Атомиум – Брюксел от птичи поглед

Запитвали ли сте се какво щеше да е, ако атомите, за които сме учили в час по химия, са 165 милиарда пъти по-големи отколкото са? А представяте ли си да се разхождате по валентните връзки в молекулите или дори да обядвате върху някой електрон или протон?

Е, природата не ни е дарила с толкова големи атоми, но за сметка на това Атомиумът в Брюксел може да задоволи вашия интерес в тази посока. Един от символите на Брюксел, а и на Европа - Атомиумът е построен през 1958 г. за Експо'58. Да, тогава за разлика от сега, вместо шатри с безполезни реклами на изложенията и панаирите са се правили подобни мащабни съображения.

Изненадващо е колко много общо има Атомиумът с Айфеловата кула. Подобно на нея той е трябвало да бъде разрушен няколко месеца след края на изложението... но пак подобно на нея това не е случило и кубът със сферите е останал и до днес. Първоначалната идея е била, на това място да се издигне структура на Айфеловата кула, но обърната с главата надолу. За щастие, Андре Уотъркейн наклонил везните в посока на това да се построи символ на епохата, а именно - част от кристална решетка на железен кристал.

Така се е родила структура, представляваща 165 милиарда пъти увеличение на кристалната решетка на желязото заедно с валентните връзки между атомите. Конструкцията (тъй като трудно може да я наречем сграда) представлява 9 метални топки, свързани помежду си с тръби. В сферите можете да се порадвате на различни експозиции, а на най-високата сфера се разкрива уникална гледка към столицата на Европа.

Ако пък ви става лошо от високо, можете просто да посетите кафе-ресторанта на 102 метра височина и да се фокусирате над питието си, вместо над височината.

Ако искате да се почувствате като в космически кораб, бъдете сигурни - там е мястото. Тръбните връзки, свързващи сферите, представляват уникални тунели с ескалатори, някои от които сами по себе си са произведение на изкуството и чрез светлина и декорации могат да ви пренесат в космическото ни бъдеще. Или поне да се почувствате за кратко като герой от Стар Трек.

Накрая, но не на последно място - това е едно от малкото места в Брюксел, което предлага на своите посетители безплатен Wi-Fi интернет.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Брюксел!

Дата: 13 май 2014 г.
4.5/5, 13358 гласа
Забележителности около Брюксел