Забележителности в Солун

Археологическия музей в Солун

1 от 3

История на музея накратко:

Работата по изграждането на Археологическия музей на Солун започва през февруари 1961 г. по проект на архитект Патроклос Карантинос. Сградата е тържествено открита на 27 октомври 1962 г., по време на тържествата по случай петдесетата годишнина от освобождението на Солун. През 1971 г. приключва строежът на всички зали. 

Какво ще видите в музея:

Колекциите в музея включват скулптури, миниатюри от древни и класически периоди, както и открити находки от гробниците на Дервент, които за първи път са представени на церемонията по откриването на музея.

Само след няколко години удивителните открития на съкровищата от Вергина, както и други ценни открития от 70-те години, правят неизбежно разширяването на музея. Новото крило е открито с изложбата "Александър Велики", а в експозицията "Съкровищата на Древна Македония" са изложени находките от кралските гробници от Вергина. Същата година  при разкопки с гробището в Текелиево са открити богати находки от злато, които за показани на обществеността  през 1982 г. През 1985 година е направена експозицията  "Древен Солун" , а през 1989 г. в приземния етаж на новото крило са изложени експонати от древни и класически периоди.

Работно време и билети:

Входът е 6 евро, но има и много дни с безплатно посещение. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.amth.gr.

Адрес: Manoli Andronikou 6

Екскурзии в Солун


Забележителности около Солун