Брюксел
Брюксел / Briuksel

Брюксел (Bruxelles - фр., Brüssel - фламандски) - е столицата на Белгия и сърцето на Европейския съюз. С художественото си майсторство, изящната архитектура, кухнята с разнообразни традиционни ястия и културната пъстрота Брюксел е истинско бижу на северната култура в най-добрият й вид.

Какво прави Брюксел специален? Морски специалитети във всички ресторанти, аромат на горещи гофрети през студения зимен ден, кафенета и кръчми, пълни с хора от цял свят, огромни, но приветливи паркове, на практика стигащи чак до прага на дома ви, фазани и трюфели през есента, смешни райета, дизайнерски магазини....

Често се казва за Брюксел, че е удивително място, където се срещат последното хилядолетие и модерна Европа. До неотдавна много от местните бяха скептични към чуждите дипломати и политици, които пристигат. А сега са горди, че градът им е международно известен.

Според легендата Брюксел се е зародил около малък параклис, построен от свещеника Св. Горик през VI век. През 979 г. обаче е построена първата крепост и това е моментът, който се смята за начало на града. След това селището се разраства и става център на търговията. До XII век населението достига 30 000 души, а градът става известен със занаятите си. Заобикалящите блата са пресушени и на тяхно място е построен дългият 128 км канал Willebroek.

Много международни владетели са оставили своя отпечатък  върху града. Френският крал Луи XIV разрушил голяма част от града по време на атаката  през 1695 г. След войните на Наполеон идеята за независимост се разпространила из Белгия. През 1831 г. Леополд I е коронован за крал, а Брюксел е обявен за столица. Градът е официално двуезичен – с френски и холандски (фламандски диалект), като е дом на много институции както на Европейския съюз, така и на НАТО. 

Важна информация:

Население: 1 млн. жители

Валута: Евро (EUR)

Работно време:  Магазините са отворени от 10:00 до 20:00 ч., а в туристическата част до 22-23:00 часа. Моловете също са отворени до късно.

Интернет страници за Брюкселwalloniabelgiumtourism.co.ukwww.brussels.orgwww.brussels.comwww.brussels.bevisitbrussels.be 

Спешен телефон: 112

Туристическа информация

Туристическият офис на Брюксел е разположен на главния площад Гран Плас.

Aптеки

Във всеки квартал има поне по една денонощна аптека. 

Телефонни кодове

Код на страната: +32

Код на областта: 02

Език: В Брюксел официалните езици са френски и фламандски. Официално всички надписи и табели на улици са на двата езика. Повечето хора говорят и английски. 

Забележителности около Брюксел
ПАРИЖ – БРЮКСЕЛ – АМСТЕРДАМ – самолет
от 1785 лв.
ПАРИЖ – БРЮКСЕЛ – АМСТЕРДАМ – самолет
6 нощувки
Самолет
ПАРИЖ – БРЮКСЕЛ – АМСТЕРДАМ – самолет
от 1785 лв.
ПАРИЖ – БРЮКСЕЛ – АМСТЕРДАМ – самолет
6 нощувки
Самолет