Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Барселона
Барселона / Barselona

Барселона (Barcelona) е столица на автономната област Каталония и вторият по големина град в Испания.

Първите сведения за населението на Барселона датират от Новокаменната ера, но самият град е основан като колония през І в. пр. Хр. от римляните, които нарекли колонията „Барчино” (Barcino). Няколко хиляди души живеели в колонията, която била оградена от защитна стена, останките от която могат да бъдат видени и до днес в старата част на Барселона. За повече от 200 години Барселона е била под мюсюлманско управление, последвано от християнска реконкиста, за да се превърне в графство на Династията на Каролингите, които управлявали Франкската държава и наследили Династията на Меровингите.

Влиянието на маврите и франките е оставило своя траен отпечатък върху Барселона, особено в по-старата архитектура на града. С появата на франките, Барселона и Каталония започват да оформят своя идентичност, различна от тази в Испания, като това е най-осезаемо в езика. Испанците и кастилците имат много арабски думи в говора, докато каталунците имат много френски. Ето защо каталонският не е испански език, а самостоятелен такъв, който е свързан с други римски езици.

Средновековието се оказва плодотворно за Барселона, тогава градът се установява като икономически и политически център на Западното Средиземноморие. Готическият квартал на Барселона (Barri Gotic) е свидетелство за блясъка и величието, на което се радва градът от ХІІІ-ХV век. Периодът от ХV до ХVІІІ век е време на упадък за Барселона, тогава градът се опитал да задържи икономическата си и политическа независимост. Разцветът на града започва отново в средата на ХVІІІ век с развитието на текстилната индустрия.

Историята на Барселона може да се разгледа из целия град. Най-старите райони са разположени в близост до морето, включително и пазарната зона, разположена в  готическия квартал (Barri Gotic). От другата страна на главния булевард Ла Рамбла (La Rambla) е известният квартал Равал (Raval). До 80-те години на ХХ в. това е бил бедняшки квартал, включващ и китайски квартал. Днес там може да намерите скъпи бутици и заведения.

Важна информация:

Валута: Евро (EUR)

Работно време: от понеделник до петък от 09.30 до 13.30 и от 16.30 до 20.00 часа. Много заведения имат същото работно време и в събота, а в неделите са отворени до обяд. Моловете и големите магазини не затварят през обедната почивка.

Банките са отворени от понеделник до петък между 08.30 и 14.00 часа. Повечето офиси са отворени от понеделник до петък от 09.00 до 18-19.00 часа. През лятото това се променя и работното време за много бизнеси, особено тези в публичния сектор, е до 15.00. През август във фирмите работи само основния персонал, ако не са затворили. В ресторантите обядът се сервира от 14.00 до 16.00 часа, а вечерята от 21.00 до 23.30 часа или полунощ.

Интернет страници за Барселона: www.barcelonaturisme.com, www.barcelona.cat/en, www.spain.info

Спешен телефон: 112 

Barcelona Card

Тази карта ви дава възможност да получите намаление за входа на много забележителности, безплатен вход за други забележителности, също така имате възможност да пътувате безплатно с градския транспорт и да използвате транспорт до летището.
Повече информация можете да видите тук.

Какво трябва да знаете?

Аптеки
Аптеките в града се сменят в поемането на работата в нощните часове. Най-близката работеща аптека, ще бъде обявена на вратата на съседните и такива.

Телефонни кодове
Код на страната: +34
Код на областта: 093

Електричество
220 волта (125 волта в някои стари сгради), 50 Hz

Закони за алкохол
Нужната възраст за употреба на алкохол е 18 години. Алкохолни напитки има във всеки бар, хотел или кафене в града, но по закон не е позволено да се сервират на непълнолетни. Часовете за отварянето на баровете е различно. Могат да отварят  към 18.00 и да затварят към 02.00 часа. Нощните клубове и барове остават отворени дори и след изгрев.

Език
Има три официални езика в Каталония – кастилски (испански), каталонски и арански. Цялото население знае кастилски испански, а голяма част могат да говорят и на каталонски.

Бакшиши
Повечето скъпи ресторанти добавят 7% такса към сметката, а по-евтините я включват в цените си. Това обаче не е такса за обслужване, така че се очаква бакшиш от 5 до 10%. По кафенетата повечето хора просто оставят стотинките или закръглят сумата до цяло евро. Не прекалявайте с бакшиша. Правителството изисква ресторантите и хотелите да включват таксите за обслужване в сметките – обикновено 15%.

Ето някои насоки: На пиколото по 1 евро за чанта; на камериерките по 1 евро на ден, може и повече, ако сте щедри; за портиера  - 1 евро за помощ с багажа, 1 евро за спиране на такси. За таксиметровите шофьори добавете 10% върху сумата на апарата. По летищата носачите на багаж ще ви дадат сметка с фиксирани цени.

И в ресторантите, и в нощните клубове се добавя 15% такса към сметката. Към това прибавете 3 или 5% бакшиш в зависимост от качеството на обслужването. Сервитьорите в луксозните заведения са свикнали с добавката от 5%, затова смятайте допълнителни 20%. Ако това ви изглежда прекалено, не трябва да забравяте, че първоначално обявената допълнителна такса се разделя между всички в заведението.

Бръснарите и фризьорите очакват между 10 и 15% бакшиш, гидовете обикновено – по 2 евро, въпреки, че не е задължителен, а портиерите по театрите и боевете с бикове – по 0,5 евро.
 

Забележителности около Барселона
Свързани Пътеписи за Барселона