тук нощният живот започва късно, за предпочитане в бар. Испанците смятат, че е уместно докато се пие и да се похапва, затова по баровете сервират и храна – най-вече тапас. Модата в нощния живот на Барса постоянно се променя. Ето защо е невъзможно да се изброят всички известни барове в даден момент. Най-добрия съвет, който можем да ви дадем, е да поразпитате за популярните дискотеки. По-добре направете това в музикални и модни магазини.

Шопинг

Когато сте в Барселона няма да ви се налага да избирате между това дали да разглеждате забележителностите или да пазарувате. Можете да правите двете неща едновременно, защото магазините на Барселона са част от духа на града. Страхотни магазини може да се намерят из целия град, но тези които искат да действат бързо, трябва да се съсредоточат върху площад Каталония (Plaza de Catalunya) и Бари Готик ("Готическият квартал"; Barri Gotic). Огромният мол Ел Корт Инглес (El Corte Ingles) е до площад Каталония. От другата страна на улицата е огромният Ел Триангле (El Triangle), където можете да намерите добра парфюмерия. Calle Avinyo е възможно най-интересната улица за пазаруване, разположена в Бари Готик. Посещението на пазар Ла Бокериа (La Boqueria), е просто задължително. Рибарите заслужават най-много внимание, а изборът на миди, риби и други морски дарове е наистина изобилен.

Ако сте решили за пазарувате от световноизвестни марки посетете улица Passeig de Garcia и заобикалящите я улици. Това е мястото, на което ще намерите магазините на големите испански дизайнери, а също и други марки като Zara, Mango и др.

EL Corte Inglés
Големината на този мол е както обичана, така и ненавиждана, но тя изпълнява функцията си – да предложи всичко на всеки. Модни дизайнери с техните колекции на средни и ниски цени; огромни магазини за парфюмерия и гримове; кожени стоки от всякакъв вид и цени; играчки, детско облекло; художествени материали; храна и деликатеси; мебели, бяла техника, градински пособия; тютюневи изделия. Това са само част от нещата, които може да намерите тук. Най-доброто в този магазин обаче е обслужването. Служителите са винаги учтиви и отзивчиви, дрехите се скъсяват и пробват безплатно и без мърморене.
Адрес: Plaça de Catalunya
Уебсайт: www.elcorteingles.es

Забележителности

Едно от основните предимства на Барселона са многото забележителности. Архитектът, дизайнерът, футболният фен, историкът, градският администратор – всички те могат да видят по нещо. Посещението на Саграда Фамилия, Каса Мила, Каса Калвет е задължително, когато сте в Барселона.

Сaграда Фамилия (Sagrada Familia)

Една от най-уникалните сгради в света. Строежът й започва през 1882 г. по проект на архитект Антонио Гауди. Всъщност работата на Гауди може да бъде видяна из цяла Барселона. Строежът на катедралата спира през 1926 г., когато Гауди умира. По време на строежа на Саграда Фамилия Антонио Гауди е толкова обзет от строежа на храма, че заживява в постройка в близост до него. Преди смъртта му е построена само една от кулите на храма, които по план са 12. Досега са построени общо осем. Строежът й се финансира от частни дарения, предвижда се до 2032 г. Саграда Фамилия да бъде завършена.

Адрес C. Mallorca 401

Уебсайт: www.sagradafamilia.org

Ноу Камп (Nou Camp)

Футболен клуб Барселона е много повече от клуб. Понякога се усеща сякаш той носи гордостта на цялата нация на раменете си. Дори и тези, които не се интересуват от футбол, ще харесат посещението на стадиона и музея. Прочетете повече за Ноу Камп.

Адрес: Avinguda d’Arístides Maillol

Уебсайт: www.fcbarcelona.com/tour/buy-tickets

Ла Педрера или Каса Мила (La Pedrera; Casa Mila)

Ако нямате време да посетите всичко, свързано с работата на Гауди, посетете поне това място. Строежът на сградата е възложен на Антонио Гауди от индустриалеца Пере Мила. Нито една от стените на жилището не е права, фасадата на сградата е вълниста с множество железни балкони, различни един от друг. Прочетете подробна статия за Каса Мила. 

Адрес: Provença 261-265

Макба (MACBA)

Оставете за малко натоварените улици и посетете Музея на модерно изкуство, където ще видите испанско и каталонско изкуство от 20-и век.

Адрес: Plaça dels Àngels, 1

Уебсайт: www.macba.es

Дворец на каталунската музика (Palau de la Música Catalana)

Не е точно като архитектурата на Гауди, но тази концертна зала, построена преди сто години от Доменек Монтанер, представя много от модернизма. Дворецът е от значение не само за каталунското музикално наследство, но като цяло за музиката. Прочетете повече за Двореца на каталунската музика.

Адрес: C/ Palau de la Música 4-6

Музеят Пикасо

Съединяването на дворец от ХІІІ в. с друг от ХІХ в. осигурява красива среда за един от най-интересните испански музеи, задължително място за почитателите на Пикасо. Като се почне от детските скицници и драскулки тук и там на деветгодишния художник (роден в Малага през 1881 г.), музеят осигурява рядката възможност да се проследи еволюцията на Пикасо като художник, особено в неговите ранни творби. Прочетете повече за Музея Пикасо.

Уебсайт: www.museupicasso.bcn.cat

Санта Мария дел Мар (Santa Maria del Mar)

Най-красивата църква в града и вероятно най-добрата каталунска готическа постройка, с малко по-изчистена архитектура от обичайната готическа. Църквата създава усещането за обемност и богатство, личащо от фините стълбове и богато украсените куполи.

Адрес: Plaça Santa Maria 1

Парк де Колсерола (Parc de Collserola)

Зелената част на града. Веднага след края на града има парк с площ от 8000 хектара – 22 пъти по-голям от Сентрал Парк в Ню Йорк, както управниците му обичат да изтъкват. В него има всичко – от прекрасни градинки до луксозни хотели, но преди всичко големи свободни зони, в които може да почивате или да карате колело. До самия парк може да се стигне само с влак: от гара Каталония  (Catalunya Station) вземете влака до Тераса (Terrassa) или Сабадел (Sabadell) и слезте на Байксадор де Валвидрера (Baixador de Valvidrera). Близко до спирката има информационен център на парка.

Адрес: C/l’Església 21

Уебсайт: www.parccollserola.net

Аквариумът на Барселона (L'aquarium Barcelona)

Акулите са звездите на този средиземноморски аквариум. Той е разположен на края на булевард Ла Рамбла и е много близо до центъра на града.

Адрес: Moll d’Espanya del Port Vell

Уебсайт: www.aquariumbcn.com

Парк Гюел (Parc Güell)

Паркът Гюел е градина с архитектурни елементи, която е разположена на хълма Eл Кармел. Проектирана е от великият испански архитект Антонио Гауди. Построена е от 1900 до 1914 г . и е част от историческото наследство на ЮНЕСКО. Входът е с билети. Прочетете подробна статия за Парк Гюел.

Побле Еспаньол (Poble Espanol)

Побле Еспаньол е архитектурен музей, разположен в един от най-емблематичните райони на Барселона, недалеч от фонтаните Монтжуик. Архитектурният комплекс представя архитектурни стилове от цяла Испания, като е изграден във формата на селце с къщи, ателиета, ресторанти и магазинчета. Идеално място за семейства с деца. Прочетете подробна статия за Побле Еспаньол.

Уебсайт: www.poble-espanyol.com

Национален музей на изкуствата  (National Art Museum of Catalonia)

Национален музей на изкуствата е музей на визуалните изкуства в Каталония, който се помещава в Националния дворец. Дворецът е построен през 1929 г. заради проведеното тогава световно изложение. Прочетете повече за Национален музей на изкуствата.

Катедралата на Барселона (Cathedral of Santa Eulalia)

Катедралата Св.Еулалия или Катедралата на Барселона е готическа катедрала, която е и седалище на архиепископа на Барселона. Катедралата е строена в периода от XIII в. до XV в. Прочетете подробна статия за Катедралата на Барселона.

Триумфална арка (Arc de Triomf)

Триумфалната арка e построена за световното изложение през 1888 г. Тя е творение на архитекта Йосеп Виласека и Казанова. Построена от червени тухли в мавритански стил. На предният фриз има надпис „Барселона приветства всички нации“, на задния фриз пише „Възнаграждение“. Прочетете повече за Триумфална арка.

Площад Каталуния (Plaça Catalunya)

Площад Каталуния е голям площад, намиращ се в централната част на Барселона. Той се счита за центъра на Барселона. Самият площад е пресечна точка на няколко по-известни булеварди като Ла Рамбла, Рамбла де Каталуния, де Грация и др. Прочетете повече за Площад Каталуния.

Статуята на Колумб (Columbus Monument)

Статуята на Колумб е 60-метров паметник на Христофор Колумб. Паметникът е построен за световното изложение в Барселона. Намира се на края известната улица Ла Рамбла. Научете повече за Статуята на Колумб.

Болница на Св. Кръст и Св. Пол (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau)

Болницата на Св. Кръст и Св. Пол  е комплекс, построен в периода 1901 – 1930 г. и е творба на модерниста Луис Доменек и Монтанер. Тя е вписана в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО. Прочетете повече за болницата на Св. Кръст и Св. Пол.

Зоопаркът на Барселона

Посетете този отлично поддържан зоопарк с повече от 7000 животни от всички краища на света. Едни от най-посещаваните обитатели на парка са червените панди, хипопотамите, леопардите и горилите. 

Уебсайт: www.zoobarcelona.cat

Парк Тибидабо

Удивителен парк за семейства, който съществува вече сто години. Разположен е на най-високото място в града, откъдето се разкриват красиви гледки.

Уебсайт: www.tibidabo.cat

Турове из Барселона със сегуей

Двучасова разходка из града с футуристично и екологично превозно средство. Туровете са за ограничен брой хора. Може да разчитате на лично обслужване и запомнящо се преживяване.

Уебсайт: www.barcelonasegwayglides.com

Полети край Барселона с балон

Насладете се на полет с балон с горещ въздух на каталунския пейзаж – магическо и незабравимо приключение. Отдайте се на чувството на свобода и безметежност, докато се носите из зашеметяващи гледки на височина от 1000 м.

Уебсайт : www.ballooning.es

Тур с колела с дебели гуми (фатбайк)

Това е един от най-добрите начини да разгледате всички забележителности из града. Този тур ще ви отведе там, където автобусите не могат и ще ви спести много време от разходките пеша.
Уебсайт: www.fattirebiketours.com

Аквапарк Фантазия

Един от най-добрите аквапаркове в Испания. Има 23 атракциона, 3 басейна, мини голф игрище и зони за почивка. Над 10 000 кв.м. зелени площи и над 900 маси за пикник.
Уебсайт: www.illafantasia.com

Каталуния в миниатюри (Catalunya en Miniatura)

Това е най-голямото изложение на миниатюри в света и единственото в Испания. Запознайте се с монументите, сградите и големите постижения на Каталуния, но в умален модел.
Уебсайт: www.catalunyaenminiatura.com

Музей на науката CosmoCaixa

Този огромен музей предлага на деца и възрастни лично да проведат десетки химични, математически, физически, технически и какви ли не експерименти. Има и планетариум. Тук можете да прекарате часове без да сте усетили как е минало времето. 

Адрес: Carrer d'Isaac Newton 26

Уебсайт: www.cosmocaixa.com

G Experiencia

Този мултимедиен спектакъл ще ви пренесе в главата на Гауди, като се опита да обясни какво е впечатлило гения в 4D. Интерактивни стени с информация на 9 езика обясняват творчеството на Гауди по увлекателен начин.

Уебсайт: www.gaudiexperiencia.co

Събития

Барселона е град с много празници, които бихте могли да посетите, когато планирате пътуването си. Независимо дали ще е уличен фестивал, културно изложение или концерт – календарът е пълен. Трябва да знаете, че на официалните празници магазините, банките и дори някои ресторанти и музеи са затворени.      
Датите на някои събития се променят, особено на религиозните празници. Точният ден на много от мероприятията се обявява едва месец преди да се състоят. Така че ако планувате да посетите някое от тях, първо проверете точната дата в туристическите сайтове на Барселона.

Януари
Денят на Тримата Крале (Día de los Reyes) - 5 януари
Из страната се провеждат паради в навечерието на Богоявление, когато обикновено вече са раздадени коледните подаръци. В Барселона влъхвите или "Тримата крале", както са известни, пристигат на кораб на пристанището вечерта, за да раздадат лакомства на всички развълнувани деца, които ги очакват с нетърпение.                            

Февруари
Карнавалът
Можете да се наслаждавате на ярките костюми на групи деца или продавачи по сергиите на местните пазари, които правят състезание помежду си за най-интересен костюм. Само тук може да си купите риба от дама напълно преобразена като Луи VI. Друг интригуващ карнавал се провежда вградчето Ситжес в близост до Барселона. Там гей общността със своите костюми допринася много за колорита на празника. Много от жителите на Барсeлона взимат влака и за съвсем кратко време се пренасят да празнуват с тях. Карнавалът е точно преди Великите пости.

Март/Април                           
Святата Седмица (Semana Santa)                             
В Каталония има някои традиции за Великден, които не може да намерите в останалата част на страната. Традиционният специалитет "мона" е смесица между шоколад и сладкиш, който местните хора си раздават по същия начин, по който ние раздаваме козунак и великденски яйца. На Цветница се освещават върбови клонки в Саграда Фамилия, а след това се правят и другите великденски обичаи, които са изключително интересни. Извън града, в село Вергес до Жирона, се провежда т.нар. "танц на смъртта" (Dansa de la Mort) – мъже, облечени като скелети, танцуват различни танци. В село Еспаргуера, на 40 км от Барселона, се намира една от най-известните сцени на представления, показващи страданията на Иисус. Обичаите започват една седмица преди Великден.                    

La Diada de St. Jordi   - 23 април                           
Сан Жорди е патронът на Каталония, а празникът му съвпада с деня на смъртта на автора на "Дон Кихот" – Мигел де Сервантес, както и с този на Уилям Шекспир. На този ден мъжете подаряват по една роза на най-важните жени в своя живот (майки, приятелки, сестри и т.н.), а в замяна жените им подаряват книга. Днес, в знак на равенството на половете, много мъже подаряват на жените си също книга. Това е един от най-цветните дни в Каталония, защото по улиците излизат хиляди продавачи на рози, книжарниците изнасят сергии навън, а атмосферата из града е изключително ведра и приятна.                 

Май                   
Денят на май / Денят на труда - 1 май         
На 1 май по улиза Carrer de l'Hospital се продават най-различни билки и натурални лечебни средства, както и всякакви други здравословни стоки. Празникът е особено почитан в търговското съсловие.

Корпус Кристи (Corpus Christi)                       
Основен религиозен празник в испанския календар, честван особено силно в град Ситжес. Улиците се покриват с цветя и селището придобива приказен облик. Празникът може да се падне през май или през юни.

Юни             
Verbena de Sant Juan  - 23 юни                          
Празниците на този ден държат будни чак до сутринта дори бабите и дядовците. Семействата подготвят фойерверки една седмица предварително по площадите, а дори и по балконите. По плажовете се палят факли, а небето сияе от светлината им. Традицията е по изгрев всеки да се потопи за първи път в морето, защото тогава официално започва лятото.
              
Sónar
Този музикален и мултимедиен фестивал си е спечелил слава като един от най-добрите в света. Хиляди хора от Европа и другите краища на света идват да слушат диджеите и концертите на живо и да посетят другите свързани с фестивала събития. През деня мероприятията се състоят в Музея за съвременно изкуство, а през нощта се местят в огромните панаирни сгради. Ако искате билети за фестивала, се задействайте отрано. Фестивалът се провежда от началото до средата на юни.

Повече информация: www.sonar.es

Юли                       
El Grec                       
Международно признати имена във всички жанрове на музиката идват в града за да изнесат представления на различни места на открито. Провежда се в началото на юли.                   

Август
Festa Major de Gràcia
Очарователната едноседмична фиеста се състои в подобния на малко селце квартал Gràcia. През цялата година жителите на квартала работят за изграждането на украса с определена тематика, като например морския живот, слънчевата система, или дори кукли на местни политици, която да виси по улиците. През деня се разполагат дълги маси за общи обяди и игри, а през нощта малките улички се пълнят с хиляди хора за откритите концерти, балове и всякакви други веселби. Провежда се в началото или средата на август.

Септември               
La Diada de Catalunya - 11 септември                   
Това е най-значимия политически и исторически празник в Каталония. Въпреки че това е дата на честване на автономията на региона, всъщност денят бележи обсадата на града от испански и френски войски през 1914 г. по време на войната за испанското наследство. Навсякъде из Барселона има демонстрации, призоваващи към по-голяма независимост на региона. По гробовете на различни политици от миналото се полагат венци, а от всички балкони се издига „сениерата” – знамето на Каталония. Не е типично туристическо събитие, но ще е интересно, за всеки, който иска да разбере каталонския национализъм.

La Mercè (Дамата на Милостта) - 24 септември                       
Това празненство почита патрона на града. Легендата разказва, че тя отървала Барселона от нашествие от скакалци и жителите на града й се отблагодаряват по подходящ начин. По площадите има безплатни концерти на традиционна и съвременна музика, като най известните са на площад Plaça de Catalunya и площад Plaça Sant Jaume. По улиците се разнасят и фолклорни фигури като „гиганти” и „глупаци”. Хората излизат, за да играят "сардана" – традиционен каталонски танц. Вечерта като финал на празненствата са фойерверките и парадът с факли. Това е един от най-добрите моменти да сте в Барселона, като децата ще гледат с особена радост.

Октомври                       
Dia de la Hispanitat - 12 октомври
Национален ден на Испания, който отбелязва откриването на Новия свят от Колумб. Приема се противоречиво в Каталония, поради чувството за независимост на региона. Единствените прояви, които може да видите са точно демонстрации, призоваващи към независимост. На места има и незначителни празненства на групи хора от други части на страната.

Ноември                
Денят на Вси Светии - 1 ноември                 
Празникът се почита много от хората. Хората носят цветя на гробовете на близките си. На предната вечер по баровете на града се организират купони.                      

Декември                 
Коледа (Nadal)                               
В средата на декември се разполагат сергии на около катедралата Fira d' Santa Lucia и се образува огромен открит пазар по улиците около главната катедрала. Хиляди хора идват да си купят сувенири, коледна украса, елхи, както и фигури, свързани с Рождество Христово, които са широко разпространени тук. В църквата Betlem на булевард La Rambla има изложба на такива фигури, а пред кметството на площад Plaça Sant Jaume има фигура на Рождество с реален размер. Провежда се от средата на декември до края на коледните празници.                   

Забележителности около Барселона

Избрани оферти