Забележителности - Валенсия

За града

Оферти

Статии

Валенсия / Valensiq

Много от забележителностите на Валенсия се намират в района, познат като Ла Сеу (La Seu). Той се намира между двата големи площада Пласа де Рейна (Plaza de la Reina) и Пласа Вирген (Plaza Virgen). Там може да видите осмоъгълната часовникова кула Мигелете (Miguelete), както и Капиля де Санто Сализ (Capilla del Santo Caliz) – катедралата, за която много хора смятат, че е истинският дом на Светия Граал.

Ла Лоня (La Lonja) - Копринената борса

Ако имате време да видите само една забележителност, това трябва да е Ла Лоня – старата копринена борса. Тя е провъзгласена за една от най-значителните готически постройки в Европа, а през 1996 г. влезе в Списъка на защитените исторически забележителности на ЮНЕСКО. Самият пазар е с размер на катедрала, покриващ почти 2000 квадратни метра.

Адрес: Plaza del Mercado

Музей на изящните изкуства на Валенсия (Museo de Bellas Artes de Valencia)

Този обновен художествен музей е сред най-добрите в Испания. Тук може да видите творби от Гоя, Веласкес, Хосе Рибера и Сорола.

Адрес: Calle San Pío V 9

Уебсайт: www.museobellasartesvalencia.gva.es

Фестивал Лас Фаяс и Музей Фалеро (Las Fallas & Museo Fallero)

Малките изложби в музея са фокусирани върху фестивала Лас Фаяс. Всяка година от 12 до 19 март, хората използват това събитие да осмеят властващите.

Адрес: Plaza Monteolivete 4

Уебсайт: вижте тук

Градът на изкуствата и науките (La Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Това е център, който предлага културни и интелектуални забавления, разположен на площ от 350 000 кв.м. Целият център се състои от четири сгради с уникална архитектура. Сред най-големите атракции на града е Музеят по океанография, който е разположен под водата на площ от 80 000 кв.м. Да се разходите сред зеленината и интересните сгради е безплатно, но определено си струва да си купите билет и да влезете в музеите.

Уебсайт: www.cac.es

Историческият музей на Валенсия

Музеят е разположен в стара морска гара, използвана, за да снабдява града с провизии през 1850 г. Цялата сграда е изградена от тухли и представя най-атрактивните примери от индустриалната архитектурата на ХІХ в. с общо 250 колони. Този музей има археологически, изобразителни, фотографски и виртуални експозиции. Музеят работи от вторник до неделя от 10:00 до 14:00 и от 16:30 до 20:00 часа. В неделя и на национални празници входът е свободен.

Адрес: Valencia, 42 Junto al Parque de Cabecera

Уебсайт: www.mhv.com.es

Биопарк Валенсия

Биопарк Валенсия отвори врати на 28 февруари 2008 г. Най-модерният зоопарк в Европа, където оградите на практика са невидими и животните се чувстват като в естествената си среда, покрива площ от 100 000 кв.м. Основната идея на парка е да предостави на посетителите неповторимото усещане, че са в естествената среда на животните. Биопарк Валенсия насърчава уважението към животните и ангажира обществеността с важността на опазването на околната среда, като се ангажира с образованието и опазването на животните. Информация за билети и работно време вижте в сайта на парка.

Уебсайт: www.bioparcvalencia.es

Природен парк Албуфера

Този парк е дом на най-голямото езеро в Испания. Тук са намерили убежище множество защитени видове, водите на езерото се използват от рибари и земеделци, отглеждащи ориз. Ако искате да опитате най-доброто от местната кухня, посетете селцето Ел Палмар (Еl Palmar). За да стигнете до националния парк, използвайте линиите на редовния градски транспорт. Автобус 25 можете да хванете от авеню Germanías 34, което се намира на 5 минути от Гара Север на Валенсия. Можете да хванете автобуса и от спирката на площад де Кановас и от Океанографския музей.

Уебсайт: www.albufera.com

Катедралата на Валенсия

Построена на мястото на римски храм, който по-късно се превръща в джамия, катедралата води началото си от ХІІІ в. Сградата съчетава можество архитектурни стилове. В катедралата има спираловидни стълби, които водят до тераса с изглед към града и морето. Тук се пази единственият Свети Граал, който е официално одобрен от Ватикана. Информация за билети и работно време вижте в сайта на катедралата.

Адрес: Plaza Reina

Уебсайт: www.catedraldevalencia.es

Градините Турия (Jardines del Turia)

През 50-те години на миналия век сериозно наводнение, причинено от река Турия, става причина цялото й корито да бъде преместено южно от Валенсия, а на мястото му да бъде изграден красив парк. В продължение на 9 км можете да се разхождате, да заведете децата си на площадките или да спортувате. 

Ботаническата градина (Jardi Botanic)

Ботаническата градина на Валенсия е основана през 1567 г., а през 2000 г. е възстановена. Колекцията й съдържа повече от 3000 вида дървета, храсти и цветя от цял свят. Информация за работно време и билети вижте на сайта й.

Уебсайт: www.jardibotanic.org

Кулите Серанос

От върха на кулите Серанос можете да се насладите на невероятна гледка към Валенсия и река Турия. Построени са през 14-и век като част от градската крепоста стена. Затворени са за посещение в понеделник. 

Адрес: Plaza de Fueros

 

Транспорт

Летища

Международното летище на Валенсия се намира на 8 км западно от Валенсия. За да придвижите от летището до центъра на града, използвайте някой от следните начини:

С метро: линия 5 или 3, пътуването отнема 25 минути.

С автобус: линия 150, пътуването трае около 45 минути.

С такси: пътуването до центъра на Валенсия ще ви струва поне 20 евро. За всяка чанта се добавя по 1 евро към цената на превоза. 

Уебсайт на летището: www.aena.es/en/valencia-airport/index.html

Обществен транспорт

Автобус

Някои от автобусните линии във Валенсия се движат из града от 04:00 до 23:00 часа. Испанският град има и нощен транспорт, който се движи до 02:00 часа, с изключение на петък, събота и нощите преди национални празници, когато транспорт има до 03:30 часа. Транспорт до предградията на Валенсия осигурява консорциум наречен Метробус (Metrobus).

Цената на билет за едно пътуване без прикачване можете да си купите само от автобус. Туристите може да си вземат Valencia Tourist Card за неограничен брой пътувания в мрежата  на града. Тя ви дава право и на намаление на входните такси по забележителностите, както и на отстъпка в ресторантите и магазините. Картата може да е с различен брой дни валидност.

Уебсайт: www.etmvalencia.еs

Метро

В зависимост от зоната на Валенсия, до която искате да стигнете, цената на единичен билет варира. Можете да си вземете карта на метрото от някой туристически информационен център.

Уебсайт: www.metrovalencia.еs

Таксита

Можете да спрете такси на улицата и да помолите от ресторанта или хотела да ви извикат. 

Заведения

Хората във Валенсия обикновено се хранят по-късно в сравнение с други страни в Европа. Закуската е между 07:30 и 10:00 часа, което е обичайно за целия континент. Ресторантите сервират обяд между 13:00 и 15:00 часа, а вечерята е между 20:30 до 22:30 часа. Много от местата за хапване не сервират вечеря по-рано, така че се подсигурете с късна следобедна закуска. 

Във Валенсия има голям избор на ресторанти. Тук ще намерите всичко от ресторанти със звезди Мишлен до традиционните тапас барове. Паелята (оризовото ястие с общо взето всички съставки, които може да се използват) е измислена във Валенсия и се сервира в почти всички ресторанти. Не пропускайте да опитате местните вина. 

Кафенета

За закуска местните винаги пият кафе кон лече (кафе с мляко; cafe con leche), евентуално с кроасан. На обяд пият еспресо, кафе соло (cafe solo), или кортадо (cortado) – еспресо с капка мляко. През лятото си поръчайте cafe del tiempo - кафе с лед. 

Барове и нощен живот

По чуждите издания, испанските градове често се описват като парти дестинации. За Валенсия се смята, че има най-добрия нощен живот от всички. Така мислят дори и испанците. Това до известна степен се дължи и на стоте хиляди студенти, които живеят в района. Местните излизат късно, обикновено след 23:00 часа, а баровете са отворени до към 03:00, та дори и до по-късно. Основната улица за купони в града е Кале Кабайерос (Calle Caballeros) в квартал Кармен (Barrio Carmen). Елате тук, за да намерите смесица от тапас барове, коктейл барове и клубове. Можете да помолите някой местен да ви препоръча кои клубове са най-популярни в момента.

Шопинг

Площад Аюнтамиенто (Plaza del Ayuntamiento), както и улица Дон Хуан де Аустриа (Calle Don Juan de Austriа) и улица Колон (Calle Collon), формират сърцето на пазарния район на Валенсия. Тези, които търсят обувки, имат късмет. Валенсия, както и много други испански градове, е рай на обувките.

Ел Корте Инглес (El Corte Inglés)

Този обществен магазин може да бъде намерен във всички големи испански градове и винаги е интересно да го посетите заради голямото разнообразие на облекла. Елате тук заради това, но и заради хората. Интересно е да наблюдавате как цели семейства с палави деца, раздразнени татковци и строги майки, обикалят из салоните.

Адрес: Calle Pintor Sorolla 26

Уебсайт: www.elcorteingles.es

Ел Меркадо Сентрал (El Mercado Central)

Посещението на най-големия закрит пазар във Валенсия е задължително. Намира се срещу копринената борса (La Lonja). Имате да разгледате 1200 щанда с пресни плодове и зеленчуци, готвена храна, месо, подправки, парфюми и сувенири. Ресторантът и тапас бар Ла Лоня се държи от едно и също семейство от 30 години насам и е удобна спирка за обяд.

Адрес: Plaza del Mercado

Уебсайт: www.mercadocentralvalencia.es

Растро Маркет (Rastro Market)

Това е мястото, на което да отидат почитателите на битаци и пазари за стоки втора ръка. Интересно е да видите какво е крила средната класа на града по таваните и мазетата си. Отваря в неделя от 08:30 часа.

Адрес: Avenida de Suecia

Площад Редонда (Plaza Redonda)

Ако имате възможност посететe площад Редонда (Plaza Redonda) в събота сутрин. Атмосферата ще ви принесе във Валенсия от ХІХ век - битпазарът на открито очарова с картини, книги, растения и стари мебели.

Забележителности

Много от забележителностите на Валенсия се намират в района, познат като Ла Сеу (La Seu). Той се намира между двата големи площада Пласа де Рейна (Plaza de la Reina) и Пласа Вирген (Plaza Virgen). Там може да видите осмоъгълната часовникова кула Мигелете (Miguelete), както и Капиля де Санто Сализ (Capilla del Santo Caliz) – катедралата, за която много хора смятат, че е истинският дом на Светия Граал.

Ла Лоня (La Lonja) - Копринената борса

Ако имате време да видите само една забележителност, това трябва да е Ла Лоня – старата копринена борса. Тя е провъзгласена за една от най-значителните готически постройки в Европа, а през 1996 г. влезе в Списъка на защитените исторически забележителности на ЮНЕСКО. Самият пазар е с размер на катедрала, покриващ почти 2000 квадратни метра.

Адрес: Plaza del Mercado

Музей на изящните изкуства на Валенсия (Museo de Bellas Artes de Valencia)

Този обновен художествен музей е сред най-добрите в Испания. Тук може да видите творби от Гоя, Веласкес, Хосе Рибера и Сорола.

Адрес: Calle San Pío V 9

Уебсайт: www.museobellasartesvalencia.gva.es

Фестивал Лас Фаяс и Музей Фалеро (Las Fallas & Museo Fallero)

Малките изложби в музея са фокусирани върху фестивала Лас Фаяс. Всяка година от 12 до 19 март, хората използват това събитие да осмеят властващите.

Адрес: Plaza Monteolivete 4

Уебсайт: вижте тук

Градът на изкуствата и науките (La Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Това е център, който предлага културни и интелектуални забавления, разположен на площ от 350 000 кв.м. Целият център се състои от четири сгради с уникална архитектура. Сред най-големите атракции на града е Музеят по океанография, който е разположен под водата на площ от 80 000 кв.м. Да се разходите сред зеленината и интересните сгради е безплатно, но определено си струва да си купите билет и да влезете в музеите.

Уебсайт: www.cac.es

Историческият музей на Валенсия

Музеят е разположен в стара морска гара, използвана, за да снабдява града с провизии през 1850 г. Цялата сграда е изградена от тухли и представя най-атрактивните примери от индустриалната архитектурата на ХІХ в. с общо 250 колони. Този музей има археологически, изобразителни, фотографски и виртуални експозиции. Музеят работи от вторник до неделя от 10:00 до 14:00 и от 16:30 до 20:00 часа. В неделя и на национални празници входът е свободен.

Адрес: Valencia, 42 Junto al Parque de Cabecera

Уебсайт: www.mhv.com.es

Биопарк Валенсия

Биопарк Валенсия отвори врати на 28 февруари 2008 г. Най-модерният зоопарк в Европа, където оградите на практика са невидими и животните се чувстват като в естествената си среда, покрива площ от 100 000 кв.м. Основната идея на парка е да предостави на посетителите неповторимото усещане, че са в естествената среда на животните. Биопарк Валенсия насърчава уважението към животните и ангажира обществеността с важността на опазването на околната среда, като се ангажира с образованието и опазването на животните. Информация за билети и работно време вижте в сайта на парка.

Уебсайт: www.bioparcvalencia.es

Природен парк Албуфера

Този парк е дом на най-голямото езеро в Испания. Тук са намерили убежище множество защитени видове, водите на езерото се използват от рибари и земеделци, отглеждащи ориз. Ако искате да опитате най-доброто от местната кухня, посетете селцето Ел Палмар (Еl Palmar). За да стигнете до националния парк, използвайте линиите на редовния градски транспорт. Автобус 25 можете да хванете от авеню Germanías 34, което се намира на 5 минути от Гара Север на Валенсия. Можете да хванете автобуса и от спирката на площад де Кановас и от Океанографския музей.

Уебсайт: www.albufera.com

Катедралата на Валенсия

Построена на мястото на римски храм, който по-късно се превръща в джамия, катедралата води началото си от ХІІІ в. Сградата съчетава можество архитектурни стилове. В катедралата има спираловидни стълби, които водят до тераса с изглед към града и морето. Тук се пази единственият Свети Граал, който е официално одобрен от Ватикана. Информация за билети и работно време вижте в сайта на катедралата.

Адрес: Plaza Reina

Уебсайт: www.catedraldevalencia.es

Градините Турия (Jardines del Turia)

През 50-те години на миналия век сериозно наводнение, причинено от река Турия, става причина цялото й корито да бъде преместено южно от Валенсия, а на мястото му да бъде изграден красив парк. В продължение на 9 км можете да се разхождате, да заведете децата си на площадките или да спортувате. 

Ботаническата градина (Jardi Botanic)

Ботаническата градина на Валенсия е основана през 1567 г., а през 2000 г. е възстановена. Колекцията й съдържа повече от 3000 вида дървета, храсти и цветя от цял свят. Информация за работно време и билети вижте на сайта й.

Уебсайт: www.jardibotanic.org

Кулите Серанос

От върха на кулите Серанос можете да се насладите на невероятна гледка към Валенсия и река Турия. Построени са през 14-и век като част от градската крепоста стена. Затворени са за посещение в понеделник. 

Адрес: Plaza de Fueros

 

Събития

Официални празници:
Сан Висенте Мартир - 22 януари
Сан Хосе - 19 март
Сан Висенте Ферер - понеделникът след Великден
Ден на труда - 1 май
Сан Дионис - 9 октомври - официален празник на Валенсия
Празник на всички светци - 1 ноември
Денят на конституцията - 6 декември
Празникът на непорочното зачатие - 8 декември

Сан Висенте Мартир

Висенте бил млад дякон, обречен на смърт по заповед на римския император Диоклециан през 303 г. Това предизвикало силното недоволство на местните хора. Висенте бил определен за покровител на града, а серия церемониални събития се провеждат в негова чест. Всяка сутрин на 22 януари процесия преминава през някои от най-важните места във Валенсия, свързани със смъртта на мъченика.

Сан Висенте Ферер

Седмицата след великденските празници продължава с празниците на Сан Висенте Ферер, който местните смятат за свой покровител. Според традицията, се посещава родното място на светеца, сега параклис, където децата трябва да отпият от кладенеца, като се смята, че това ще им помогне да проговорят по-рано, да не страдат от възпаление на сливиците, да не споменават напразно името Господне и да не богохулстват. По време на фестивала децата пресъздават чудесата на Сан Висенте Ферер от сцени, разположени в 13-те квартала на Валенсия. На всяка от платформите е поставен и образът на светеца.

Корпус (Corpus) - празник на тялото и кръвта Христови

Този фестивал води началото си от 1355 г., когато в центъра на тържествено шествие е било Светото причастие, придружено от властите и духовниците на града. Те следвали маршрути, определени от благородниците на града, а тези маршрути се спазват и до днес. Кабалгата (Cabalgata) или Конвинте (Convinte) е днешният вариант на този стар обичай, в който хората от Валенсия и властите участват в процесията Корпус Кристи (Corpus Christi). Процесията сама по себе си пресъздава моменти от Библията, като могат да бъдат видени много герои от Стария и Новия завет. Лос Гигантес (Los Gigantes) или гигантите и Кабесудос (Cabezudos) - испански карнавални фигури с големи глави, танцуват след процесията.

Юлският панаир

Първият юлски панаир се е провел на 21 юли 1872 г. с пъстро шествие, павилиони, ботаническа експозиция и продажба на всички видове местни продукти. С всяка година фестивалът се разраствал все повече и днес е емблема на Валенсия с богата програма от прояви, провеждащи се в различни части на града. Известни изпълнители, испански и чуждестранни, изнасят нощни концерти в градския парк Виверос. В рамките на юлския панаир се провежда и Международното музикално състезание за групи. Ако сте през юли във Валенсия, ще имате страхотната възможност да наблюдавате "битката на цветята" - ефектен парад от платформи, украсени с цветя, които се движан по булевард Пасео де ла Аламеда, а хората хвърлят цветя и листа. Цялото събитие завършва със спектакъл от фойерверки.

9 октомври

На 9 октомври хората във Валенсия празнуват денят на своята автономност. Това е датата, на която през 1238 г. крал Хайме І Арагонски влиза във Валенсия и освобождава града от управлението на маврите. 9 октомври се празнува в региона на цяла Валенсия, въпреки че честванията са много по-весели в самия град. 

Това е и денят на Сан Дионис - еквивалентът на Свети Валентин във Валенсия. На този ден е традиция мъжете да подаряват на жените марципанени сладки, наречени "мокадорас", увити в кърпичка. Всяка година сладкарите във Валенсия произвеждат стотици от малките марципанени фигури. Интересен факт е, че над 70 000 кг марципан се използват за производството на 200 000 мокадорас.

Маратонът на Валенсия

Всяка есен градът се подготвя за това голямо спортно събитие. Стартът на маратона е Градът на изкуствата и науките и събира на едно място едни от най-добрите атлети от цял свят, които преминават през различни части на Валенсия.

Уебсайт: www.maratonvalencia.com

Забележителности около Валенсия

Избрани оферти