Начало / Статии / Статии - Швейцария

Цермат - магическа планина и несравними условия за ски

Автор

/

Гранитният профил, който продава милиони пощенски картички, открояващият се счупен зъб на вдъхващия страхопочитание Матерхорн се издига над суетнята на популярния курортен град Цермат.



Въпреки скромните си размери, липсата на автомобилно движение и малките дървени хижи, Цермат е целият изтъкан от бизнес: интернационална смесица от средно напреднали и много опитни скиори се тълпи тук заради чудесните ски писти. Неговите три зони за каране на ски са разположени високо над 2880 м, а известният кабинков лифт „Клайне Матерхорн“ предлага най-високата ски писта в Европа – разчита на добър сняг и добри условия за ски през пролетта и ранното лято.

Цермат е също най-големият алпийски център за хелиски (пускане с хеликоптер на някой връх и спускане по стръмни и необработени склонове) – най-епичното трасе е от Монте Роза, на почти 4500 м, през забележителен ледников пейзаж.

Цермат е известен и заради своята голяма и разнообразна мрежа от ресторанти, разположени на уникално красиви места, както и с много здравословен нощен живот след карането на ски.

Английският изследовател и планинар Едуард Уимпър е първият, изкачил 4478-метровия връх Матерхорн (Мон Сервен за френскоезична Швейцария) през 1865 г., като тръгва от Цермат. Вие може да не тръгнете по стъпките му, но все пак да отседнете в същия хотел, в който е бил той – хотел „Монте Роза“, значително по-луксозен днес, отколкото когато е открит през 1839 г. Тогава той е бил единствената странноприемница в града и е приютявал неколцина британци, които са първите, „открили“ Цермат и красотата на неговите околности. Искайте стая с изглед.

Къде: Цермат (Zermatt): 241 км източно от Женева на границата с Италия: може да се стигне само с влак от Бриг или Висп (и двата на 48 км далеч), където повечето гости оставят своите коли.
Най-добро време: февруари, март и юли-октомври.

>
11 февруари 2011 г.

Тагове

алпи

зимен туризъм

ски дестинации

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти