Забележителности - Брюксел

Grand Place/Grote Markt (Главния площад)

Главният площад е задължителна спирка във вашата разходка из Брюксел. Къщите на гилдиите от XVIII век заобикалят този красив площад от XIII век. Къщата Maison du Roi и Кралската къща също са тук. Вътре освен другите неща, може да видите и носии, дарени на известната статуя Манекен Пис. Прочетете повече за Grand Place/Grote Markt (Главния площад).

Белгийският кралски музей за изящни изкуства (Muées Royaux des Beaux-Arts)

Кралският художествен музей показва богатото белгийско наследство. Тук може да видите произведения от Рубенс, Ван Дайк и от двамата Брюгелс, както и сюреалистични изложби като тази на Рене Магрит. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея.

Адрес: Rue de la Regence 1- 3

Уебсайт: www.fine-arts-museum.be

Place du Grand Sablon

Красив площад с ресторанти, кафета и магазини. През уикенда има антикварен пазар. Тези, които искат по-ниски цени обаче, трябва да отидат на Place du Jeu de Balle.

Aфриканският музей (Koninklijk Museum Voor Midden-Afrika)

Пълен е с насекоми, препарирани животни (включително и слон), типични дрехи и музикални инструменти. В бара до музея може да хапнете африканска храна и да пийнете африканска бира. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея.

Уебсайт: www.africamuseum.be

Кралският дворец на Брюксел (Koninklijk Paleis van Brussel - флам., Palais Royal de Bruxelles - фр.)

Кралският дворец на Брюксел  е официалната резиденция на Краля на Белгия. По традиция отваря врати за посетители от края на юли до началото на септември.

Уебсайт: www.monarchie.be/palace-and-heritage/palace-brussels

Атомуим (Atomium)

Атомуимът е паметник, построен за световното изложение Експо 58. Формата на зданието представлява атом от железен кристал. Металните сфери имат диаметър по 18 м и са свързани с тръби. Прочетете повече за Атомиума в Брюксел.

Пикаещото момче (Manneken Pis)

Пикаещото момче или известен още като малкия Жулиен (на френски) е популярен символ на Брюксел. Представлява малък фонтан със скулптура на голо малко момче, което „пишка“ в басейна на фонтана. Статуята често сменя дрехите си в чест на различни празници и личности. Прочетете повече за историята на Пикаещото момче.

Адрес: На пресечната точка на улиците Rue de l'Étuve (Stoofstraat) и Rue du Chêne (Eikstraat)

Европейският парламент (European Parliament)

Можете да се включите в обиколки с водач в парламента от понеделник до четвъртък в 10:00 и в 15:00 часа, а в петък - само в 10:00 часа. Най-лесно ще стигнете до Европейския парламент с автобус 38 (посока Homborch).

Уебсайт: www.europarl.europa.eu

Мини Европа (Mini-Europe)

Над 350 миниатюрни фигури на популярни забележителности в Европа, всичките в мащаб 1:25. Информация за цени на билети и работно време вижте на сайта на парка. От средата на януари до средата на март е затворен.

Уебсайт: www.minieurope.com

Съдебната палата (Palais de Justice)

По-голяма от базиликата Свети Петър в Рим, сградата на Съдебната палата е вушителна и всяваща страхопочитание. Наблизо има наблюдателна площадка и стъклен асансьор, откъдето се разкрива гледка към Северен Брюксел. Отворена е за посещение всеки ден от 8:00 до 17:00 часа.

Музей на бирата Gueuze (Musée Bruxellois de la Gueuze)

Ако имате дори и малък интерес към белгийската бира, отбийте се в този музей. Информация за билети и работно време вижте на сайта.

Адрес: Rue Gheude 56 Marolles

Уебсайт: www.cantillon.be

Музей на какаото и шоколада (Museum of Cocoa and Chocolate)

Музеят представя бърза разходка през историята на шоколада в Европа, а по време на обиколката ще дегустирате мини-бонбончета в залата за приготвяне на бонбони и ще видите как се ваят по-сложните видове. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея.

Уебсайт: www.mucc.be

Юбелпарк (Jubelpark - флам., Parc du Cinquantenaire - фр.) 

Юбелпарк е голям обществен парк, който се намира в най-източната част на Брюксел. Повечето сгради в U-образния комплекс са поръчани от крал Леополд II и са построени през 1880 г. за 50-годишнината от белгийската независимост.

Националната базилика на Светото сърце (Basilique Nationale du Sacré-Cœur – фр. Nationale Basiliek van het Heilig-Hart – флам.)

Националната базилика на Светото сърце е римокатолическа базилика и енорийска църква в Брюксел. Вдъхновена е от парижката базилика Сакре Кьор.

Забележителности около Брюксел
ПАРИЖ – БРЮКСЕЛ – АМСТЕРДАМ – самолет
от 1785 лв.
ПАРИЖ – БРЮКСЕЛ – АМСТЕРДАМ – самолет
6 нощувки
Самолет
ПАРИЖ – БРЮКСЕЛ – АМСТЕРДАМ – самолет
от 1785 лв.
ПАРИЖ – БРЮКСЕЛ – АМСТЕРДАМ – самолет
6 нощувки
Самолет